Podcast (ne!)Závislá: Životní příběhy známých tváří překvapily…

Na půdě pražské Nemocnice Motol proběhlo představení podcastu (ne!)Závislá novinářky Lucie Šaléové. Podcast o závislostech, poruchách příjmu potravy, depresích a úzkostných poruchách vznikl na základě osobních zkušeností autorky. Smyslem podcastu je ukázat lidem cestu a dokázat, že to světlo na konci tunelu opravdu existuje. Hosty podcastu jsou nejen odborníci na danou problematiku a lékaři, ale také známé tváře, které se buď osobně potýkaly s podobnými problémy či se s nimi setkaly ve svém okolí. 

Motolskou nemocnici si Lucie nevybrala náhodou. Na oddělení dětské psychiatrie se dvakrát léčila, když bojovala s anorexií. Rozhodla se navíc nejen točit podcast, ale osobnosti, které v podcastu zveřejní svůj příběh přivede i do motolské nemocnice právě na oddělení dětské psychiatrie, aby jim pomohla překonat jejich trápení a motivovala je spolu s ostatními osobnostmi, že vše se dá zvládnout.

Zahájení vysílání podcastu (ne!)Závislá přišla podpořit řada známých tváří. Odpoledne moderovala Lejla Abbasová, své zkušenosti přišli sdělit zpěvačka Iva Frühlingová, moderátorka Kristina Kloubková, či fotbalista Jan Rajnoch.

Lejla Abbasová svěřila, že má k závislostem velmi blízko, proto už před časem, když si přečetla příběh Lucie Šaléové, jí neváhala nabídnout podporu. „Jedna věc je, že celoživotně bojuji se závislostí na cigaretách. A vlastně jsem vždycky kouřila, jenom když bylo venku teplo, protože mě pak v zimě nebavilo stát venku a mrznout. Což jsem ale minulou zimu už také porušila. A tak bych se tohoto zlozvyku, ráda zbavila, i když za den moc cigaret nevykouřím, tak to přece jen jistá forma závislosti je. Druhá věc je, že můj biologický otec je těžký alkoholik,“ vysvětlila čtyřnásobná maminka, kterou navíc zaujala myšlenka šířit osvětu právě na půdě dětské psychiatrie.

Moderátorka Kristina Kloubková byla příběhem Lucie velmi šokovaná. „S Luckou se známe léta z akcí a její podcast (ne!)Závislá mi přijde skvělý. Když přišla s tím, že byla alkoholička, tak jsem „upadla“, protože jsem to vůbec nevěděla, netušila jsem, že byla anorektička a ani to, že měla také nějaké úzkosti. Je to zvláštní, jak to na těch lidech opravdu není poznat. Otevírá témata, která jsou velmi bolestivá, ale myslím si, že je to skvělé. Protože, když někde ukáže, že to zvládl, tak si myslím, že to může druhým pomoct. A navíc se mi líbí, že ona zná jak ten pohled dítěte na tuto problematiku, tak pohled dospělého a navíc je teď máma, takže může být inspirací opravdu pro mnoho lidí. Myslím si, že má lidem co nabídnout, jde s kůží na trh a takhle odvážní lidi se musí podporovat,“ vysvětlila svoji účast bývalá tanečnice. I ona před časem bojovala s úzkostmi. Zveřejnit svůj příběh neměla v plánu, ale osud tomu chtěl jinak. „Byla to taková ne-náhoda, jak já říkám. Když jsem byla s Alešem Cibulkou náhodou v kavárně a šla jsem mu pochválit jeho knihu „Vyhořet může každý“, tak mi říkal, přijď do pořadu Blízké setkání. A já jsem ani nevěděla, jestli o tom chci mluvit, ale pak to tak spontánně samo přišlo, pak už jsem se nebála a přišly pozitivní reakce přes sociální sítě, tak mi to udělalo radost. Lidé se mi svěřili, že teď už se například nestydí, že berou antidepresiva a podobně.  A i kdybych inspirovala jediného člověka, tak to stálo za to,“ svěřila hvězda TV Nova, kterou v těžkých chvílích byl oporou hlavně partner a dcera.

Po čase se na veřejnosti objevila také zpěvačka a skladatelka Iva Frühlingová, která se v současné době věnuje i focení. A právě Lucii Šaléové, zakladatelce podcastu (ne!)Závislá, nafotila její první promo fotky. I ona ví, jaké to je, když vás zradí vaše psychické zdraví. „Už když já jsem měla svoje úzkosti, tak jsem si říkala, že by si okolí mohlo říct tak, a je konec, je blázen. Zavřeme jí do Bohnic a je konec. Ale ono to tak není. Je to třeba jen taková epizoda a člověk pak funguje úplně normálně. A to je potřeba do lidí „šroubovat“, aby neměli žádné předsudky,“ popsala svoje pocity Iva, která tehdy zveřejnila svůj příběh prostřednictvím písně. „V Neo centru, kde jsem byla tehdy v péči lékařů,  jsem se seznámila s DJ Roxstarem a dělali jsme spolu song, který byl o závislostech. A právě on mi říkal, tak když už jsi to řekla v té písničce, tak to řekni normálně veřejně. Tak jsem to řekla. A myslím si, že je to fajn, aby se o tom mluvilo,“ dodala maminka malého Adama.

Více o podcastu zde https://www.youtube.com/@neZavislaLucka

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
465 x [15%]
Aperol spritz
270 x [9%]
Cuba Libre
285 x [9%]
Piňa Colada
272 x [9%]
Daiquiri
273 x [9%]
Margarita
372 x [12%]
Cosmopolitan
288 x [9%]
Mai-Tai
297 x [10%]
Whiskey sour
267 x [9%]
Pisco sour
278 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3067

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru