Španělský kořeněný hruškový koláč

Zatímco nás slunce hřeje a pomalu klesá k obzoru, dny se začínají zkracovat a my si vychutnáváme poslední záchvěvy teplého počasí. Ocitáme se na prahu podzimu a pomalu se loučíme s babím létem. Toto přechodné období nás svými chladnými vánky a měnící se paletou barev láká vychutnat si něco svěžího, ale zároveň hřejivého. Ponořte se proto s námi do náruči podzimu s naším španělským kořeněním hruškovým koláčem a vychutnejte si dezert, kde se mísí šťavnaté tóny hrušky s aromatickým kořením. Září je totiž vrcholem sezóny sklizně hrušek a hrušky při něm prochází fascinující proměnou z pevných na křehké a šťavnaté. Je proto ideální čas využít tuto kulinářsky všestrannou surovinu a s trochou hřejivého koření uvítat nové prožitky, které slibuje podzim. Tak s chutí do toho!

Král a královna koření – kardamom a skořice

Tato dvojice má opravdu co nabídnout a vytvoří vám z koláče opravdu něco speciálního. Kardamom je často označován za krále koření pro svou vynikající komplexní chuť, která dokáže vylepšit sladké i slané pokrmy. Při zkoumání jeho historie bychom se přenesli tisíce let zpět až na Blízký východ nebo do Indie. Jeho hlavní specialitou jsou blahodárné účinky na trávení – zmírňuje zažívací potíže a plynatost. Proto ho můžeme najít v mnoha bylinných přípravcích na žaludek. Má také protizánětlivé vlastnosti a používá se tradičně na osvěžení dechu a zlepšení zdraví ústní dutiny. Aromatické sloučeniny kardamomu se využívají v tradiční medicíně na zmírnění příznaků kašle a nachlazení. Tím to ale zdaleka nekončí a kardamom nám dokonce dokáže svou vůní pomoci od stresu a špatné nálady.

Partnerkou ve světě koření je pro kardamom zajisté skořice. Skořice se používá již tisíce let, a to již od dob starověkého Egypta, kde byla využívána především pro své léčivé účinky. Skořice se získává z kůry stromů. Kůra se pečlivě sklízí a suší, stáčí se do známých skořicových tyčinek nebo se mele na prášek. Její zdravotní účinky vás překvapí. Skořice byla zkoumána pro svou schopnost zlepšovat citlivost na inzulín a snižovat hladinu cukru v krvi. Díky tomu je potenciálně prospěšná pro osoby s cukrovkou 2. typu nebo osoby, kterým hrozí její vznik. Navíc může mít pozitivní vliv na zdraví srdce tím, že zlepšuje hladinu cholesterolu a snižuje krevní tlak. Má přirozené antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, a dokonce může být prospěšná pro zdraví mozku. Některé studie naznačují, že skořice může zlepšovat kognitivní funkce a paměť. Také se používá při zmírnění trávicích potíží a regulaci hmotnosti. Její zdravotní benefity jsou zkrátka téměř nekonečné, a navíc ta úžasná chuť! Společně s kardamomem vytvoří jedinečnou kombinaci, která skvěle doplní šťavnaté hrušky.

Hrušky – 3 000 odstínů zlaté

Hrušky mají v září období své největší zralosti, a proto se hodí do všemožných koláčů a dezertů právě přicházejícího podzimu. Opečené spolu s kořením tvoří lahodnou pochoutku vystihující podstatu těchto dnů. Hruška je starobylé ovoce a její historie sahá údajně až do Číny před 3 000 lety. Řadí se tak mezi nestarší pěstovaný druh ovoce na světě. Překvapí i množstvím odrůd, které poněkud symbolicky představují číslo 3 000, máte tak možnost vybrat si z borovského množství jedinečných chutí, struktur a vzhledů. Sady v září ožívají sklizní – hrušky se jedna po druhé sbírají ze stromů. Ale pozor! Hrušky jsou jedním z mála druhů ovoce, které nedozrává na stromě a nechává se dozrát mimo pro ještě sladší a šťavnatější chuť. Překvapí také vysokým obsahem vlákniny, draslíku a jsou dobrým zdrojem vitamínu C.

Mouka šitá vašemu pečení na míru

Žádný koláč by se neobešel bez své křehkosti a kvalitní a správně vybraná mouka je základem každého úspěšného pečení. Proto jistě nejeden domácí či profesionální cukrář ocení mouku šitou jeho dezertům na míru. Moukou na míru přesně tomuto receptu i dalším jiným, je Babiččina mouka dortová. Jedná se o extra světlou mouku, která se díky svým unikátním vlastnostem skvěle pojí s ostatními surovinami v hladké těsto. Dezerty z této mouky mají lehkou konzistenci a jemně pórovitou strukturu. My ji doporučujeme použít namísto běžné hladké nebo polohrubé mouky ve vašich receptech na piškotové moučníky. Pokud ji ale neseženete, nezoufejte. Můžete ji totiž nahradit jinými moukami z portfolia Babiččiny volba. Ideální jsou pro tento dezert také hladká mouka pšeničná, popřípadě hladká mouka špaldová, nebo naše velká jarní novinka. Všestranný génius, který spojuje pekařské vlastnosti různých mouk a je vhodný pro přípravu téměř každého receptu vyžadujícího mouku – Babiččina mouka univerzální. Mouky Babiččina volba seženete většinou v prodejnách Albert. Hladkou, dortovou či špaldovou na itesco.cz a univerzální mouku či hladkou seženete na kosik.cz.

Ingredience

  • 180 g hladké dortové mouky Babiččina volba / hladká mouka Babiččina volba
  • 3 vejce
  • 2 zralé hrušky
  • 110 g másla
  • 140 g třtinového cukru
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 lžička prášku do pečiva

Na kořenicí směs:

  • 2 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
  • 1 limeta – nastrouhaná kůra
  • 1 lžička kardamomu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Postup

  1. Vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny. Postupně po jednom zašlehejte všechna vejce. V hmoždíři připravte kořenicí směs. Postupně přidávejte k pěně mouku s práškem do pečiva, kořenicí směs a jogurt s vlahým máslem.
  2. Vymažte formu o průměru 25 cm máslem a vysypte hrubou moukou. Rozehřejte troubu na 180 °C. Oloupejte hrušky a nakrájejte na klínky, odstraňte zbytky jádřinců.
  3. Do formy vlijte těsto, rozprostřete hrušky a lehce je vmáčkněte do těsta. Pečte 40 minut, před podáváním nechte zcela vychladnout, podávejte pocukrované.
PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
371 x [22%]
Machač
140 x [8%]
Iveta Řádková
122 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1666

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru