Španělský kořeněný hruškový koláč

Zatímco nás slunce hřeje a pomalu klesá k obzoru, dny se začínají zkracovat a my si vychutnáváme poslední záchvěvy teplého počasí. Ocitáme se na prahu podzimu a pomalu se loučíme s babím létem. Toto přechodné období nás svými chladnými vánky a měnící se paletou barev láká vychutnat si něco svěžího, ale zároveň hřejivého. Ponořte se proto s námi do náruči podzimu s naším španělským kořeněním hruškovým koláčem a vychutnejte si dezert, kde se mísí šťavnaté tóny hrušky s aromatickým kořením. Září je totiž vrcholem sezóny sklizně hrušek a hrušky při něm prochází fascinující proměnou z pevných na křehké a šťavnaté. Je proto ideální čas využít tuto kulinářsky všestrannou surovinu a s trochou hřejivého koření uvítat nové prožitky, které slibuje podzim. Tak s chutí do toho!

Král a královna koření – kardamom a skořice

Tato dvojice má opravdu co nabídnout a vytvoří vám z koláče opravdu něco speciálního. Kardamom je často označován za krále koření pro svou vynikající komplexní chuť, která dokáže vylepšit sladké i slané pokrmy. Při zkoumání jeho historie bychom se přenesli tisíce let zpět až na Blízký východ nebo do Indie. Jeho hlavní specialitou jsou blahodárné účinky na trávení – zmírňuje zažívací potíže a plynatost. Proto ho můžeme najít v mnoha bylinných přípravcích na žaludek. Má také protizánětlivé vlastnosti a používá se tradičně na osvěžení dechu a zlepšení zdraví ústní dutiny. Aromatické sloučeniny kardamomu se využívají v tradiční medicíně na zmírnění příznaků kašle a nachlazení. Tím to ale zdaleka nekončí a kardamom nám dokonce dokáže svou vůní pomoci od stresu a špatné nálady.

Partnerkou ve světě koření je pro kardamom zajisté skořice. Skořice se používá již tisíce let, a to již od dob starověkého Egypta, kde byla využívána především pro své léčivé účinky. Skořice se získává z kůry stromů. Kůra se pečlivě sklízí a suší, stáčí se do známých skořicových tyčinek nebo se mele na prášek. Její zdravotní účinky vás překvapí. Skořice byla zkoumána pro svou schopnost zlepšovat citlivost na inzulín a snižovat hladinu cukru v krvi. Díky tomu je potenciálně prospěšná pro osoby s cukrovkou 2. typu nebo osoby, kterým hrozí její vznik. Navíc může mít pozitivní vliv na zdraví srdce tím, že zlepšuje hladinu cholesterolu a snižuje krevní tlak. Má přirozené antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, a dokonce může být prospěšná pro zdraví mozku. Některé studie naznačují, že skořice může zlepšovat kognitivní funkce a paměť. Také se používá při zmírnění trávicích potíží a regulaci hmotnosti. Její zdravotní benefity jsou zkrátka téměř nekonečné, a navíc ta úžasná chuť! Společně s kardamomem vytvoří jedinečnou kombinaci, která skvěle doplní šťavnaté hrušky.

Hrušky – 3 000 odstínů zlaté

Hrušky mají v září období své největší zralosti, a proto se hodí do všemožných koláčů a dezertů právě přicházejícího podzimu. Opečené spolu s kořením tvoří lahodnou pochoutku vystihující podstatu těchto dnů. Hruška je starobylé ovoce a její historie sahá údajně až do Číny před 3 000 lety. Řadí se tak mezi nestarší pěstovaný druh ovoce na světě. Překvapí i množstvím odrůd, které poněkud symbolicky představují číslo 3 000, máte tak možnost vybrat si z borovského množství jedinečných chutí, struktur a vzhledů. Sady v září ožívají sklizní – hrušky se jedna po druhé sbírají ze stromů. Ale pozor! Hrušky jsou jedním z mála druhů ovoce, které nedozrává na stromě a nechává se dozrát mimo pro ještě sladší a šťavnatější chuť. Překvapí také vysokým obsahem vlákniny, draslíku a jsou dobrým zdrojem vitamínu C.

Mouka šitá vašemu pečení na míru

Žádný koláč by se neobešel bez své křehkosti a kvalitní a správně vybraná mouka je základem každého úspěšného pečení. Proto jistě nejeden domácí či profesionální cukrář ocení mouku šitou jeho dezertům na míru. Moukou na míru přesně tomuto receptu i dalším jiným, je Babiččina mouka dortová. Jedná se o extra světlou mouku, která se díky svým unikátním vlastnostem skvěle pojí s ostatními surovinami v hladké těsto. Dezerty z této mouky mají lehkou konzistenci a jemně pórovitou strukturu. My ji doporučujeme použít namísto běžné hladké nebo polohrubé mouky ve vašich receptech na piškotové moučníky. Pokud ji ale neseženete, nezoufejte. Můžete ji totiž nahradit jinými moukami z portfolia Babiččiny volba. Ideální jsou pro tento dezert také hladká mouka pšeničná, popřípadě hladká mouka špaldová, nebo naše velká jarní novinka. Všestranný génius, který spojuje pekařské vlastnosti různých mouk a je vhodný pro přípravu téměř každého receptu vyžadujícího mouku – Babiččina mouka univerzální. Mouky Babiččina volba seženete většinou v prodejnách Albert. Hladkou, dortovou či špaldovou na itesco.cz a univerzální mouku či hladkou seženete na kosik.cz.

Ingredience

  • 180 g hladké dortové mouky Babiččina volba / hladká mouka Babiččina volba
  • 3 vejce
  • 2 zralé hrušky
  • 110 g másla
  • 140 g třtinového cukru
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 lžička prášku do pečiva

Na kořenicí směs:

  • 2 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
  • 1 limeta – nastrouhaná kůra
  • 1 lžička kardamomu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Postup

  1. Vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny. Postupně po jednom zašlehejte všechna vejce. V hmoždíři připravte kořenicí směs. Postupně přidávejte k pěně mouku s práškem do pečiva, kořenicí směs a jogurt s vlahým máslem.
  2. Vymažte formu o průměru 25 cm máslem a vysypte hrubou moukou. Rozehřejte troubu na 180 °C. Oloupejte hrušky a nakrájejte na klínky, odstraňte zbytky jádřinců.
  3. Do formy vlijte těsto, rozprostřete hrušky a lehce je vmáčkněte do těsta. Pečte 40 minut, před podáváním nechte zcela vychladnout, podávejte pocukrované.
Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
486 x [15%]
Aperol spritz
289 x [9%]
Cuba Libre
305 x [9%]
Piňa Colada
286 x [9%]
Daiquiri
290 x [9%]
Margarita
394 x [12%]
Cosmopolitan
307 x [9%]
Mai-Tai
313 x [10%]
Whiskey sour
288 x [9%]
Pisco sour
295 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3253

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru