Světoznámá ikona: podzimní mrkvový dort s ořechy

Příležitost k oslavě se najde vždycky, a to i na podzim. Uhodnete, jaký ikonický dort je spojený s touto barevnou sezónou? Nápovědou vám může být, že se jedná o jeden z nejoblíbenějších dortů světa. Někteří už tuší, že jde právě o jedinečný mrkvový dort! Ačkoliv tato kombinace chutná lépe, než zní, pro ty, kteří nevědí, o čem je řeč, je třeba uvést věci na pravou míru. Kombinace pečené mrkve, skořice, co prostě umí zahřát, a vlašských ořechů, nejlépe těch letošních, čerstvých, to je prostě ztělesnění podzimu a zároveň sázka na jistotu. Tak si udělejte šálek dobré kávy nebo čaje a pusťte se s námi do pečení, jehož výsledkem jistě nadchnete celou rodinu.

Unikátní kombo pro vaše zdraví

Že mrkev podporuje zrak nejspíš není pro nikoho z vás žádným překvapením, ale věděli jste o tom, že mrkev má také spoustu dalších benefitů? Kromě vitaminu A tedy obsahuje zejména vitamin C, E a draslík. Dále obsahuje hojné množství vlákniny, díky čemuž je skvělým parťákem našich střev, zároveň je bohatá na antioxidanty a slouží tak jako opora našeho imunitního systému. Nesmíme také opomenout, že mrkev dokáže být užitečným spojencem proti vypadávání vlasů, navíc také podporuje jejich růst. V kombinaci s vlašskými ořechy se jedná opravdu o unikátní kombo, jelikož lidově nazývané vlašáky jsou bohaté na hořčík, jód, selen i mangan, a zapomínat nesmíme ani na vitamin B. Podporují zdraví a činnost našeho srdce. Díky obsahu luteinu rovněž mohou přispívat zdraví našich očí, čili po pozření tohoto lahodného vláčného dezertu uvidíte přinejmenším až za roh. To je možná také jedním z důvodů, proč je celosvětově tak populární a řadí se k těm nejoblíbenějším dortům světa. Navíc by se dalo říci, že je dezertem ztělesňujícím podzim, a proto neváhejte, a zpříjemněte si s ním i vy toto ponuřejší roční období.

Specializovaný pomocník

Pokud nepatříte zrovna k nejzručnějším pekařům či cukrářům, nebo si prostě jen rádi práci zjednodušujete, tak nyní zbystřete. Všichni nejspíš znají dominantní trio na českém trhu, kterým je hladká, hrubá a polohrubá mouka. Věděli jste ale, že tímto výčet dostupných mouk zdaleka nekončí? Portfolio Babiččina volba obsahuje mouky téměř pro každou příležitost, například i mouku hladkou na dortová těsta. Jedná se o extra světlou mouku, která se dobře pojí s ostatními surovinami v hladké těsto. Moučníky z této mouky mají lehkou konzistenci a jemně pórovitou strukturu. Nemusíte se bát, že byste ji doma nevyužily – hodí se totiž na dortové korpusy, piškotové moučníky a rolády, krémové řezy, bábovku a je dokonce skvělá i na palačinky! Vzhledem ke své specializaci s touto moukou při výrobě jakýchkoliv těchto těst nešlápnete vedle a zaručí Vám tak klidné pečení bez stresu. Navíc se jedná o výrobek s certifikací Klasa, které zaručuje kvalitu. Navíc obilí, ze kterého je namletá, je 100% českého původu. Tak co, kdy tohoto specializovaného pomocníka v kuchyni také využijete? Příležitostí vám může být tento ikonický mrkváč! A pokud neseženete dortovou mouku, zkuste Babiččinu volbu hladkou pšeničnou či univerzální a taky nešlápnete vedle.

Ingredience

  • 175 g hladké dortové mouky Babiččina volba
  • 175 g cukru krupice
  • 115 g ořechové mouky (vlašské ořechy nebo lískové oříšky)
  • 3 vejce
  • 150 g oleje
  • 250 g najemno nastrouhané mrkve
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 sáček prášku do pečiva

Ingredience na krém a zdobení:

  • 500 g tvarohu nebo mascarpone
  • 70 g změklého másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • celá jádra vlašských ořechů na zdobení

Postup

  1. Pokud hledáte originální a zdravější variantu dortu, neváhejte a vyzkoušejte tento recept na mrkvový dort s ořechy. Užijte si skvělé spojení chutí ve vynikajícím dezertu, jehož příprava je navíc velmi snadná.
  2. Rozehřejte troubu na 150 °C. Nejprve upečte základ. Všechny suché suroviny smíchejte v misce. V robotu mezitím ušlehejte vejce, olej, jogurt, cukr a mrkev. Do této směsi postupně vmíchejte suchou směs.
  3. Pečte v připravené formě vyložené pečicím papírem 75 minut. Nechte zcela vychladnout na mřížce. Poté rozkrojte na 3 stejné pláty těsta. Vyšlehejte krém, dort promažte, a nakonec ozdobte celými jádry ořechů.
PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
371 x [22%]
Machač
140 x [8%]
Iveta Řádková
122 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1666

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru