Nový český rekord – nejvíce svázaných studentů tkaničkami od bot!

Nový český rekord v počtu studentů svázaných tkaničkami od bot na nohách a i rukách, vznikl na pražském Náměstí Míru. Agentura Dobrý den, která zapisuje rekordu se jej zúčastnila ve čtvrtek, kdy se zde sešlo 312 studentů Metropolitní odborné umělecké střední školy. Akci pořádal Spolek Achilleus, který pomáhá dětem, respektive rodičům dětí, jež se narodí s vrozenou vývojovou vadou Pes Equinovarus Congenitus, tzv. „golfovou nohou“.

Spolek pomáhá dětem již od narození, kdy je léčba nejefektivnější. Toto období je náročné jak pro děti samotné, tak pro jejich rodiče. Kadeřník a moderátor Tomáš Arsov, podobně jako operní diva Andrea Kalivodová, stejně jako moderátor, herec a influencer Dominik Port, podpořili jako patroni činnost. Akce se konala pod záštitou starosty Prahy 2 Jana Korsesky.„Zápis do České knihy rekordů byl výsledkem toho, že se studenti soustředili na jednom místě a svázali si tkaničkami nohy. To totiž evokuje ten pocit postižení onou vrozenou vadou,“ Veronika Labastová ze Spolku Achilleus.

„Já jsem moc rád, že jsem nejenom ambasadorem spolku, ale zároveň dobře vím, o co jde. Sám jsem se s touto vývojovou vadou narodil, prodělal jsem několik operací a dnes by to na mě asi nikdo nepoznal. Dokonce jsem závodně tančil a dneska taky závodně běhám. Mám za sebou už i několik Runů (běhů) a příští rok se zúčastním například jednoho z největších charitativních běhů v New Yorku,“ říká Tomáš Arsov.

„Jsem velmi ráda, že mohu svou účastí přispět a nějak pomoci a jsem zároveň šťastná, že je tu někdo jako spolek Achilleus, který rodičům, jimž se dětičky s touto vadou narodí, který je schopen nasměrovat je k těm správným odborníkům. A že v tolik potřebné době po narození mohou děti podstoupit nutné operace, sádrování, aby se nohy vrátily do přirozené polohy,“ uvedla Andrea Kalivodová.

„Rád vždy podpořím dobrou věc. Kdysi jsem dělal profesionálně tanec, dnes rekreačně běhám a neumím si představit, kdybych neměl zdravé nohy. Když jsem viděl fotografie a záběry, s jakou vadou se děti rodí, a pak jak úžasní lékaři dokážou takové věci srovnat, odoperovat a ty děti jdou pak do normálního života, je to úžasné. Ostatně Tomáš Arsov je toho jasným důkazem,“ podotkl Dominik Port.

Ročně se v ČR rodí kolem 200 dětí s Pes Equinovarus Congenitus (golfová noha). Díky včasné péči, operaci a rehabilitaci se daří až 95% z nich skutečně postavit do normálního života. „Vždy záleží na tom, zda se včas dostanou ke správnému ortopedovi na odpovídající pracoviště. To je to nejdůležitější,“ dodala Veronika Labastová ze Spolku Achilleus.

Foto: Spolek Achilleus

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
370 x [13%]
Aperol spritz
260 x [9%]
Cuba Libre
271 x [9%]
Piňa Colada
260 x [9%]
Daiquiri
262 x [9%]
Margarita
361 x [13%]
Cosmopolitan
278 x [10%]
Mai-Tai
286 x [10%]
Whiskey sour
257 x [9%]
Pisco sour
268 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2873

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru