Duet manželů Brzobohatých v Pražské křižovatce uchvátil všechny přítomné

V Pražské křižovatce se uskutečnil pátý ročník benefičního koncertu „Společně proti bezmoci", který byl pořádán spolkem Alsa, s cílem podpořit pacienty trpící amyotrofickou laterální sklerózou (ALS) a přiblížit veřejnosti výzvy, kterým čelí tito nemocní. Akci, poprvé v historii, moderovala dvojice výjimečných žen – Daniela Brzobohatá a Kateřina Pechová. Obě zářily v šatech od Lenky Mulabegovič, která propojuje prvky „vysoké krejčoviny” a experimentálního přístupu zpracování. Daniela, která je jednou z ambasadorek a spolek dlouhodobě podporuje se svěřila, že jí se spolkem Alsa spojila úplná náhoda: „Viděla jsem zmínku o ALSE na Facebooku a říkala si, že o nemoci prakticky nic nevím. A že podobně na tom bude asi spousta dalších lidí. Tak jsem nabídla svoji pomoc. A přála si, aby při vší krutosti nemoci ALS, tato tři písmena nebyla dál lidem lhostejná.

Amyotrofická laterární skleróza – ALS, je nesmlouvavou a neléčitelnou nemocí, která postihuje svalový aparát člověka. Toto progresivní onemocnění vede k postupnému oslabení svalů, což má za následek ztrátu citu v prstech, potíže s mluvením, chůzí, a nakonec vyústí v úplné ochrnutí. Mozek pacientů ALS zůstává činný, avšak jejich tělo se stále více uzavírá do nefunkčnosti. Nejtragičtější, je rychlost, s níž tato ničivá nemoc postupuje. Právě proto je velmi důležitá podpora pacientů a také osvěta veřejnosti, které přichází právě od spolku Alsa. Spolek působí jako světlá naděje pro pacienty a jejich rodiny, kteří se potýkají s touto krutou diagnózou. Jeho posláním je poskytovat podporu, informace a materiální pomoc lidem postiženým ALS pro jejich důstojný život. „Hlavním cílem spolku Alsa je sdružovat pacienty s ALS i jejich blízké a poskytovat jim multidisciplinární péči a další služby, které jim pomohou s nemocí lépe bojovat. Dalším cílem je vybudovat zdravotnické zařízení pro tyto pacienty“, vysvětlila ředitelka organizace, Mgr. Eva Bezuchová.

Vrcholem večera byl emocionální duet Daniely a Ondřeje Brzobohatých, kteří zazpívali skladbu z muzikálu "Jesus Christ Superstar" s názvem "Psát od prvních řádků". Na pódiu se objevili i další známé osobnosti: Lucie Bílá, Petr Malásek, Kateřina a Peter Pechovi, Jan Bendíg Thom Artway, Annamária D´alemida, Martin Schreiner, Markéta Poulíčková, Monika Sommerová a Trio Inflagranti, které oblékla do elegantních šatů módní návrhářka Martina Pipkova Loudová.

Pro mladého zpěváka Jana Bendíga, kterému se poslední dobou velmi daří a koncerty vnímá jako nezapomenutelnou jízdu, to byla emotivní událost „Byl jsem osloven organizátory a udělalo mi opravdu velkou radost, že mohu být součástí tak krásné akce, která pomáhá. Věřím, že tímto koncertem jsme lidem problematiku kolem onemocnění ALS přiblížili a přesvědčili je k pomoci.“ Úžasná Lucie Bílá, která zakončila koncert hned dvěma skladbami, svěřila: “ Loni mi čas nevyšel, a tak jsem jen přispěla finančně, ale letos jsem moc ráda zapívala. Jsem přesvědčena, že když člověk udělá něco dobrého, pomůže tím i sobě. Ne nadarmo se říká, že lidé jsou andělé s jedním křídlem, až když se obejmou, mohou létat.“ Všichni společně podpořili dobrou věc a apelovali k veřejnosti, aby více vnímali tuto zákeřnou nemoc a přispěli pomoc.

Výjimečnou atmosféru benefičního koncertu dodala i přítomnost nemocných, kteří se pohybují na vozíčcích. Pro ně byl tento večer mimořádným zážitkem, neboť koncert byl věnován právě jim. Je velmi důležité vidět, jak mohou sdílet společně radost a inspiraci s ostatními a pocítit, že na to nejsou sami. Přítomnost známých osobností dodala události zvláštní lesk. Někteří z nich se dokonce nechali vyfotit pro charitativní kalendář, jehož tvorbu s ochotou zajišťuje společnost CEWE. Součástí koncertu byl také křest a podepisování kalendáře, a ani u toho nechybělo plno známých osobností české scény. „Spojit pacienty a známé osobnosti bylo dlouhé roky naším snem. Díky fotografovi Jakubovi Joachimovi se nám to konečně povedlo a fotky jsou nejen krásné, ale sálá z nich neuvěřitelně pohodová atmosféra. Setkání se známou osobností je pro nemocné ohromným zážitkem, na který se těší dlouho dopředu a dlouho poté na ten moment vzpomínají.“, dodala Mgr. Bezuchová.

A co bylo hlavním cílem benefičního koncertu? Podle Daniely Brzobohaté to je především apel pro aktivní pomoc: “Byli bychom moc rádi, kdyby se podařilo vybrat co nejvíc peněz. Vím, že spolek není jediný, kdo je potřebuje. Ale ALS je opravdu krutá nemoc a pacienti jsou neskuteční bojovníci. A když bude mít spolek víc peněz, bude třeba moci nakoupit víc rehabilitačních pomůcek a alespoň malinko pacientům život usnadní.“, apelovala Daniela. Zajímavou vložkou bylo promítání filmu oslavy 25 let manželství dvojice, přičemž je zřetelné, jak Alsa pomáhá v takovýchto životních etapách. Veřejnost má možnost podpořit pacienty zakoupením kalendáře a příspěvkem na transparentní účet: 5001495992 / 0300. Více informací naleznete na webové stránce www.zsalsa.cz.

Foto: Spolek Alsa

Výroba kalendáře: CEWE Color, a.s.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
370 x [13%]
Aperol spritz
260 x [9%]
Cuba Libre
271 x [9%]
Piňa Colada
260 x [9%]
Daiquiri
262 x [9%]
Margarita
361 x [13%]
Cosmopolitan
278 x [10%]
Mai-Tai
284 x [10%]
Whiskey sour
257 x [9%]
Pisco sour
268 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2871

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru