Simona Babčáková v nové roli! Facilitátorkou konference o dětském duševním zdraví

Herečka Simona Babčáková v poslední době stále častěji přehazuje profesní výhybku. Z herečky se stala velmi žádanou moderátorkou a facilitátorkou. Pro její  drajv, dar komunikace,  schopnost improvizace, vhled do psychologie a skutečného zájmu o duševní zdraví dětí, herečku oslovila nezisková organizace Dům tří přání, jejímž posláním je pomáhat  ohroženým dětem a rodinám v náročné životní situaci. Dům tří přání poskytuje terapeutické služby v oblasti duševního zdraví přes 20 let. Za tu dobu organizace zlepšila život více než 4000 rodinám. 10 listopadu pořádá svou 1. odbornou konferenci, o které řekne víc moderátorka akce.

Simono, co je předmětem vaší nové spolupráce?

Děkuji organizaci Dům tří přání za možnost moderovat konferenci Multidisicplinarita v péči o duševní zdraví dětí a dospívajících. Oslovila mě moje letitá kamarádka Nina Vránová, která v Domě tří přání pracuje jako PR. S fundraiserkou této organizace Vlastou Starou, spoluorganizují zmíněnou konferenci a tak bylo logické, že mě Nina na moderaci oslovila.  Tématem traumatu a jeho důsledků se zabývám 30 let, takže jsem šťastná, že se taková konference pořádá, a že u toho mohu být.

Co od toho očekáváte? 
Předpokládám, že uslyšíme příspěvky k tématu z mnoha úhlů pohledu. Je to příležitost, kdy se mohou fyzicky potkat lidé, kteří s tak komplexním tématem souvisí, včetně zástupkyň ze souvisejících ministerstev: práce a sociálních věcí, školství a zdravotnictví, psychiatriček, psychologů, školních psychologů, ředitelů škol, pedagogů, já bych si časem přála i účast dětí. Já s nimi komunikuji poměrně často a vždy je to podnětné.  Přeji si, aby se klíčové osoby propojily, abychom společně mohli vytvořit jednotnou součinnou strategii, jak se k tak fatálnímu problému jako duševní kolaps celé generace postavit. Mám nějakou představu a velmi ráda bych byla u toho v roli facilitátora. Na což se momentálně intenzivně připravuji vzděláváním a praxí. Moderace je jedna z nich.
Proč jste se rozhodla pomáhat ?
Cítím to tak, že současný součet tlaků (ekologická, sociální, geopolitická a ekonomická krize), je důsledkem myšlení a rozhodnutí minulých generací, včetně mé. A že když jsme naše dospívající do téhle situace dostali, když jsme to dovolili, je na nás, abychom je v tom nenechali. Vždyť přece svoje děti milujeme a chceme pro ně to nejlepší, dokonce tvrdíme, že chceme, aby se měli lépe než my. A přitom jsme vytvořili svět, kde důsledky naší nenasytnosti a hlouposti, tvoří horší životní podmínky pro život jako takový a pro lidskou bytost úplně neúnosný. Mluvím o světě, kde pijeme otrávenou vodu, jíme otrávené potraviny a dýcháme otrávený vzduch. Ničíme si domovskou planetu, na které jsme absolutně závislí. To je hodně hloupé chování parazita, který  zabíjí svou bezhraničností svého hostitele. Pár vyvolených žije v lepších podmínkách, ale celoplanetárně je to prů....švih. S tím souvisí transformace porodnictví i vzdělávání, takže je nutná spolupráce i ministerstva zdravotnictví a školství. Potřebujeme proměnit celý systém, je to změna paradigmatu, jak přemýšlíme o lidské bytosti. Potřebujeme si definovat, co je lidská bytost zač a teprve potom si zvědomit její SKUTEČNÉ potřeby a teprve POTOM strukturovat, jak je naplníme, tzn. výkonný aparát, byznys, bankovnictví apod.
A jelikož naše děti jsou naše velmi blízká budoucnost, mám intenzivní potřebu je podpořit. Naštěstí nejsem jediná a mohu spolupracovat a propojovat se s dalšími organizacemi, jako je třeba Dům tří přání, Šance pro děti, Eduzměna, Šance dětem, Lemniskáta a mnohé další, kteří již na tom pracují a jejíž zástupci by měli zastupovat sektor obecně prospěšných společností. 
Jsem ráda, že mohu podpořit kampaně takových aktivit, jako je aplikace Nepanikař, která je úžasná a která neustále aktualizuje svá data a rozšiřuje síť možností pomoci. Je to rozcestník, na který se může obrátit nejen dítě a rodič, ale i školní psycholog, pedagog...kdokoliv.
Mohla bych mluvit další hodinu, jsem do tématu opravdu hluboce ponořená. Na mých stránkách mám v sekci inspirace mnoho odkazů. www.babcakova.cz
Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
477 x [15%]
Aperol spritz
281 x [9%]
Cuba Libre
298 x [9%]
Piňa Colada
281 x [9%]
Daiquiri
281 x [9%]
Margarita
385 x [12%]
Cosmopolitan
299 x [9%]
Mai-Tai
305 x [10%]
Whiskey sour
278 x [9%]
Pisco sour
286 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3171

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru