Připravte si skvělé vánoční dobroty s Miele!

Vánoce se nezadržitelně blíží a s nimi i čas radosti, pohody a společných chvil s rodinou a přáteli u svátečního stolu. Ještě předtím, než se na Štědrý den setmí a rozsvítí se světýlka na vánočním stromku, máme spoustu času připravit domácí cukroví a další sladkosti. Miele přináší inspiraci v podobě receptů a tipů na vynikající dobroty, ať už jde o klasické vykrajované cukroví nebo křehké vanilkové rohlíčky. Chcete letos vyzkoušet něco nového? Pak se s chutí pusťte do naší fantastické vánoční štoly!

Vykrajované cukroví (70 ks)

Ingredience:

250 g pšeničné hladké mouky

1/2 ČL prášku do pečiva

80 g cukru

8 g vanilkového cukru

1 sklenička rumového aroma/rumu

3 PL vody

120 g měkkého másla

Postup:

Smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a vanilkový cukr. Se zbývajícími přísadami rychle vyhněteme hladké těsto a necháme stát nejméně 60 minut na chladnem místě. Těsto vyválíme na tloušťku asi 3 mm, vykrojíme cukroví a položíme na pečicí plech. Plech s cukrovím vložíme do rozehřáté trouby (140–150 °C ) a pečeme cca 25-30 minut.

Stříkané pečivo (50 ks)

Ingredience:

160 g měkkého másla

50 g hnědého cukru

50 g moučkového cukru

8 g vanilkového cukru

špetka soli

200 g pšeničné hladké mouky

1 bílek

Postup:

Z másla vymícháme krém. Přidáme cukr, moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl a mícháme, dokud nevznikne měkká hmota. Vmícháme mouku a nakonec bílek. Těsto dáme do cukrářského sáčku a vytvoříme asi 5–6 cm dlouhé proužky, které vkládáme na pečicí nebo univerzální plech. Stříkané pečivo vložíme na plechu do předehřáté trouby (150–160 °C) a pečeme dozlatova cca 23–30 minut.

Vanilkové rohlíčky (2 plechy)

Ingredience:

Těsto:

280 g hladké mouky

210 g másla

70 g cukru

100 g mletých mandlí

Na vyválení:

70 g vanilkového cukru

Postup:

Z mouky, másla, cukru a mandlí uhněteme hladké těsto, které necháme asi 30 minut vychladit. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, z první oddělíme male porce přibližně po 7 g. Vytvarujeme do válečku, z něj poté vytvoříme rohlíček, který položíme na pečicí plech. Plech s vanilkovými rohlíčky zasuneme do trouby a pečeme do světle žluta cca 12–17 minut (horní/spodní pečení 170 °C, 2. úroveň odspodu). Ještě teplé rohlíčky obalíme vanilkovým cukrem. Postup zopakujeme i s druhou polovinou těsta.

Štola (15 porcí)

Ingredience:

Těsto:

42 g čerstvého droždí

8 g vanilkového cukru

70 ml vlažného mléka (3,5 %)

200 g rozinek

50 g nasekaných mandlí

50 g citronátu

50 g oranžátu

2–3 PL rumu

275 g másla

500 g hladké mouky

špetka soli

100 g cukru

1/2 ČL nastrouhané kůry z citronu

vejce

Na potření:

75 g másla

Na dozdobení:

50 g cukru

Na posypání:

35 g moučkového cukru

Postup:

Droždí a vanilkový cukr rozpustíme v mléce a přikryté necháme kynout 15 minut. Rozinky, mandle a oranžát smícháme s rumem a necháme stranou. Mléko s droždím vyhněteme s máslem, moukou, solí, cukrem, kůrou z citronu a vejcem tak, aby vzniklo hladké těsto. Krátce vmícháme citronát, rozinky a mandle s rumem. Těsto v míse vložíme do trouby, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme kynout (horní/spodní pečení 30 °C, 60 minut). Z těsta na troše mouky vytvarujeme štolu o průměru asi 30 cm. Položíme na pečicí plech, vložíme do trouby a pečeme na 150–160 °C cca 55–65 minut). Rozpustíme máslo na potření, štolu tím ještě za horka potřeme a posypeme cukrem. Necháme vychladnout a na závěr hustě poprášíme moučkovým cukrem.

 

Náš tip: Objevte v sobě šéfkuchaře

Rádi byste zvládli vánoční vaření a pečení v pohodě a jako opravdový šéfkuchař? Pak je pro vás jako stvořený konvektomat Miele DGC 7151. Tento moderní a elegantní spotřebič v černém provedení nabízí nejen síťové propojení a funkci TasteControl, která zabraňuje přepečení, ale také parní technologii MonoSteam a klimatické pečení. Díky tomu si můžete užít mimořádně šetrnou, zdravou a chutnou přípravu pokrmů, ať už se jedná o šťavnatou pečínku s křupavou kůrčičkou, kypré a dozlatova upečené houstičky nebo jiné lahůdky. Konvektomat Miele DGC 7151 vám také usnadní výběr správných nastavení díky automatickým programům, které vám navrhnou provozní způsoby, teplotu i dobu pečení pro mnoho různých pokrmů.

Bonusem je také velmi snadné čištění. Spousta součástí přístroje (ohřevný prostor, pečicí plechy) má patentovanou povrchovou úpravu PerfectClean s jedinečnými nepřilnavými vlastnostmi, takže už se nemusíte bát připálených zbytků jídla.

Pokud hledáte dokonalého pomocníka do kuchyně, který vám zajistí vynikající výsledky a ušetří čas a námahu, neváhejte a pořiďte si konvektomat Miele DGC 7151. Uvidíte, že nejen z vašeho vánočního vaření a pečení se stane zábava a potěšení pro vás i vaše blízké.

A co na konvektomaty Miele říká uznávaný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, jeden z ambasadorů značky? 

www.miele.cz#MamMiele

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
466 x [15%]
Aperol spritz
271 x [9%]
Cuba Libre
286 x [9%]
Piňa Colada
273 x [9%]
Daiquiri
273 x [9%]
Margarita
373 x [12%]
Cosmopolitan
289 x [9%]
Mai-Tai
298 x [10%]
Whiskey sour
268 x [9%]
Pisco sour
279 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3076

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru