Domů VIPky

Moravské divadlo Olomouc chystá premiéru Lišky B. v dramatizaci Miroslava Krobota

Jedním z vrcholů sezony Moravského divadla Olomouc bude 19. ledna 2024 premiéra inscenace Liška B. Jak známo, Těsnohlídkovy povídky o mladé lišce, které vycházely v novinách, zaujaly už před sto lety i věhlasného Leoše Janáčka, pro něhož se staly libretem k opeře Příhody lišky Bystroušky z roku 1924. Ostatně, mistrovské Janáčkovo dílo znají diváci po celém světě.

Jak prozrazují tvůrci, tak provedení bude sice ryze činoherní, ale ani o písně v něm rozhodně nebude nouze. O hudební složku se postará skladatel Martin Hůla a režie se zhostí jedna z nejvýraznějších osobností současného českého kulturního dění a sice Miroslav Krobot. V chystané inscenaci se představí kompletně celý činoherní soubor včetně několika hostujících umělců. V roli lišky Bystroušky se objeví Kristína Herz v alternaci s Danielou Klevetovou, zatímco revírníka ztvární Jiří Přibyl z operního souboru v alternaci Jiřím Bartoněm.

Osudy lidských i zvířecích hrdinů se vzájemně prolínají a ovlivňují, čímž zdůrazňují nutnost harmonického vztahu mezi člověkem a přírodou. Nepotlačitelná touha po svobodě, pokora před vesmírným plynutím času i hluboké vcítění se do duší zvířat a lidí dělají z tohoto díla ideální předlohu pro osobité umělecké vyjádření. Toho bezesporu využije režisér inscenace Miroslav Krobot, který s naší činohrou poprvé spolupracoval v roce 2021, kdy inscenoval Körnerův Zánik samoty Berhof, za který jsme obdrželi Cenu Olomouckého kraje za mimořádný kulturní počin v daném roce.

Překvapení a originalitu v jednom slibuje i skutečnost, že režisér pracuje s vlastní dramatizací Těsnohlídkova příběhu, který vytvořil společně se svým stálým tvůrčím partnerem Lubomírem Smékalem. Důležitou složkou celé inscenace bude také hudba Martina Hůly, která představí Lišku B. jako jakýsi sled na sebe navazujících hudebních klipů. 

České divadelní publikum se tak setká s tvorbou spisovatele, novináře, dramatika překladatele Rudolfa Těsnohlídka, což je jedině dobře. Právě na scéně Moravského divadla Olomouc se příhody „nesmrtelné“ Lišky Bystroušky (i jejího autora) dočkají nové inscenace i nového zpracování, za nímž stojí zkušený režisér Miroslav Krobot se svým tvůrčím týmem.

Robert Rohál

Foto: archiv Moravské divadlo Olomouc

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
461 x [15%]
Aperol spritz
266 x [9%]
Cuba Libre
279 x [9%]
Piňa Colada
267 x [9%]
Daiquiri
269 x [9%]
Margarita
368 x [12%]
Cosmopolitan
284 x [9%]
Mai-Tai
293 x [10%]
Whiskey sour
263 x [9%]
Pisco sour
274 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3024

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru