Předvánoční čas si v Bratislavě opravdu užijete

Celou Bratislavou se nesou koledy, vánoční čtení, zpestřit den si může celá rodina, protože v hlavním městě připravili i bohatý program pro děti. Do programu se zapojily městské organizace a všech 17 bratislavských městských částí.

„Vánoční trh je však zejména místem, kde společně sdílíme klidnou atmosféru přicházejících svátků a těšíme se z plánovaných, ale i náhodných setkání, usmíváme se na sebe, upřímně si navzájem přejeme krásné Vánoce a všichni se snažíme být na druhé tak trochu lepší. Vánoční trh je jednoduše o lidské blízkosti, která nám v posledním období tak trochu chyběla,“ uvedl primátor hlavního města Matúš Vallo.

Hlavní vánoční trh bude letos pokračovat i po vánočních svátcích, od 27.12. bude otevřena přibližně polovina stánků. „V organizačním týmu jsme o této změně déle uvažovali. Zavážil velký zájem veřejnosti, a jelikož mnozí prodejci a prodejkyně zareagovali kladně, budeme mít poprvé otevřené trhy na Hlavním náměstí do konce roku,“ přibližuje Katarína Hulíková, ředitelka Bratislavského kulturního a informačního střediska (BKIS), které je hlavním organizátorem Bratislavských Vánoc.

Tradiční i netradiční chutě i nabídka neziskových organizací

Na Hlavním náměstí naleznete více než 70 prodejců a prodejkyň, sortiment se letos rozšíří i o rozlévanou medovinu, ovocná vína či pivo. Nebudou chybět stánky neziskových organizací, část během celého trhu a některé se budou během jednotlivých týdnů měnit. Prostor dostanou i městské organizace, stánek bude mít například bratislavská zoo nebo městské divadlo DPOH. Kromě tradičních vánočních jídel naleznete v nabídce i exotičtější chutě, na své si přijdou vegani i veganky.

Na Primaciálním náměstí je oddechová zóna i Vánoční les

Novinkou Bratislavských Vánoc je Přívětivá zóna vytvořená na Primaciálním náměstí v těsné blízkosti Hlavního vánočního trhu. Je to příjemné místo pro rodiny s dětmi, seniorky, seniory, zranitelné skupiny a všechny, kteří si chtějí odpočinout od shonu a ruchu okolí. „Vznik Přívětivé zóny je odpovědí na několik podnětů, které jsme získali z dotazníku spokojenosti veřejnosti po loňských Bratislavských Vánocích. Chceme, aby si vánoční atmosféru v hlavním městě mohli užít i lidé s omezeními, pro které je pohyb v davu na Hlavním vánočním trhu náročný,“ vysvětluje Katarína Hulíková. Na Přívětivé zóně BKIS spolupracuje se společností IKEA.  Díky spolupráci s BAUHAUS a ÚĽUV vyrostl na Primaciálním náměstí les až 34 stromků. Do výzdoby se zapojili základní, umělecké i speciální školy. Vyzdobené stromky poputují i ​​letos na správná místa k lidem, pro které je koupě stromku finančně náročná, tedy do charitativních organizací, domovů sociálních služeb, sdružení pro lidi bez domova i do rodin v náročnější sociální situaci.

Koncerty, tlumočené čtení i magická Noc čarodějnic

Součástí Bratislavských Vánoc je také vánoční program na Františkánském náměstí. Pátky BKIS patří čtení z domácí tvorby pro dospělé a koncertům mladých kapel. Soboty patří čtením pro děti a vystoupením ženských umělkyň se skupinami. Neděle jsou plné hudby dětí ze základní umělecké školy i známé slovenské hudební osobnosti. Čtení i jeden z koncertů jsou tlumočeny do slovenského znakového jazyka. Program BKIS chystá i v Klariskách. Konat se zde budou nejen adventní koncerty, ale také swapy oblečení či dětských hraček, vánoční dětská burza, tvůrčí dílny i silent disco. Mimořádný program je připraven i na den svaté Lucie (13.12.), kdy BKIS chystá magickou Noc čarodějnic.

Vánoční stromek je z Karlovy Vsi

Jedná se o 34letý smrk pichlavý s obvodem kmene 119 cm a výškou 12 metrů. Strom přerostl výšku elektrického stožáru i výšku pouličního osvětlení a kořenová soustava vytlačovala opěrnou zídku. Život vánočního stromku na Hlavním náměstí nekončí, po Vánocích půjdou větve do bratislavské ZOO jako potrava pro její zvířecí obyvatele.

Čisté, ekologické a bezpečné

Organizátor klade velký důraz čistotu a ekologii. Samozřejmostí je kompostovatelné nádobí a vratné sklenice, odpad se bude opět třídit. Dvě třídící stanice naleznete na Hlavním vánočním trhu a jednu na Primaciálním náměstí v rámci Přívětivé zóny. Zálohované nápoje sice na trhu nekoupíte, ale v třídících stanicích budete moci předat zálohované obaly (PET láhve a plechovky), výtěžek ze zisku půjde na dobročinné účely. Na Hlavním náměstí jsou rozmístěny speciální popelníky na cigaretové nedopalky. Díky podpoře SPAK-EKO je slovenská společnost Ecobutt následně recykluje. Cigaretový odpad se tak stane součástí asfaltové hmoty.

Více informací naleznete na www.bratislavskevianoce.sk.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
457 x [15%]
Aperol spritz
263 x [9%]
Cuba Libre
276 x [9%]
Piňa Colada
262 x [9%]
Daiquiri
265 x [9%]
Margarita
365 x [12%]
Cosmopolitan
281 x [9%]
Mai-Tai
289 x [10%]
Whiskey sour
260 x [9%]
Pisco sour
271 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2989

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru