Výtvarníci z Kojetína slaví 60 let trvání unikátní výstavou v Domě kultury v Kroměříži

Ve čtvrtek 7. prosince patřilo foyer Domu kultury v Kroměříži návštěvníkům, kteří přišli na vernisáž. Byl totiž zahájen Jubilejní salón, který prezentuje tvorbu Tvůrčí skupiny SIGNÁL 64. Výstava je průřezem tvorby seskupení kojetínských výtvarníků a zároveň přehledem jeho generačních obměn. Reprezentativní výstava kojetínské skupiny bude v Kroměříži vůbec poprvé.

Program slavnostní vernisáže byl obsáhlý i zajímavý. Zatímco úvod obstarala Romana Blažková, další nosná slova patřila Petru Zatloukalovi a Jaroslavu Kačírkovi. Vedle toho zahrála několik skladeb kroměřížská kapela Happiness in Slavery, která vznikla v roce 2020 na základech ještě převážně akusticky laděných Midlife Crisis. Příklon k electro pojetí coverů (NIN, The Smashing Pumpkins, Depeche Mode) i vlastní tvorbě. V rámci vernisáže proběhla i zábavná tombola, kdy vylosovaní účastníci vernisáže obdrželi drobná výtvarná dílka kojetínských kumštýřů.

Signál 64 je kojetínská tvůrčí skupina, sdružující malíře, fotografy, keramiky, šperkaře, zkrátka všechny, kteří mají potřebu se výtvarně vyjádřit. Popudem k jejímu vzniku byla v roce 1964 tvorba amatérských filmů několika kojetínských „bohémů“, na kterou se postupně nabalovaly další výtvarné obory. Za šedesát let aktivního působení se ve skupině vystřídalo již několik generací výtvarníků, skupina nejmladších členů je v současnosti ve věku do třiceti let.

Na Jubilejním salónu vystavuje v rozsáhlém foyer Domu kultury v Kroměříž téměř dvacet členů Tvůrčí skupiny SIGNÁL 64, vesměs jde o fotografie a obrazy, ale také o ukázky keramiky (Ivana Bělařová a Marcela Gruberová) nebo šperků z nerezavé oceli (Alice Stonová).

Přitom šperkařka Alice Stonová vystavuje i zajímavé obrazy. Nelze opominout fotografa Petra Zatloukala a malíře Petra Leinerta, kteří si výstavu už před časem „vymysleli“ a mají na triku i kurátorskou práci. Z dalších vystavujících jde o malíře Jaroslava Kačírka, Marii Němečkovou, Boleslava Leinerta nebo Svatopluka Spáčila stejně tako talentované fotografy Marka Hedvíčka, Jiřího Spáčila, Jaroslava Řihoška, Zuzanu Hradilovou, Jaroslava Hebnara, Janu Večeřovou, Ivetu Jurovou, Jiřího Šírka nebo Zuzanou Hradilovou. A to autor článek nevyjmenoval všechny…

Přitom obrazů a fotografií je na výstavě téměř 90, přičemž na některých fotografiích jsou ukázky keramické tvorby. Další zajímavou skutečností je, že u příležitosti kulatého výročí tvůrčí skupiny byl vytištěn krásný katalog i neméně krásný stolní kalendář pro příští rok.

Výstava Jubilejní salón – Tvůrčí skupina SIGNÁL 64 z Kojetína bude v Domě kultury v Kroměříži otevřená do 15. ledna 2024 a je volně přístupná. Ve všední dny od 8 do 18 hodin, v sobotu a neděli jen v případě konání kulturní akce.

Robert Rohál

Foto Robert Rohál

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
462 x [15%]
Aperol spritz
267 x [9%]
Cuba Libre
282 x [9%]
Piňa Colada
268 x [9%]
Daiquiri
270 x [9%]
Margarita
370 x [12%]
Cosmopolitan
287 x [9%]
Mai-Tai
294 x [10%]
Whiskey sour
265 x [9%]
Pisco sour
275 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3040

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru