Retro výstava v muzeu ve Svratce připomene Vánoce v šedesátkách

V Městském muzeu ve Svratce připravují každý rok expozici na téma retro Vánoce. Tradiční svratecká vánoční výstava letos připomene Vánoce v „šedesátkách“. Výstava začíná vždy 26. prosince ve 14 hodin a lidé ji mohou v otvírací době muzea navštívit do 30. prosince. Letos bude výstavní místnosti vévodit „šedesátkový“ vánoční obývák se stromečkem, nezbytným gaučem, křesílky a konferenčním stolkem, televizorem, gramorádiem a dalším dobovým vybavením. „Téma volně navazuje na letošní Retroden, který byl zaměřený právě na 60. léta. Téměř všechny exponáty pocházejí z depozitáře muzea, jde jak o nábytek, tak například o oblečení nebo hračky pro děti,“ přiblížil správce muzea Martin Mudroch. Protože s vánočními svátky kromě rozličných dárků v podobě již zmíněných hraček, sportovních potřeb, knih, elektrospotřebičů, oblečení, kosmetiky nebo třeba šperků byly spojeny i typické přípravy na ně, k vidění budou taktéž pomůcky pro pečení originálního vánočního cukroví.

Městečko v meziválečné době: obchod kožešníka, koloniální obchod a dobová škola

Muzeum je koncipováno jako procházka městečkem v meziválečné době. Navštívíte například truhlářskou a kolářskou dílnu Josefa Ehrenbergera, jenž byl významným výrobcem lyží, kterým se podle něj říkalo „empengrovky”. V dílně je zastoupena ukázka výroby lyží, včetně již hotových výrobků, dobové nářadí, ale také sáně s volantem, které pocházejí z Ehrenbergerovy dílny. V malém domečku čp. 203 nahlédnete do kožešnické, kloboučnické a krejčovské dílny Josefa Hájka. Jeho specializací bylo kožešnictví - v dílně je k vidění kožešnický šicí stroj, ale také materiál na kožichy nebo již hotové výrobky. Spolu s kožešníkem je v muzeu také dílna kloboučníka, na stojanech je několik dámských i pánských pokrývek hlavy. Krejčí zde zanechal na stojanu ženské svatební šaty. Chloubou muzea je koloniální obchod s trafikou Anny Činklové. Můžete si vybrat výrobky mnoha firem: čokolády Orion, prací prášky Schicht, polévkové kořemí Ilsa nebo Maggi, kávu Oveka, Lamplota nebo Kulík, mýdla Hellada nebo Tři dívky, žárovky Philips a Osram, limonády pana Hejtmánka, hlinecké nebo poličské pivo, likéry Hobé, bonbóny Hašlerky, Merkur nebo 505, Grögrovu hořčici a dalších asi 500 druhů zboží. Trafika nabízí dobový denní tisk v podobě novin z července 1934, časopisy a pohlednice a po chodbách jsou chronologicky rozmístěny dobové plakáty a reklamy. Za retro nákupy můžete pokračovat do Jednoty, ve které je zařízení a vybavení ze 70. let minulého století, a to včetně některých originálních a dosud neotevřených produktů.

Součástí městečka je také školní třída, která je zařízena v duchu 1. republiky. Návštěvník může usednout do dobových dřevěných lavic, nahlédnout do učebnic a sešitů. Na „žáčky” dohlíží paní učitelka „Boženka” ve stylovém oblečení.

Výlet na zámeček Karlštejn

Svratka je nejmenším městem Koruny Vysočiny a prochází jím historická hranice Čech a Moravy. Je rodištěm několika umělců a známých osobností. Při návštěvě vás zaujme nejen původní architekturou, ale také krásnou přírodou rozprostírající se okolo stejnojmenné řeky Svratky nebo jedním z nejstarších golfových hřišť u nás. Ze Svratky můžete vyrazit také na nedaleký pozdně-barokní lovecký zámeček Karlštejn, který nechal ve 2. polovině 18. století postavit spolu s rozlehlou jelení oborou Filip Kinský. Karlštejn je často označován za střechu Evropy, protože stojí na hlavním evropském rozvodí Labe a Dunaje. Dnes se zde můžete najíst ve stylové zámecké restauraci, která se nachází v bývalé černé kuchyni, a prohlédnout si kapli s původními stropními malbami nebo dobové sály s empírovými kamny.

Více tipů na výlety na : www.korunavysociny.cz

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
458 x [15%]
Aperol spritz
264 x [9%]
Cuba Libre
277 x [9%]
Piňa Colada
263 x [9%]
Daiquiri
266 x [9%]
Margarita
366 x [12%]
Cosmopolitan
282 x [9%]
Mai-Tai
290 x [10%]
Whiskey sour
261 x [9%]
Pisco sour
272 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2999

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru