Obecné fenomény se týkají každého z nás, míní egyptolog Bárta

Známého egyptologa a archeologa, který vede výzkumy ve vzdálených lokalitách a člena Americké akademie umění a věd Miroslava Bártu často na společenských událostech nepotkáte, ale pozvání docenta Zbyňka Hrkala na křest jeho knihy Evropa včera. Evropa dnes. Zítra? nemohl odmítnout minimálně ze dvou důvodů. Je totiž autorem předmluvy k této knize, a navíc byl požádán, aby se stal i jejím kmotrem.

Jaký máte vztah ke knize Evropa včera, Evropa dnes, zítra?, co Vás s tímto titulem spojuje?

Primárně to je pan docent Hrkal, protože jsme už pár let kamarády a je to člověk, který se vymyká z toho běžného vzorce uvažování. Vidí věci jinak a vidí je hlavně v souvislostech. Knížka se zabývá obecnými fenomény, které se týkají každého z nás a já jsem rád, že je to na téma sedmi zákonů, s kterými mám taky hodně co dočinění, protože jsem o tom kdysi napsal knížku Vzestupy a pády civilizací.

Jste autorem předmluvy k této knize, jak se Vám psala?

Chvilku mi trvalo, než jsem přišel na to, jak to napsat, ale pak to bylo napsané v té první verzi, poměrně rychle. Za jeden večer. Myslím si, že ta knížka si zaslouží, aby byla ve všech knihkupectvích.

Vy jste tu knihu přečetl, víte, jaký je obsah, jak si myslíte, že bude k “učtení” pro člověka, který není úplně zasvěcen nebo není odborník na vědy, jejichž poznatky se v knize odráží? Bude pro něj těžká?

Já bych nedělal nebo nekreslil nějakou hranici mezi odborníky a neodborníky, protože většina lidí přemýšlí o světě, protože se jich dotýká, a proto si myslím, že ta knížka je k přečtení pro každého z nás.

Co byste vy sám popřál knize?

Já jí přeju, aby se jich v prvním roce prodalo prvních 50 tisíc, 80 tisíc kousků a pak, aby ty počty dál rostly.

A vy chystáte nějakou novou knihu k vydání?

Já, když jsem viděl, co všechno Zbyněk říkal, napsal, tak si přijdu jako člověk, který by nosil dříví do lesa. V tuhle chvíli toho moc neplánuji.

A nějakou expedici plánujete?

Já spíš plánuju se trochu zavřít doma přes světem. Denně potkávám tolik lidí, že potřebuji nějaký detox.

Knihu Evropa včera, Evropa dnes, zítra? uvedlo na trh nakladatelství Bohemica Books, které zastupoval Karel Svoboda.

Zbyněk Hrkal je známý hydrogeolog a vědecký pracovník ve Výzkumném ústavu vodohospodářském a na Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Je také cestovatel a autor detektivních románů i literatury faktu.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
464 x [15%]
Aperol spritz
268 x [9%]
Cuba Libre
283 x [9%]
Piňa Colada
270 x [9%]
Daiquiri
272 x [9%]
Margarita
371 x [12%]
Cosmopolitan
288 x [9%]
Mai-Tai
295 x [10%]
Whiskey sour
266 x [9%]
Pisco sour
276 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3053

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru