Nahrávám...


Ceny obědů rostou nejrychleji v regionech, zejména na Moravě

Ticket Restaurant® Card Index: Restauratéři v regionech už se nebojí zdražování. Cenový náskok Prahy a Brna je ale stále velmi výrazný.

Útraty lidí za obědy rychle stoupají. Tahounem růstu v posledních měsících ale překvapivě nejsou Praha nebo Brno, ale města, ve kterých se dlouho majitelé restaurací kvůli nižším příjmům lidí báli ceny zvyšovat. Vůbec nejvíce za poslední rok šly nahoru obědové útraty v Ostravě (o 7,6 procenta), následují OIomouc a Ústí nad Labem (růst o 7,2 procenta). Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 150 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,3 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

Růst útrat v české a moravské metropoli byl v porovnání s regiony nižší: v Praze za poslední rok vzrostly o 5,5 procenta, v Brně pak dokonce jen o 5,3 procenta, což je nejnižší růst ze všech tuzemských krajských měst. V průměru v červnu Češi zaplatili za oběd v pracovní den 122,20 koruny, o 7 korun a dvacet haléřů více než před rokem. V procentním vyjádření byl růst 6,2 procenta, což je téměř dvojnásobné tempo v porovnání s tuzemskou inflací. Zajímavostí podle produktového manažera společnosti Edenred Zbyňka Vystrčila je, že nejvíce za oběd utrácejí ti lidé, kteří mají mobilní telefon nebo hodinky od firmy Apple a zvykli si je používat k placení. Moderní platební metodu Apple Pay umožňuje Edenred v rámci jejího vstupu na tuzemský trh od letošního února. „Průměrná útrata s iPhonem nebo hodinkami Apple Watch při platbě obědů v restauracích byla v červnu 126,90 koruny,“ sdělil Zbyněk Vystrčil. 

Co je důvodem, že útraty lidí rostou dvojnásobným tempem, než o kolik se zvyšuje celkový index spotřebitelských cen? Podle expertů společnosti Edenred je důvodů několik. „Pokud se podíváme vysloveně jen na potraviny, tak jejich ceny stoupají rychleji, než je průměrné tempo inflace, a jsou jedním z výrazných tahounů jejího růstu. Vyšší náklady na suroviny si restauratéři automaticky promítají do cen,“ říká Zbyněk Vystrčil, produktový manažer ve společnosti Edenred. Důležité podle něj je ale i to, že se lidé v poslední době díky poměrně rychle rostoucím mzdám nebojí tolik utrácet. „S tím, jak se zvyšuje kupní síla lidí, roste i poptávka po dražším jídle, připravovaném z kvalitnějších surovin. Restauratéři na to slyší a nebojí se dávat na jídelní lístek i položky s vyšší cenovkou,“ uvádí Vystrčil. V menu restaurací se tak objevují stále nová jídla, která tam dříve nebyla, roste ale i počet nabízených salátů z různých druhů zeleniny a ovoce nebo dalších chutných a zdravých pokrmů.  

Rychlejší růst cen v regionech podle Vystrčila znamená, že se nyní již nebojí své náklady promítnout do cen restauratéři i mimo Prahu a Brno, což dříve nebylo obvyklé. „Pokud se na vývoj cen a útrat podíváme v delším horizontu, vidíme například, že po startu elektronické evidence tržeb vzrostly skokově ceny právě v hlavním městě a v Brně, v dalších městech majitelé restaurací zdražení rozložili na delší dobu. Nyní již ale i restaurace v regionech vidí, že mají dostatečnou poptávku po kvalitnějších jídlech, a nebojí se ceny zvyšovat, jako tomu bylo v minulosti,“ říká Vystrčil.

Průměrná útrata za oběd ve výši 122,20 koruny znamená, že zhruba pětinu z útraty lidé dávají ze svého. Nejčastější hodnota stravenek v Česku se nyní totiž pohybuje kolem 100 korun. Prostor pro zvýšení příspěvku na stravné je přitom poměrně výrazný. Hodnota ideální stravenky, díky níž firmy i zaměstnanci dosáhnou maximální daňové úspory, je totiž letos 123 korun. Zároveň se ukazuje, že pokud tempo růstu obědových útrat nepoleví, pak na konci roku budou Češi za jídlo platit více, než kolik je tato státem stanovená hranice příspěvku na oběd, kterou dostáváme jako náhradu například při služebních cestách. Zvyšující se ceny by se tak měly promítnout v příštím roce i do nové výše příspěvku na stravování, kterou určuje ministerstvo financí.

Společnost Edenred sleduje reálné útraty zaměstnanců za obědy formou Ticket Restaurant® Card Indexu od prosince 2015 a zveřejňuje výsledky na svých webových stránkách www.edenred.cz.

Ticket Restaurant® Card Index

Krajská města

12/2015 12/2016 12/2017 6/2018 12/2018 3/2019 4/2019 5/2019 6/2019 Růst
Q2*
Růst rok**

Praha

112,9 119,6 125 129,0 134,40 135,9 136,1 136,4 136,9 0,7 % 5,5 %

České Budějovice

103,3 109,7 113 116,3 120 121,3 121,6 121,8 123 1,4 % 5,8 %

Plzeň

102,8 106,8 110,7 114,4 119,6 120,7 120,9 121,2 122,4 1,4 % 7,0 %

Karlovy Vary

98,6 102,9 107,2 110,5 114,5 115,7 116,0 116,2 117,4 1,5 % 6,2 %

Ústí nad Labem

96,8 100,8 104,8 106,8 111,3 112,8 112,8 113,5 114,5 1,5 % 7,2 %

Liberec

102,8 107,1 110,4 113,6 117,9 119,2 119,7 119,9 120,9 1,4 % 6,4 %

Hradec Králové

100,1 105,4 108,9 112,6 117 117,5 117,9 118,3 119,3 1,5 % 6,0 %

Pardubice

99,5 103,9 108,1 111,4 116,6 117,1 117,6 118,3 118,8 1,5 % 6,6 %

Jihlava

93,9 98,3 102,7 104,8 110,1 110,4 111,0 111,7 112,6 2,0 % 7,4 %

Brno

107,4 113,3 117,9 121,8 126,6 127,2 127,9 127,8 128,3 0,9 % 5,3 %

Zlín

98,6 103,5 107,3 109,4 113,8 114,3 114,6 115,1 116,0 1,5 % 6,0 %

Olomouc

93,90 98,20 102,60 105,20 110,80 110,60 111,00 111,90 112,80 2,0 % 7,2 %

Ostrava

94,60 98,70 103,50 105,70 111,00 111,80 111,80 112,50 113,70 1,7 % 7,6 %

ČR

101,70 107,70 111,90 115,00 119,70 120,50 120,90 121,30 122,20 1,3 % 6,2 %

* Růst útrat 3/2019 – 6/2019

** Růst útrat 6/2018 – 6/2019

Není-li uvedeno jinak, hodnoty jsou v Kč.

Vývoj průměrné útraty za obědy v krajských městech

Edenred ČR obsluhuje 600 000 každodenních uživatelů z řad zaměstnanců, kterým poskytuje služby v síti 57 000 partnerských provozoven. V oblasti digitalizace patří k lídrům českého trhu. Vedle stravenkových a benefitních platebních karet Ticket Restaurant® a Edenred Benefits nabízí platby mobilními aplikacemi Apple Pay a Google Pay a benefitní on-line platformu Edenred Benefity Café.

Více informací naleznete na: www.edenred.cz

CHOCOLAND

BLOG: PARAEVROPSKÁ CESTA
Jsem novinářka, sociálně-právní poradce, lektorka, psychoterapeutka, máma, kamarádka, ale nikdy jsem nebyla cestovatelka. Cestování vždy bylo bohužel na samém okraji mého žebříčku aktivit, bylo prostě zbytné. Přišel čas to změnit!
Rozhodla jsem se, že navštívím všechna hlavní města zemí, která leží v Evropě, to byl původní plán. Nakonec jsem se rozhodla, že do projektu zařadím všechny své cesty po světě, i ty do Brna... Svůj tříletý projekt jsem nazvala PARAEVROPSKÁ CESTA a odstartovala jsem ho 21. 3. cestou do Vídně, ale dnes už vím, že překročím i hranice staré dobré Evropy. 

Historicky mám za sebou návštěvu Pažíže, Bruselu, v loňském roce jsem se s mojí Zuz vydala do Dublinu (tedy ono to bylo naopak), navštívila jsem  Bratislavu a opět s mojí Zuz jsme prošly Andalusii a byly jsme také ve Varšavě. 

Víte kolik leží v Evropě zemí? 

Lenka Žáčková

HIMALYO
NÁŠ TIP

MIOMAT

8G PŘIJÍMAČKY.CZ

SLOVA SLAVNÝCH

„Čas je život. Nedá se vrátit ani nahradit. Marnit čas znamená marnit život. Ovládat svůj čas však znamená ovládat svůj život a plně ho využívat.“

Alan Lakein, americký spisovatel 

Anketa

NA CO SI VŽDY SI VŽDY UDĚLÁTE ČAS?

Na kávičku
4 x [7%]
Na cigárko
6 x [11%]
Na rodinu
4 x [7%]
Na kamarády
5 x [9%]
Na nákupy
4 x [7%]
Na své koníčky
7 x [13%]
Na odpočinek
10 x [18%]
Na cestování
4 x [7%]
Na uklízení
6 x [11%]
Na návštěvu občerstvovacího zařízení
5 x [9%]

Celkem hlasovalo : 55

O BOURBONU
  • Musí být vypálen na území USA 
  • Musí být vyroben ze směsi obilovin, kdy jej od 51 % do 79 % musí tvořit kukuřice
  • Minimální doba zrání jsou dva roky
  • Voda v Kentucky, která se používá při výrobě bourbonu, je považována za nejsladší na světě
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • Musí zrát v nových vypálených sudech z Bílého dubu 
AKTUALITY
JDI nahoru