Vražda na Nilu završuje úspěšnou audioknižní sérii královny detektivek

Pod taktovkou Audioteky se v uplynulých dvanácti měsících dočkala zpracování čtveřice proslulých divadelních her Agathy Christie. Poslední z nich je čerstvá novinka Vražda na Nilu, kde se v hlavních rolích představují Martin Myšička, Jana Bernášková, Jan Dolanský a Jaromír Meduna. S ostatními tituly ze série ji spojuje formát superprodukce, který napínavým příběhům a důmyslným zápletkám vytváří originální zvukové kulisy. Právě díky nim se posluchači mohou těšit na intenzivní prožitek z díla.

Vražda na Nilu přináší brilantní detektivní příběh v exotickém prostředí. Na palubě luxusního parníku Lotos, který se právě chystá odrazit od břehu, jsou i novomanželé Simon a Kay, půvabná dědička nesmírného jmění. Romantickou plavbu po Nilu jim zkazí přítomnost bývalé Simonovy snoubenky, která mladý pár neodbytně pronásleduje. Když je třetího večera Kay ve své kajutě nalezena mrtvá, zdá se, že pachatelkou nemůže být nikdo jiný. To by ovšem nebyla Agatha Christie, aby pořádně nezamíchala kartami příběhu a nevnesla do děje množství zvratů a nečekaných událostí. Stejně jako v dalších detektivních příbězích této oblíbené autorky, i v audioknižní novince Vražda na Nilu jsou posluchačům představeny všechny hlavní body případu, podle kterých je možné odhalit vraha. Během velkolepého finále jsou pak fakta vyšetřujícími poskládána do správných souvislostí.

Pozoruhodný hrdina

Posluchači budou pravděpodobně znát příběh díky filmovým adaptacím, zejména té poslední z roku 2022. Zatímco tento divácký bestseller vychází z románu Smrt na Nilu, audioknižní provedení čerpá z původní detektivní hry, kterou Agatha Christie napsala pod názvem Měsíc na Nilu a vynechala z ní legendárního Hercula Poirota. Místo něj dostává prostor kanovník Pennefather. Postava, která není v autorčině tvorbě běžná, ale představuje zajímavou kombinaci Poirota a dalších slavných detektivů. V novince, kterou pro Audioteku zrežíroval Jakub Tabery, získal tuto krásnou, ale nelehkou roli Martin Myšička. Zvládl v ní skvěle propojit exaktnost a životní nadhled.

Originální adaptace

Oproti předloze přibyl do audioknižního provedení Vraždy na Nilu vypravěč v podání Jaromíra Meduny. Posluchačům pomáhá s orientací v příběhu. Pokud jde o efekty, které vykreslují atmosféru díla, bylo podle tvůrců nejnáročnější zachytit zvuky reflektující ruch arabského přístavu i samotný pohyb parní lodě na velké řece.

Uplatnění tak našly například autentické nahrávky z arabských zemí. Jak už bývá zvykem u superprodukčního zpracování, které Audioteka uvedla na náš trh a dále ho rozvíjí, i v případě Vraždy na Nilu se ve studiu naráz sešlo co nejvíce interpretů, aby na sebe mohli bezprostředně reagovat. Výsledek tak připomíná spíše zvukový záznam divadelního představení než četbu.

K poslechu již nyní

Vražda na Nilu uzavírá čtyřdílnou sérii audioknižního zpracování vybraných děl Agathy Christie, které Audioteka pro posluchače připravila. Tituly Poslední víkend, Svědkyně obžaloby a Pavučina, jež byly postupně zveřejňovány během posledních přibližně dvanácti měsíců, získaly od posluchačů skvělé hodnocení. V rámci Audioteka Klubu patří do TOP 10 nejposlouchanějších titulů za rok 2023. Novinka Vražda na Nilu je již nyní k poslechu pro členy Audioteka Klubu nebo k zakoupení na www.audioteka.cz.

Tvůrčí tým audioknihy Vražda na Nilu

Autorka: Agatha Christie

Překladatelka: Marie Špalová

Úprava textu: Jiří Pokorný

Režie: Jakub Tabery

Záznam a editace zvuku: Marek Šrámek, Nella Bicanová

Hudba: Vojtěch Komárek

Produkce: Radka Kopecká, Barbora Ježková, Radim Dušek

V hlavních rolích: Jaromír Meduna, Martin Myšička, Jana Bernášková, Jan Dolanský, Karolína Půčková, Klára Trojanová, Eliška Zbranková, Marek Holý, Jiří Schwarz, Eliška Nejedlá, Jarmil Škvrna a Petr Florián

Pro Audioteku natočeno v roce 2023 ve studiu 5Guests.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
464 x [15%]
Aperol spritz
268 x [9%]
Cuba Libre
283 x [9%]
Piňa Colada
270 x [9%]
Daiquiri
272 x [9%]
Margarita
371 x [12%]
Cosmopolitan
288 x [9%]
Mai-Tai
295 x [10%]
Whiskey sour
266 x [9%]
Pisco sour
276 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3053

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru