Nahrávám...


Jan Volšička - recept na letní grilování

Jan Volšička, šéfkuchař Pohostince Monarch, se s vámi podělí o recept na grilovaný steak, který je lehký, svěží a výborně se hodí právě na léto a grilovací sezonu, která je v plném proudu. Jan Volšička je na steaky opravdový odborník a kdo nemá doma gril nebo se mu nechce grilovat, určitě si zajděte do Pohostince Monarch, kde vám sympatický kuchař připraví lahodné steaky ze stařeného hovězího masa plemene Black Angus. To si v restauraci nechávají samy dozrávat a mají tak jeho kvalitu neustále pod kontrolou.

Maso z tohoto plemene doporučuje Jan Volšička i na recept, který si pro vás připravil.

Vysoký roštěnec na grilu, chimichurri omáčka a pečená čekanka (4 porce)

Budeme potřebovat 4 steaky, každý by měl mít minimální hmotnost 250 g, abychom dosáhli propečenosti, kterou vyžadujeme.

Gril rozpálíme na 300 °C, steaky před grilováním osolíme a opečeme asi 3 minuty na každé straně a pak je necháme 20 minut odpočinout, aby maso zkřehlo. Steaky nezarkýváme alobalem, necháme je volně ležet na prkénku nebo talíři. Kdo má rád pepř, doporučuji opepřit až po grilování, jinak se koření zbytečně přepaluje.

Chimichurri omáčka

150 ml olivového oleje

70 ml červeného vinného octa

2x stroužky česneku

1x jarní cibulka

1 hrst hladkolisté petržele

1 hrst koriandru

1x chilli paprička

sůl a čerstvě mletý pepř

šťáva z 1 citronu

Jedná se spíše o salsu než omáčku. Všechny ingredience nasekáme najemno, smícháme s olivovým olejem, octem a citronovou šťávou, dochutíme solí a pepřem a necháme v lednici alespoň 1 h odležet.

Pečená čekanka

Vezmeme si 2 kusy bílé čekanky, rozřízneme je napůl, pokapeme olivovým olejem, citronovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme alespoň 15 minut odležet. Potom stačí jen v rychlosti opéct na grilu asi 2 minuty na každé straně a je hotovo.

Steak si nafilírujeme, polejeme chimichurri omáčkou, přiložíme grilovanou čekanku a máme krásný letní oběd nebo večeři. A pozor nejlépe chutná v dobré společnosti rodiny a přátel. 

Pohostinec Monarch má otevřeno denně od 11:30 do 23 hodin, připravuje týdenní obědové menu a stálou nabídku jídel Á la carte v ceně jídel většinou mezi 170 - 380 Kč.

Více informací najdete na webu restaurace: www.monarch.cz, kde si můžete zároveň udělat online rezervaci.

 

MALUMA V PRAZE

RELAX 280 DEN

CHOCOLAND

ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM
BLOG: PARAEVROPSKÁ CESTA
Jsem novinářka, sociálně-právní poradce, lektorka, psychoterapeutka, máma, kamarádka, ale nikdy jsem nebyla cestovatelka. Cestování vždy bylo bohužel na samém okraji mého žebříčku aktivit, bylo prostě zbytné. Přišel čas to změnit! Cestuji podle finančních možností, ale zážitky se koupit nedají, ty fakt musíte zažít a nepozřebujete nijak velký rozpočet, podstatné je si to užít!
Rozhodla jsem se, že navštívím všechna hlavní města zemí, která leží v Evropě, to byl původní plán. Nakonec jsem se rozhodla, že do projektu zařadím všechny své cesty po světě, i ty do Brna... Svůj tříletý projekt jsem nazvala PARAEVROPSKÁ CESTA a odstartovala jsem ho 21. 3. cestou do Vídně, ale dnes už vím, že překročím i hranice staré dobré Evropy. 

Historicky mám za sebou návštěvu Pažíže, Bruselu, v loňském roce jsem se s mojí Zuz vydala do Dublinu (tedy ono to bylo naopak), navštívila jsem  Bratislavu a opět s mojí Zuz jsme prošly Andalusii a byly jsme také ve Varšavě a opakovaně se vyskytuji v Brně. 

Víte kolik leží v Evropě zemí? 

Lenka Žáčková

Anketa

NA CO SI VŽDY SI VŽDY UDĚLÁTE ČAS?

Na kávičku
29 x [9%]
Na cigárko
36 x [11%]
Na rodinu
29 x [9%]
Na kamarády
35 x [11%]
Na nákupy
28 x [9%]
Na své koníčky
34 x [11%]
Na odpočinek
34 x [11%]
Na cestování
33 x [11%]
Na uklízení
28 x [9%]
Na návštěvu občerstvovacího zařízení
28 x [9%]

Celkem hlasovalo : 314

AKTUALITY
JDI nahoru