Nahrávám...


Jan Volšička - recept na letní grilování

Jan Volšička, šéfkuchař Pohostince Monarch, se s vámi podělí o recept na grilovaný steak, který je lehký, svěží a výborně se hodí právě na léto a grilovací sezonu, která je v plném proudu. Jan Volšička je na steaky opravdový odborník a kdo nemá doma gril nebo se mu nechce grilovat, určitě si zajděte do Pohostince Monarch, kde vám sympatický kuchař připraví lahodné steaky ze stařeného hovězího masa plemene Black Angus. To si v restauraci nechávají samy dozrávat a mají tak jeho kvalitu neustále pod kontrolou.

Maso z tohoto plemene doporučuje Jan Volšička i na recept, který si pro vás připravil.

Vysoký roštěnec na grilu, chimichurri omáčka a pečená čekanka (4 porce)

Budeme potřebovat 4 steaky, každý by měl mít minimální hmotnost 250 g, abychom dosáhli propečenosti, kterou vyžadujeme.

Gril rozpálíme na 300 °C, steaky před grilováním osolíme a opečeme asi 3 minuty na každé straně a pak je necháme 20 minut odpočinout, aby maso zkřehlo. Steaky nezarkýváme alobalem, necháme je volně ležet na prkénku nebo talíři. Kdo má rád pepř, doporučuji opepřit až po grilování, jinak se koření zbytečně přepaluje.

Chimichurri omáčka

150 ml olivového oleje

70 ml červeného vinného octa

2x stroužky česneku

1x jarní cibulka

1 hrst hladkolisté petržele

1 hrst koriandru

1x chilli paprička

sůl a čerstvě mletý pepř

šťáva z 1 citronu

Jedná se spíše o salsu než omáčku. Všechny ingredience nasekáme najemno, smícháme s olivovým olejem, octem a citronovou šťávou, dochutíme solí a pepřem a necháme v lednici alespoň 1 h odležet.

Pečená čekanka

Vezmeme si 2 kusy bílé čekanky, rozřízneme je napůl, pokapeme olivovým olejem, citronovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme alespoň 15 minut odležet. Potom stačí jen v rychlosti opéct na grilu asi 2 minuty na každé straně a je hotovo.

Steak si nafilírujeme, polejeme chimichurri omáčkou, přiložíme grilovanou čekanku a máme krásný letní oběd nebo večeři. A pozor nejlépe chutná v dobré společnosti rodiny a přátel. 

Pohostinec Monarch má otevřeno denně od 11:30 do 23 hodin, připravuje týdenní obědové menu a stálou nabídku jídel Á la carte v ceně jídel většinou mezi 170 - 380 Kč.

Více informací najdete na webu restaurace: www.monarch.cz, kde si můžete zároveň udělat online rezervaci.

 

CHOCOLAND

BLOG: PARAEVROPSKÁ CESTA
Jsem novinářka, sociálně-právní poradce, lektorka, psychoterapeutka, máma, kamarádka, ale nikdy jsem nebyla cestovatelka. Cestování vždy bylo bohužel na samém okraji mého žebříčku aktivit, bylo prostě zbytné. Přišel čas to změnit!
Rozhodla jsem se, že navštívím všechna hlavní města zemí, která leží v Evropě. Svůj tříletý projekt jsem nazvala PARAEVROPSKÁ CESTA a odstartovala jsem ho 21. 3. cestou do Vídně. Touto cestou chci poděkovat všem, kteří mne podporují!  

Historicky mám za sebou návštěvu Pažíže, Bruselu, v loňském roce jsem se s mojí Zuz vydala do Dublinu (tedy ono to bylo naopak) a před nedávnem jsem byla v Bratislavě.

Víte kolik leží v Evropě zemí? 

Lenka Žáčková

HIMALYO
NÁŠ TIP

MIOMAT

8G PŘIJÍMAČKY.CZ

SLOVA SLAVNÝCH

„Čas je život. Nedá se vrátit ani nahradit. Marnit čas znamená marnit život. Ovládat svůj čas však znamená ovládat svůj život a plně ho využívat.“

Alan Lakein, americký spisovatel 

Anketa

JAKÉMU MASU DÁVÁTE PŘEDNOST?

Kuřecímu
114 x [14%]
Hovězímu
91 x [11%]
Vepřovému
69 x [8%]
Krůtímu
77 x [9%]
Jehněčímu
68 x [8%]
Sladkovodním rybám
80 x [10%]
Mořským rybám
90 x [11%]
Mořským plodům
83 x [10%]
Jinému druhu masa
75 x [9%]
Maso nejím
85 x [10%]

Celkem hlasovalo : 832

O BOURBONU
  • Musí být vypálen na území USA 
  • Musí být vyroben ze směsi obilovin, kdy jej od 51 % do 79 % musí tvořit kukuřice
  • Minimální doba zrání jsou dva roky
  • Voda v Kentucky, která se používá při výrobě bourbonu, je považována za nejsladší na světě
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • Musí zrát v nových vypálených sudech z Bílého dubu 
AKTUALITY
JDI nahoru