"Teď už jsem v pohodě, mami" aneb Jak na společný hovor o intimitě s dcerou

Česká značka Gynella, zabývající se ženskou intimní hygienou a socioložka Lucie Jarkovská představují nového průvodce s názvem "Teď už jsem v pohodě, mami." Praktický pracovní sešit, který je ke stažení zdarma, přináší rady, jak se bavit například o menstruaci či tělesných rozdílech v pohlavních orgánech. Kromě rad a tipů obsahuje pracovní listy s návodnými otázkami k diskusi.

Rodiče se občas dostávají do stresu v souvislosti s tím, jak mluvit s dětmi o sexualitě. Zvažují, co by měli říct, jak a jestli vůbec se do tématu pustit a kdy je vlastně ideální čas s ním začít. „Rodiče často řeší, jak s dětmi mluvit o těle, intimitě a sexualitě. Ale stejně důležité jako obsah je i způsob, jakým to děláme. Mělo by to být důvěrné a otevřené jednání, nikoli poučování,“ říká Lucie Jarkovská, autorka průvodce, která se zabývá sexuální výchovou a genderovou socializací.

Smyslem pracovního sešitu je naučit děti a rodiče otevřené komunikaci ohledně tělesné i duševní intimity. „Společné rozhovory o intimních tématech mohou vytvořit pevnou a bezpečnou základnu pro vzájemné porozumění mezi matkou a dcerou,“ vysvětluje Jarkovská. Průvodce obsahuje i pracovními listy s otázkami, kde mohou děti a rodiče vyjádřit své pocity. Doplněn je o poutavé autorské ilustrace Martiny Mikuláškové, která je sama maminkou.

Manuál byl vytvořen primárně pro matky a dcery, protože právě od matek dcery přejímají mnoho vzorců v oblasti intimity. Používat je ale mohou i otcové, další členové rodiny a každý, kdo má zájem. „Bez ohledu na věk, nevědomost je stále veliká. I to je důvod, proč vytrvale edukujeme, poskytujeme cenné rady a podporu ženám v různých fázích života. Předání informací z matky na dceru k tomu samozřejmě patří,“ říká Petra Tymešová, marketingová manažerka společnosti Heaton, do jejíhož portfolia značka Gynella spadá. Průvodce pro rodiče a děti je jednou z mnoha osvětových aktivit, kterým se česká značka dlouhodobě věnuje. Má například vlastní podcast #dolebezstarosti a na podzim roku 2023 vydala tištěnou publikaci Příběhy vagíny.

Nový průvodce je zdarma ke stažení na www.dolebezstarosti.cz/pruvodce/

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
479 x [15%]
Aperol spritz
283 x [9%]
Cuba Libre
301 x [9%]
Piňa Colada
283 x [9%]
Daiquiri
283 x [9%]
Margarita
388 x [12%]
Cosmopolitan
302 x [9%]
Mai-Tai
309 x [10%]
Whiskey sour
282 x [9%]
Pisco sour
288 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3198

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru