Menopauza s chutí. Ulevte si od klimakterických příznaků změnou jídelníčku

Menopauza trápí řadu žen nejen kvůli konci jejich plodného období, ale především nepříjemnými projevy, které klimakterium standardně provází. Zdravou a rozmanitou stravou pomůžete zajistit vašemu tělu vše, co potřebuje, a zvýšit jeho schopnost odolávat symptomům tohoto náročného období. Stačí do svého jídelníčku zařadit konkrétní potraviny, které s vaším tělem udělají zázraky. Čím dříve tyto změny provedete, tím snadnější pro vás průběh menopauzy bude.

Některé příznaky menopauzy, jako jsou návaly horka, nadýmání či suchá kůže, mohou být „pouze“ nepříjemné. Další změny související s menopauzou však často vedou k dlouhodobým zdravotním problémům žen. V období klimakteria potřebuje ženské tělo přijímat zejména dostatek bílkovin, komplexních uhlohydrátů, zdravých tuků, vitamínů a minerálů, abyste pomohla svému tělu vyrovnat se s náhlou změnou ve vašem těle.

Chraňte své kosti i srdce

Menopauzální ženy mají kvůli hrozícímu úbytku kostní hmoty vyšší potřebu vápníku než mladší ženy, a to asi 1200 miligramů oproti 1000 miligramům denně. Při prevenci osteoporózy je proto důležité, abyste v klimakteriu jedla více potravin bohatých na vápník a dostala do svého těla rovněž dostatek vitamínu D, jenž vstřebávání vápníku podporuje. Bohaté na vápník nejsou jen mléčné výrobky, jako je jogurt a sýr, ale například i zelené listy – zejména špenátové nebo kapustové. Vyzkoušet můžete také plody jako jsou fíky, papája či pomeranče.

Po menopauze se rovněž zvyšuje také riziko kardiovaskulárního onemocnění, a to především kvůli poklesu ochranných účinků estrogenu. Více než vhodné je proto v tomto období zařadit stravu bohatou na ovoce a zeleninu, rostlinné bílkoviny nacházející se zejména v luštěninách, celozrnné výrobky, mořské plody či zdravé tuky z ořechů, semen nebo například avokáda. Nedoporučuje se vysoký příjem cukru, soli a průmyslově zpracovaných produktů, jako jsou nejrůznější mražené polotovary, instantní jídla či slazené nápoje. Nižší by měl být také příjem alkoholu.

Pitný režim je základ

Snížení hladiny estrogenu způsobuje u žen v menopauze také častější pocit žízně. K účinnému ovládnutí nežádoucích projevů klimakteria se doporučuje vypít 8-12 sklenic čisté pitné vody denně. Kromě zmírnění nepříjemných návalů horka se vám podaří snížit také nadýmání, které může při hormonálních změnách nastat. Dodržování pitného režimu rovněž pomáhá předcházet přibývání na váze, takže pokud se zatím bez výsledku snažíte zhubnout, můžete se zaměřit na zrychlení svého metabolismu pravidelným pitím.

Pomozte si bylinkami!

Mnoho žen se ve snaze vyřešit své každodenní potíže obrací na bylinné doplňky obsahující ploštičník hroznatý, třezalku tečkovanou nebo červený jetel. Bylinné terapie účinně zabírají především na nepříjemné projevy menopauzy, ne na závažnější onemocnění. Vyzkoušet můžete například klinicky ověřený preparát GS Merilin Harmony, jenž prokazatelně snižuje návaly horka, pocení i psychické obtíže spojené s klimakteriem.

GS Merilin

3měsíční kúra (90 tablet)

Orientační cena:

526 Kč

Dávkování:

1x denně jedna tableta

Účinné látky:

Ploštičník hroznatý, třezalka tečkovaná, cimicifuga racemosa, vápník, vitamin D3

Efekt lze očekávat nejdříve po 4-6 týdnech užívání

www.merilin.cz

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
181 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1853

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru