Pomerančové marmelády umí stejně dobře na Šumavě jako v jejich domovině

Češi jsou národ, který zavařuje vše, co mu přijde pod ruku a jednou z nejlepších – dokonce v celosvětovém měřítku – je Jozefína Růžičková a její značka ROSE GARDEN. Její džemy a marmelády opakovaně sklízejí ovace na mezinárodních kláních a svoji sbírku medailí nyní rozšířili o 7 dalších, včetně 2 zlatých! z prestižní soutěže World’s Original Marmalade Awards 2024. Výrobky ROSE GARDEN tak nasbíraly již 103 medailí.

Džemy, citrusové marmelády a další výrobky z dílny Jozefíny Růžičkové na různých mezinárodních kláních od roku 2016, kdy se začala soutěžit v kategorii pro profesionály, nasbíraly celkem 103 medailí; dlouhodobě nejúspěšnější jsou její marmelády z červeného pomeranče. 23 ze zmíněných plaket Jozefíniny výrobky posbíraly na další britské prestižní soutěži – Great Taste.

„Letos jsem neměla moc velkou motivaci vůbec něco vařit, necítila jsem vnitřní potřebu něco obhajovat a na velkou kreativitu jsem na začátku roku neměla po nemoci náladu,“ přiznává držitelka prestižních ocenění Jozefína Růžičková. Přesto se jí na letošním ročníku soutěže World’s Original Marmalade Awards podařilo získat 7 medailí včetně 2 zlatých za 8 zaslaných vzorků. Mezi nimi nakonec bylo i několik novinek: Červený pomeranč s ginem, Pomeranč s Aperolem a Červený pomeranč s malinou. „Do toho jsem přidala trošku svého malinového džemu bez peciček a kapku malinového likéru,“ prozrazuje recept na úspěch této novinky.

Červený pomeranč

V kategorii Marmelády se sníženým obsahem cukru získala ta vyrobená čistě z červených pomerančů 29 z 30 možných bodů a tím si vysloužila zlatou medaili. „Do této kategorie mohou být zařazeny pouze citrusové marmelády bez přidání dalších ingrediencí, takže z těch mých je tam jen čistý Červený pomeranč a Pomeranč,“ upřesňuje pravidla soutěže Jozefína Růžičková. „I další moje oceněné marmelády mají nižší než standardní obsah cukru, jen 52 procent celkového cukru (včetně cukru z ovoce) oproti běžným 60+ procentům, podle pravidel ale kvůli přidání další složky soutěžily v ‚běžně sladkých‘ kategoriích, v nichž kritéria často jdou více na ruku těm sladším, ale to se nedá nic dělat. Já marmelády vařím proto, aby všem chutnaly, nebyly zbytečně příliš přeslazené a daly se považovat za součást vyváženého jídelníčku, ne aby za každou cenu vyhovovaly vkusu poroty,“ dodává Jozefína. Marmeláda s prostým názvem Pomeranč získala 25 bodů a bronzové ocenění.

Zajímavé přísady

Navzdory tomu, že se Jozefíně letos prý nechtělo vymýšlet nic moc jiného, v kategorii Zajímavé příchutě zabodovaly hned tři její marmelády – z novinek to byl Červený pomeranč s malinami (tomu uniklo zlato jen o bodík a rozhodně stojí za ochutnání, malinová chuť je ještě umocněná malinovým likérem) z již dříve vymyšlených a oceněných pak Pomeranč s cejlonskou skořicí a Pomeranč s chilli; všechny tři získaly stříbrnou medaili.

Další dvě novinky v zajímavých kategoriích spadají do samostatné kategorie S alkoholem. Pomeranč s Aperolem získal stříbrnou plaketu, Červený pomeranč s ginem zaujal natolik, že získal zlato.

Něco o soutěži

 World’s Original Marmalade Awards je jedno z nejprestižnějších světových klání svého druhu. Vše začalo v roce 2005 s cílem pomoci zachovat a rozvíjet jeden z nejvíc britských zvyků vůbec: vaření citrusové marmelády. V průběhu let se ale začaly množit přihlášené výrobky doslova ze všech koutů světa a v Japonsku a Austrálii se pořádají partnerské marmeládové festivaly. Do dnešního dne bylo prostřednictvím soutěže vybráno víc než čtvrt milionu liber (tedy přes 7,4 milionu korun). Každoročně je do soutěže přihlášeno kolem 3 tisíc skleniček marmelády, které pak hodnotí malá skupina odborníků. Srdcem festivalu, který se vyvrcholením celé soutěže, je Dalemain Mansion, georgiánské panské sídlo, v němž žili, žijí a vlastní bohatou sbírku raných marmelád, která se zde nachází již více než 300 let.

Kdo je Jozefína Růžičková

Jozefína Růžičková je původní profesí ekonomka a mnoho let strávila v korporátní kanceláři. Pak se ale rozhodla pro radikální změnu a odstěhovala se na Šumavu, aby, dle jejích slov s přírodou za zády, mohla vařit kvalitní marmelády. Klíč k úspěchu svých výrobků vidí hlavně v kvalitě vstupních, dle možností lokálních surovin, poctivosti při zpracování i odvaze experimentovat s chutěmi a jejich kombinacemi.

Džemy, marmelády, sirupy a další produkty Rose Garden jsou k dostání na e-shopu  a na farmářských trzích nebo také na food festivalech v jižních Čechách.

PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
371 x [22%]
Machač
140 x [8%]
Iveta Řádková
122 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1666

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru