Domů Knihy

Jarní audioknihy vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Užijte si naplno prodlužující se dny i příjemné počasí. Ať už se chystáte znovu vyběhnout na svou oblíbenou trasu, vyrazit na výlet nebo vás čeká velký jarní úklid, bude vám příjemným společníkem audiokniha. Napříč žánry jsme pro vás vybrali tituly, které vás inspirují, pobaví a přivedou k zamyšlení.

Znáte z TV

Karel Hynie: Volha

Oblibu si získal jako román i jako seriál, který uvedla Česká televize. Nyní si příběhy „panského kočího“ Standy Pekárka můžete poslechnout v audioknižním provedení. I v něm exceluje Kryštof Hádek. Z pozice hlavní postavy, řidiče volhy, přibližuje zákulisní dění v televizi, která coby nástroj ideologického působení stojí v popředí zájmu každého režimu. Titul zajímavým a zábavným stylem přibližuje svéráznou historii československé televize protkanou různými historkami z natáčení. Současně je však portrétem hlavního hrdiny, omezeného egocentrika, který vyniká ve vymýšlení drobných podvodů i triků, jak si nakrást benzín, zfalšovat počet ujetých kilometrů nebo podvést manželku. Pod krycím jménem Volha pak jako spolupracovník StB bez jakýchkoliv výčitek svědomí donáší na všechny a všechno. Jak se však ukazuje po sametové revoluci, jeho přizpůsobivá a sobecká povaha se dobře uplatní vlastně kdykoliv. Pokud si jaro chcete okořenit pořádnou dávkou hořkého humoru, je tahle audioknižní novinka právě pro vás.

Pro příznivce detektivek

  1. W. Craven: Černé léto

Detektivky a thrillery patří mezi posluchači Audioteky, jedné z největších audioknižních platforem v Česku, k nejoblíbenějším žánrům. Své místo tak mají i v našich jarních tipech. Zajímavou volbou je další z příběhů svérázné dvojice charismatických vyšetřovatelů Tilly Bradshawové a Washingtona Poea. Právě ten se dostává do velkých potíží. V minulosti měl jako policejní důstojník velký podíl na tom, že slavného šéfkuchaře Jareda Keatona odsoudili na doživotí za vraždu jeho vlastní dcery Elizabeth, jejíž tělo se ovšem nikdy nenašlo. Nyní se ale žena, která se prohlašuje za Elizabeth Keatonovou, přihlásila místnímu policejnímu důstojníkovi. Poe je stále přesvědčen, že měl o Jaredovi Keatonovi, okouzlujícím psychopatovi, pravdu. Ale s tolika důkazy, které se hromadí proti původnímu vyšetřování, je jeho práce stále těžší. Právě v momentu, kdy věci začínají pro Poea vypadat zvlášť bezútěšně, se Černé léto doopravdy projeví. Napínavým příběhem provází posluchače Martin Zahálka v režii zkušeného Jakuba Taberyho.

Založeno na skutečných událostech

Lenka Chalupová: Kyselé třešně

Vyslechněte si také příběh, který se stal na jaře, ovšem už v roce 1944. Do malotřídky v Lověšicích, malé železničářské vesničce u Přerova, tehdy přišel nový učitel Petr Skála. Díky venkovské škole se seznámil nejen s dětmi, ale i s jejich rodiči – zejména pak s vdovou Lotou Kiliánovou, maminkou osmileté Helenky. Rodící se vztah mezi Petrem a Lotou, ale také Helenčin něžný dětský svět a láskyplné prostředí domova, se střetávají s krutou realitou válečných a poválečných dnů. Historické prameny, záznamy v kronikách i vzpomínky pamětníků dopomohly novinářce a spisovatelce Lence Chalupové k napsání strhujícího příběhu postaveného na pravdivých základech. Načetla ho Dana Černá.

Ze života

Anthony de Mello: Nepotřebuješ se změnit

Chcete jarní příval energie využít ke svému rozvoji? Pak vám mohou být inspirací příběhy jezuitského kněze a psychoterapeuta jménem Anthony de Mello. Proslavil se svými knihami, které se formou krátkých a leckdy humorných příběhů a meditací dotýkají spirituality a smyslu lidského života. Jeho odpověď na otázku „Co mám udělat pro to, abych se změnil?“ byla prostá. Byl totiž přesvědčen, že není třeba dělat vůbec nic. Právě naopak. Jak říkal: „Čím víc toho děláte, tím hůř. Jste v pořádku takoví, jací jste. Nezasahujte do sebe. Nic neměňte. Jen se dívejte. Pozorujte. Věci, které se v sobě snažíte změnit, ve skutečnosti potřebují jenom vaše pochopení. Když jej dostanou, promění se samy. A v té chvíli objevíte tu jedinou věc, na které se shodují všichni svatí i mystici: vše je přesně tak, jak má být.“ Třeba ji objevíte právě při poslechu této audioknihy, které propůjčil hlas Aleš Slanina.

Ze společnosti

Silvie Lauder: V pasti pohlaví

Už více než sto let hledá česká i celá západní společnost odpověď na takzvanou ženskou otázku. Přijali jsme za samozřejmé, že ženy mohou volit, v politice jsou však stále podezřelé — kdo se asi doma stará o jejich děti? Mužů se na takové věci neptáme. Podobně ženám nikdo nebrání zastávat jakoukoli pracovní pozici — pokud se do ní ovšem ve složitém období návratu po mateřské vůbec dostanou. A jestliže žena děti nemá, nebo je dokonce mít nechce, pak s ní musí být něco špatně. A co teprve, když chce měnit zažité pořádky — vždyť je to proti přirozenosti! Novinářka Silvie Lauder v titulu V pasti pohlaví popisuje, na čem se ženská emancipace v Česku zadrhla a jaké to má následky. Nejen pro samotné ženy, ale rovněž pro celou společnost. Audioknihu načetla Tereza Hof.

Všechny tyto a mnoho dalších titulů pořídíte na www.audioteka.cz. Poslechnout si je mohou také členové Audioteka Klubu. Ti mají v rámci předplatného přístup k více než 1 500 audioknih, a to včetně atraktivních novinek v předpremiéře. Součástí klubového katalogu jsou kromě oblíbené jednohlasé klasiky také tituly ve strhujícím superprodukčním zpracování. To vyniká perfektním zvukem, propracovanými zvukovými kulisami a hvězdným obsazením jednotlivých rolí. Loni patřil k nejoblíbenějším superprodukčním titulům autorský audioseriál Petra Kolečka Tirák. Měsíční členství v Audioteka Klubu stojí 199 Kč, zvolit lze i zvýhodněné roční členství za 1 990 Kč. Více informací najdete na www.audioteka.cz.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
465 x [15%]
Aperol spritz
270 x [9%]
Cuba Libre
285 x [9%]
Piňa Colada
272 x [9%]
Daiquiri
273 x [9%]
Margarita
372 x [12%]
Cosmopolitan
288 x [9%]
Mai-Tai
297 x [10%]
Whiskey sour
267 x [9%]
Pisco sour
278 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3067

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru