Babí léto v Českém Krumlově je výjimečným zážitkem

Babí léto se k nám blíží neuvěřitelnou rychlostí a to je před námi ještě tolik akcí, o kterých byste měli vědět a určitě je i zažít. Seznamte se s Českým Krumlovem – klenotem naší země s památkovou rezervací UNESCO, který žije po celý rok. Nudit se rozhodně nebudete, i pokud budete chtít na výlet po letních prázdninách. Naplánujte si podzimní a adventní prodloužené víkendy. Máme pro vás několik skvělých tipů.

I když už se nám léto pomalu chýlí ke konci, Český Krumlov má stále co nabídnout. Potkáte tu spoustu turistů z nejrůznějších koutů světa i z Čech. Někteří se zde zastaví při sjíždění Vltavy, jiní se přijedou kochat historickými památkami a malebností samotného městečka a krumlovského zámku. Atmosféru města nejlépe vychutnáte na Sunset Terrace Hotelu Růže, kde můžete ochutnat speciality místní kuchyně nebo si dopřát sklenku skvělého vína. Deštivé odpoledne si zde můžete zpříjemnit návštěvou welness centra. Zůstat můžete i přes noc a zažít tak romantickou atmosféru jiného pětihvězdičkového hotelu v Jižních Čechách.

Pro milovníky kultury

Až navštívíte krumlovský zámek, který je druhým největším hradním a zámeckým komplexem u nás, nezapomeňte na procházku zámeckými zahradami k otáčivému hledišti. Tento fenomén mohou diváci obdivovat již 61 let a zhlédnout zde můžete činohru, muzikál, operu i balet. Program divadla je nabitý, hraje se téměř každý den a letní divadelní sezóna končí až 8. září. Krumlov nabízí kromě divadla, muzeí a galerií pravidelně na přelomu července a srpna i Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. V září se nechte okouzlit zapomenutým uměním původní barokní hudební tvorby v co nejautentičtějším provedení na Festivalu barokních umění. Hned další víkend se konají Svatováclavské slavnosti s tradičním jarmarkem a přehlídkou folklorních souborů.

Zabavte sebe i děti díky zážitkové hře Za klášterní zdí. Vyzkoušejte si gotický šat nebo na chvíli zkuste řeholní život jako mnich či jeptiška. Najděte klášterní zakládací listinu, projděte tajemným sklepením, namíchejte kouzelný lék a přeložte tajný vzkaz ve starodávné knize.

Před deštivým počasím se můžete schovat i v některé z místních galerií a muzeí. Například v Egon Schiele Art Centru se můžete pokochat nejen několika stálými výstavami, ale již samotná galerie stojí za pozornost. Starobylý komplex budov bývalého městského pivovaru z 16. století nabízí příjemnou kavárnu, ateliéry k pronájmu i rozsáhlý muzejní obchod.

Romantický odpočinek

Procházky probouzející se krajinou vám pomohou zahnat podzimní únavu a krásná panoramata města vás pohladí na duši. Místní krásy můžete obdivovat také z koňského hřbetu. Pro romantiky jsou zde celoročně k dispozici i večerní vyhlídkové plavby na vorech srdcem Českého Krumlova.

Sportu zdar

Pokud je vaše duše spíše sportovně založená, přijdete si taky na své. Kromě procházek a jízdy na kole si můžete užít i vodu. Půjčte si raft nebo kanoe. Během plavby sjedete tři jezy a zažijete cca devadesát minut skvělé zábavy. V letních měsících se můžete navíc kochat nasvíceným historickým městem z hladiny řeky díky nočnímu raftingu.  V okolí města je mnoho turistických stezek nabádajících k příjemným a romantickým procházkám. Pro milovníky cykloturistiky je zde vybudováno mnoho kratších i delších cyklostezek s množstvím přírodních zajímavostí, památek i míst k občerstvení. Nebo si až do konce listopadu zahrajte golf či vyzkoušejte jachting na nedalekém Lipně.

Když je velké horko

Nedaleká údolní nádrž Lipno nabízí kromě příjemného koupání i mnoho aktivit a atrakcí. Pokud se budete chtít v parném létě trochu zchladit a koupání vás už omrzelo, navštivte podzemní grafitový důl, dozvíte se mnoho zajímavostí o hornictví na Českokrumlovsku.

Tip na ubytování

Pokud toužíte načerpat pravou historickou atmosféru města, vyzkoušejte nově zrekonstruovaný Hotel OLDINN přímo v samém srdci města. Rozsáhlá rekonstrukce tří budov tvořících dnes hotel totiž citlivě zachovala zajímavé útržky z historie sahající téměř 600 let do minulosti. V jedné z budov byly například během renovace objeveny renesanční stropy a nástěnné malby z 16. století s výjevy z díla Proměny římského básníka Ovidia. Hotel je plný příběhů z blízké i daleké minulosti, díky kterým objevíte Krumlov, jaký zůstává většině turistů utajený. Kouzlo dávných dob se zde snoubí se vším, co host potřebuje v 21. století. Využijte jeden ze speciálních balíčků, které nabízí možnost vytěžit z vašeho pobytu v Krumlově maximum.

 

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
364 x [13%]
Aperol spritz
255 x [9%]
Cuba Libre
268 x [9%]
Piňa Colada
255 x [9%]
Daiquiri
259 x [9%]
Margarita
358 x [13%]
Cosmopolitan
275 x [10%]
Mai-Tai
281 x [10%]
Whiskey sour
252 x [9%]
Pisco sour
263 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2830

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru