Bezlepkový cheesecake s kokosem a mangem připravený ze superpotravin

Neustále hledáme, jak do svého jídelníčku zařadit co možná nejzdravější potraviny, říká se jim superpotraviny, nebo také superfood, mají totiž mimořádný obsah živin. K superfood patří z našeho podnebného pásu i původní nepřešlechtěný oves. O jeho pozitivních účincích na zdrví by se dalo mluvit opravdu dlouho. Zkuste si upéct bezlepkový cheesecake s kokosem a mangem ze surovin získaných právě z ovsa. Lahodná kombinace kokosu s mangem nadchne úplně každého – i ty, co se z jakéhokoli důvodu vyhýbají lepku. 

Forma o průměru 20 cm

Suroviny:

Korpus:

  • 25 g BIO lněného semínka Probio
  • 120 g BIO pohankové mouky hladké Probio
  • 70 g BIO ovesných vloček jemných, bezlepkových Probio
  • 30 g BIO moučkového cukru, třtinového Probio
  • 100 g másla

Náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 750 g polotučného tvarohu
  • 130 g BIO moučkového cukru, třtinového Probio
  • 50 g BIO strouhaného kokosu Probio
  • 4 vejce 

Mangové želé:

  • 1 velké mango – asi 350 g dužiny
  • 3 - 4 lžíce cukru Probio
  • Želatina – asi 5 plátků (cca 8 g)

Na ozdobení:

  • Mango
  • BIO kokos Probio

Postup:

  1. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Okraje potřete máslem.
  2. Lněné semínko rozmixujte na jemnější drť. Smíchejte semínko s moukou, vločkami, cukrem a máslem. Prsty promačkávejte, dokud nevznikne vlhká drobenka. Tu rozprostřete na dno dortové formy. Drobenku umačkejte. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 10 minut. 
  3. Poté troubu snižte na 160 °C (maximálně). Nepoužívejte horkovzduch, aby nespálil povrch koláče.
  4. Ve větší míse rozšlehejte mascarpone s tvarohem, cukrem, kokosem a vejci. Náplň nalijte na předpečený korpus. Vložte do trouby a pečte 70 minut.
  5. Nechte zcela vychladnout. 
  6. Mango nakrájejte na malé kostičky a vložte do hrnce. Přidejte cukr a podlijte asi 2 dl vody. Vařte 20 minut do změknutí. Během vaření podlívejte vodou, ale ne moc. Spíš se snažte mít tekutiny méně. Po uvaření mango rozmixujte. Odměřte si v odměrce na mililitry, kolik vám vzniklo pyré. Bude to asi něco pod 400 ml. Dolijte případně trochou vody, aby želatina nezpevnila pyré příliš, ale dejte pozor, aby naopak nebylo po ztuhnutí moc řídké.
  7. Pyré lehce zahřejte. Ale nevařte. Do teplého pyré se lépe vmíchá želatina. Želatinu nechte nabobtnat se 4 lžícemi vody. Poté zahřejte a nechte rozpustit. Přidejte do pyré a důkladně rozmíchejte.
  8. Želé nalijte na cheesecake a nechte zchladnout. Poté uložte do lednice a nechte 2 hodiny odpočívat.
  9. Nakonec ozdobte a můžete se do koláče pustit.
Termo lahev Fizz&Go COOL

Kozí mejdan

BLOG/ČEK

„Nikdo z nás nikdy nespočítá, nevyčísli, nezjistí, kolik měl v životě štěstí. Mnohé okamžiky ani nepostřehneme, a přitom rozhodly o našem životě…“

Lenka Žáčková

Anketa

Jaký typ gastro podniku vám je nejbližší?

Restaurace
18 x [11%]
Hospoda/hostinec
15 x [9%]
Pivnice
15 x [9%]
Vinárna
17 x [10%]
Kavárna
15 x [9%]
Čajovna
15 x [9%]
Bar
16 x [10%]
Bistro
18 x [11%]
Rychlé občerstvení
20 x [12%]
Cukrárna
15 x [9%]

Celkem hlasovalo : 164

Revalid Skin Care

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru