Na podvýživu umírá až 20 % pacientů s onkologickým onemocněním

Ročně v České republice přibude 87 000 pacientů s rakovinou, přičemž nejčastěji se vyskytují případy nádoru tlustého střeva a konečníku, plic, prostaty a prsu. Velký vliv na průběh onemocnění a léčby má přitom nutričně bohatá výživa, která hraje klíčovou roli při prevenci podvýživy a zlepšení tolerance léčby.

„Podvýživa a neplánovaná ztráta hmotnosti jsou častým průvodním jevem onkologických onemocnění. Udržení správné výživy může významně zlepšit toleranci léčby, snížit riziko komplikací a zlepšit kvalitu života pacientů.“ říká Mgr. et MUDr. Petra Beran Holečková, Ph.D., MBA.

Jedním z příznaků rakoviny může být rychlé neplánované hubnutí. Podvýživa může být také vážným průvodním jevem rakoviny a nesmíme ji podceňovat. Malnutricí čili podvýživou, trpí u některých diagnóz téměř 50 % pacientů v pokročilém stádiu onemocnění. Protože ztráta hmotnosti může negativně ovlivnit pacientovu schopnost tolerovat onkologickou léčbu, přístup pacienta k nutričně bohaté výživě je klíčový. Především úbytek svalové hmoty má vliv na vyšší toxicitu a nežádoucí účinky léčby, vyšší pravděpodobnost potřeby snížit nebo upravovat terapeutickou dávku nebo dokonce předčasně léčbu ukončit. Odborníci se shodují, že podvýživa má negativní vliv na léčbu a průběh onemocnění a až 20 % pacientů s rakovinou umírá právě na podvýživu, a ne na onkologické onemocnění.

 

Společnost Danone se svojí značkou Nutricia ve spolupráci s lékaři v nutričních ambulancích a ambulantními onkology realizovala v roce 2023 v České republice a na Slovensku studii s 776 pacienty podstupujícími aktivní onkologickou léčbu. Pacienti po dobu 3 měsíců při léčbě a běžné stravě zároveň přijímali denně 2 lahvičky vysokoenergetické enterální výživy s vysokým obsahem bílkovin, vitamínu D a omega 3 mastných kyselin.

Výsledky studie prokázaly stabilizaci hmotnosti pacientů, resp. hmotnost u pacientů vzrostla v průměru o 1 kg. Mgr. et MUDr. Petra Beran Holečková, Ph.D., MBA., která byla garantkou studie, vysvětluje: „Součástí studie byly také testy, které zkoumaly zlepšení fyzické zdatnosti pacientů. Měřili jsme například sílu stisku nedominantní ruky pomocí dynamometru nebo jsme pacienty testovali opakovaným vstáváním a sedáním na židli po dobu 30 vteřin. V obou případech došlo k signifikantnímu zlepšení fyzické výkonnosti. Po 3 měsících o 20 % více pacientů uvedlo, že by zvládli dvacetiminutovou procházku, a naopak o 41 % méně z nich pociťovalo v uplynulém týdnu slabost.“

„Naše vysokoproteinová výživa pomáhá zajistit dostatečný příjem živin. Správně živený pacient lépe zvládá léčbu a významně se u něj snižuje riziko nežádoucích komplikací. Komplexní složení našich produktů zmírňuje riziko ztráty hmotnosti. Produkty speciálně vyvinuté pro onkologické pacienty jsou k dispozici v kompaktní formě 125 ml a lze je předepsat lékařem. Naším cílem je pozvednout celkový stav pacientů, zvýšit jejich vitalitu a zlepšit kvalitu života,“ dodává Michaela Bešťáková, senior produktová manažerka pro enterální výživu pro dospělé v Danone.

PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
370 x [22%]
Machač
139 x [8%]
Iveta Řádková
121 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1663

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru