Sladká chuť podzimu: křehký švestkový koláč

Podzim přináší nejen oku lahodící barevné listí, ale i bohatou úrodu švestek – tradičního českého ovoce, které se objevuje v receptech našich babiček už po celé generace. Pokud máte chuť přinést si kousek podzimu přímo do vaší kuchyně, švestky jsou jasná volba. Spojení jejich šťavnaté chuti s jemně sladkým a křupavým těstem je ideální volbou pro chladnější dny a zaručeně potěší vaše chuťové pohárky. Křehký švestkový mřížkový koláč je zkrátka klasikou českého podzimu. Vneste lahodnou vůni do vašeho domova a vyzkoušejte tento osvědčený recept. Slibujeme, že si vychutnáte každé sousto!

Švestky jako symbol podzimu

Švestky jsou symbolem českého podzimu a neodmyslitelnou součástí mnohých tradičních receptů. Nejsou jen chutným ovocem, ale i cenným zdrojem živin. Tyto modré plody jsou bohaté na vlákninu, vitaminy skupiny B, vitamin K a vitamin E. Pomáhají tak podporovat zdravé trávení a posilovat obranyschopnost našeho organismu, zvláště v chladnějším podzimním období. Obsahují také antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály a mají pozitivní vliv na srdeční zdraví[1]. Švestky se sklízí na přelomu léta a podzimu, od srpna až do října, kdy dosahují optimální zralosti, sladké chuti a šťavnatosti. Kromě své výživové hodnoty mají i široké uplatnění v kuchyni – od povidel, přes kompoty až po koláče. Babiččin švestkový mřížkový koláč je krásným příkladem, jak z těchto plodů vykouzlit tradiční podzimní dobrotu, která potěší svou chutí a vůní každého milovníka sladkého pečení.

Hladká mouka na křehké pečivo

Každý už nejspíš ví, že mouka je základem úspěšného pečení. Proto je důležité vybírat takové, které jsou vyrobeny z kvalitních odrůd obilí. To je konkrétně případ i hladké mouky na křehké pečivo Babiččina volba, která je umleta pouze z obilí českého původu. Tato mouka je vyvinuta přímo na míru těstům, která mají po vyválení držet svůj tvar. To se týká zejména cukroví, sušenek, koláčů či quichů. Těsto z této mouky se nelepí, netrhá a má jemnou strukturu, díky které je vhodné i k tvarování a vykrajování drobných tvarů. Mouka dodává těstům potřebnou křehkost a patří proto k cukrářským oblíbencům. Nejen z toho důvodu je také hrdou držitelkou ocenění Klasa.

Ingredience

  • 450 g hladké mouky na křehká těsta Babiččina volba
  • 240 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 2 PL cukru
  • 1/3 ČL soli
  • 90 ml ledové vody
  • 400 g švestek
  • 1 rozšlehané vejce na potření

Postup

  1. Do mísy robota nasypte veškeré suché ingredience a na nízké otáčky nechte robot s nástavcem na hnětení suroviny promíchat. Nakrájejte máslo čerstvě vyndané z lednice na kostky a přidejte je spolu s vejcem k těstu. Nakonec přilijte i ledovou vodu a nechte vypracovat těsto.
  2. Pokud zpracováváte těsto ručně, vypracujte konečky prstů drobenku a pak co nejrychleji zapracujte do těsta. Křehké těsto potřebuje rychlou přípravu. Dejte alespoň na hodinu uležet ve fólii do lednice.
  3. Mezitím si odpeckujte švestky a nakrájejte je na osminky. Poté vymažte formu na koláč a těsto rozdělte na poloviny. První polovinu vyválejte tak, aby vám těsto zaplnilo dno a část okrajů koláčové formy. Celé dno potom vyskládejte švestkami.
  4. Odkrojky a druhou polovinu těsta vyválejte a rozkrájejte na pláty o šíři 3 a 1 cm, vždy tak, aby vám seděly do páru. Poté vyskládejte nejprve všechny páry (vždy kombinaci široký a úzký) proužků těsta jedním směrem. Každý druhý pár poté v polovině opatrně přehněte a začněte skládat do mřížky kolmo. Postupným nadzvedáváním a proplétáním vznikne krásná mřížka. Konce opatrně odkrojte a celou mřížku jemně přitiskněte na náplň.
  5. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C potřené vejcem a posypané cukrem zhruba hodinu do zezlátnutí. Před podáváním nechte zcela vychladnout.

[1] Národní zdravotnický informační portál [online]. Švestky. [Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2024 [cit. 1. listopadu 2024]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1040-svestky.

PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
370 x [22%]
Machač
139 x [8%]
Iveta Řádková
121 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1663

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru