Karamel a čokoláda: láska na první sousto

Podzimní sychravé počasí přímo vybízí k mlsání, a co může být lepšího než domácí dezert přímo z vaší kuchyně? Karamelové řezy svým lahodným krémem, vůní máslového těsta a jemností čokolády vytvářejí harmonii chutí, která potěší každého milovníka sladkých dezertů. Řezy nejen skvěle chutnají, ale svým elegantním vrstveným vzhledem ozdobí každý stůl. S touto neodolatelnou sladkou tečkou se stanete hvězdou podzimního pečení a potěšíte sebe i své blízké. Bohatá chuť a vůně navíc dodají vašemu pečení špetku kouzla a pohody. Neváhejte a pusťte se do toho – tento dezert si zamilujete po prvním kousnutí!

Lahodný dar bohů s tisíciletou tradicí

Karamelové řezy s krémem a čokoládou by se neobešly bez kakaa – populární ingredience mnoha známých dezertů. Kakao, známé jako "pokrm bohů", má bohatou historii sahající tisíce let zpět do civilizace Mayů a Aztéků, kteří si ho cenili nejen pro jeho jedinečnou chuť, ale také pro léčivé účinky. Už tehdy byly kakaové boby symbolem síly a zdraví. Moderní věda dnes potvrzuje to, co starověké kultury instinktivně věděly – kakao je bohaté na flavanoly, které podporují zdraví cév, pomáhají zpomalovat jejich stárnutí a přispívají ke správnému fungování krevního oběhu[1]. Tento lahodný dar přírody se tak pyšní nejen dlouhou historií, ale také pestrým využitím v moderní kuchyni. Z kakaa se postupem času zrodila i čokoláda, která si získala srdce lidí po celém světě a vy můžete tuto nerozlučnou dvojku vyzkoušet v akci přímo v našem receptu.

Mouka, která udělá z každého receptu mistrovské dílo

Ať už patříte mezi příležitostné pekaře, kteří sladké dezerty připravují primárně pro své vlastní potěšení, nebo se řadíte k lidem, ke kterým chodí jejich známí pro tyto dezerty rádi na návštěvu, nepřejete si jistě nic jiného, než aby se výsledek vždy vydařil. A k tomu, aby se každé vaše pečení mohlo řadit jen k těm povedeným pokusům, je třeba využívat kvalitní suroviny, na které se můžete vždy spolehnout. Na mouky Babiččina volba při svém pečení sází i ambasador této značky, mistr cukrář Josef Maršálek. Pro tyto lahodné řezy se skvěle hodí právě osvědčená klasika, kterou je Polohrubá mouka Babiččina volba. Ta je umleta z pečlivě vybraného obilí 100 % českého původu, a navíc nosí označení kvality Klasa. Díky šetrnému zpracování mouka zachovává skvělé vlastnosti a hodí se na přípravu kynutých těst, nadýchaných koláčů nebo oblíbených tradičních dezertů.

Ingredience

  • 4 vejce
  • 280 g polohrubé mouky Babiččina volba
  • 190 g cukru
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 150 ml polotučného mléka
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli

Na krém

  • 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka
  • 125 g změklého másla
  • 250 g mascarpone

Postup

Vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte mléko a máslo, nakonec i mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Těsto vlijte na vymazaný a vysypaný plech. Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 175 °C a nechte vychladnout.

Změklé máslo našlehejte v robotu při nižších otáčkách. Postupně došlehejte s karamelovým salkem a mascarpone. Tímto krémem bohatě potřete korpus a na závěr ozdobte čokoládou a oříšky.

[1] Bezpečnost potravin. Kakao bohaté na flavanoly může zpomalovat stárnutí cév [online]. Praha: Ministerstvo zemědělství ČR, [cit. 24. listopadu 2024]. Dostupné z: https://bezpecnostpotravin.cz/kakao-bohate-na-flavanoly-muze-zpomalovat-starnuti-cev/

PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
370 x [22%]
Machač
139 x [8%]
Iveta Řádková
121 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1663

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru