Vánoční pohoda plná vůní a tradic: recept na skvělou vánočku a další tipy od Miele

Vánoce jsou časem tradic, klidu a vůně domácího pečení. Kdo by odolal svátečnímu kouzlu, kdy kuchyně voní po vanilce, másle a čerstvě upečené vánočce? A právě vánočka je jedním ze sladkých symbolů našich Vánoc – nádherně spletená, zlatavá, měkoučká a plná mandlí. Aby byla její příprava radostí, přinášíme vám osvědčený recept od foodblogerů a nových ambasadorů Miele – Lubojatzky Couple.

Suroviny (vánočku, cca 500 g)

Na těsto:

  • 155 g hladké pšeničné mouky
  • 80 g celozrnné pšeničné mouky
  • 95 g mléka
  • 60 g třtinového světlého cukru
  • 55 g másla
  • 1 vejce (BIO, z volného chovu) velikosti M
  • 10 g čerstvého droždí
  • 30 g 55% čokolády
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžíce kvalitního rumu
  • 2 špetky soli
  • zrníčka z půlky vanilkového lusku

Na dokončení:

  • 1 vejce velikosti M na potření
  • plátky nebo hranolky mandlí
  • párátka nebo dřevěné špejle

Postup:

Příprava kvásku

Vytáhněte vejce z lednice. V širokém hrnku rozetřete droždí s 1,5 lžičkou cukru na kašičku. Přilijte vlažné mléko (37 °C), přimíchejte lžíci hladké mouky. Posypte trochou mouky, zakryjte a nechte 15 minut pracovat při teplotě do 37 °C.

Zpracování těsta

Prosejte mouky do mísy robotu, přidejte zbylé suché suroviny a vanilková zrníčka. Přidejte vejce, rum a vzešlý kvásek. Hněťte hákem 10 minut. Postupně zapracujte změklé máslo a hněťte dalších 10 minut. Nakonec vmíchejte nakrájenou čokoládu a kokos. Vytvarujte bochánek, vložte do vymazané mísy a nechte 45 minut kynout při teplotě do 37 °C.

Tvarování a pečení

Nakynuté těsto rozdělte na 9 stejných dílů (po 62 g). Z každého vytvarujte pramen dlouhý 22 cm. Uplete spodní patro ze čtyř, prostřední ze tří a horní ze dvou pramenů. Patra spojte a zajistěte párátky. Nechte 30 minut kynout při pokojové teplotě.

Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch). Potřete vánočku vejcem, posypte mandlemi a pečte 5 minut. Snižte teplotu na 160 °C a dopékejte 20-25 minut. Propečení zkontrolujte špejlí. Po upečení vyčkejte 2 minuty, vyjměte párátka a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Tip od Miele: Pečení bez kompromisů
Pečicí trouba Miele H 2861-1 BP je ideálním pomocníkem pro přípravu svátečních pokrmů i každodenních jídel. Kromě přesné regulace teploty nabízí řadu inovativních funkcí, které vám ulehčí práci a zajistí dokonalé výsledky. Díky technologii AirFry můžete připravit křupavé pokrmy s minimem tuku – ať už jde o hranolky, pečenou zeleninu nebo zlatavé bramboráčky. S funkcí Miele@home lze troubu propojit s vaším chytrým telefonem, takže pečení můžete pohodlně sledovat a ovládat na dálku. Nechybí ani PerfectClean, speciální povrchová úprava, která usnadňuje čištění – žádné připečené zbytky, pouze čistý interiér. Trouba je vybavena také automatickými programy, které za vás nastaví teplotu i čas pro různé druhy pokrmů, od vánočky po pečenou kachnu. A díky časovači si pečení naplánujete na minutu přesně. S troubou Miele zvládnete vše od vánočky po slavnostní večeři s maximální lehkostí a perfektními výsledky. Navíc design trouby v nerezové oceli s povrchovou úpravou CleanSteel dodá vaší kuchyni šmrnc.

Více na naleznete zde.

PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
370 x [22%]
Machač
139 x [8%]
Iveta Řádková
121 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1663

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru