Kde se vzala čočka a proč si jí dáváme na Nový rok

Čočka na Nový rok je oblíbený pokrm, který se tradičně nepodává jen u nás, ale i v mnoha dalších zemích. Věří se, že konzumace čočky na Nový rok přináší štěstí a prosperitu, protože čočka svým tvarem připomíná mince.

Kde se ale čočka vzala a kdy ji Evropané poprvé ochutnali?

Čočka má dlouhou a zajímavou historii, je totiž jednou z nejstarších plodin. První důkazy o jejím pěstování pocházejí z doby neolitu. Původní divoké odrůdy byly menší a měly tmavší barvu než ty dnešní moderní. Její původ se připisuje oblasti Blízkého a Středního  východu, zejména regionu kolem dnešního Turecka, Sýrie a Iráku.

Čočka byla oblíbenou potravinou v mnoha starověkých kulturách, včetně Egypta, Evropy a Indie. Lidé začali čočku pěstovat pro její nutriční hodnotu, protože je bohatá na bílkoviny, vlákninu, minerály, zejména železo a vitamíny. Postupně se rozšířila prostřednictvím obchodních cest téměř do celého světa.

Termo lahev Fizz&Go COOL

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
181 x [10%]
Josefína Bakošová
159 x [8%]
Dominik Navrátil
409 x [21%]
Machač
160 x [8%]
Iveta Řádková
150 x [8%]
Lucie Marim
155 x [8%]
Luděk Šmehlík
171 x [9%]
Klára Nademlýnská
172 x [9%]
Beáta Rajská
167 x [9%]
Miroslav Michael Knot
180 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1904

POČASÍ
Vysoké Tatry
Facebook

JDI nahoru