Zdravá lednová inspirace jsou řepové palačinky

Leden může působit jako šedý a ponurý, to ale nemusí platit o vašem talíři! Koncem roku jsme otočili pomyslný list a mnozí v tom vidí jedinečnou příležitost pro to začít budovat nejlepší verzi sama sebe. A kde jinde je lepší začít, než u svého jídelníčku? Nikdo se navíc nechce vzdát dobrého jídla, a proto vám přinášíme tento nejen oku lahodící recept na řepové palačinky! Tento recept v sobě spojuje lehkost, bohatou dávku vitamínů a minerálů spolu s neodolatelnou chutí, a je proto skvělou volbou pro zimní měsíce. Připravit si jej můžete dle svého gusta – na slano či na sladko. Jakou variantu vyzkoušíte nejdříve?

Barevný start do nového roku

Červená řepa je doslova zásobárnou živin, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví a zaslouží si tak místo v každé kuchyni. Díky své syté barvě a jemně nasládlé chuti dokáže řepa proměnit i obyčejný pokrm v kulinářský zážitek. Je plná vody, a má proto nízkou kalorickou hodnotu, zato je ale bohatá na minerály jako vápník, železo, draslík nebo hořčík, které prospívají tělu. Obsahuje také vitamin C a kyselinu listovou, které podporují imunitu i zdraví naší pleti.[1] V moderní gastronomii je červená řepa ceněna pro svou univerzálnost. Lze ji konzumovat syrovou, vařenou, pečenou nebo nakládanou. Díky jejímu originálnímu zpracování v podobě palačinek ale její konzistencí a chutí rozhodně překvapíte a potěšíte všechny své blízké. Palačinky můžete podávat na sladko – například s jogurtem, medem a ovocem, nebo na slano, kdy se skvěle kombinují s kozím sýrem, rukolou a vlašskými ořechy.

Když zdravě, tak jedině bio kvalita

Zajímáte se o to, z čeho se potraviny, které konzumujete, skládají? Snažíte se jít při jejich výběru cestou bez chemie a otázka životního prostředí vám tak není cizí? Pak dávejte dobrý pozor. Babiččina volba nabízí unikátní produkt s certifikací bio, kterým je BIO mouka hladká pšeničná. Vyrábí se z obilí pěstovaného podle přísných pravidel bio produkce, která garantují organický původ surovin. Neobsahuje genově modifikovaný materiál ani přídatné látky (éčka). Navíc je veškeré obilí zpracované v mlýně, kam se běžná produkce nedostane, díky čemuž je zajištěna vysoká kvalita a čistota produktu. I přes to si ale zachovává pekařské vlastnosti klasické hladké mouky. Pokud tedy patříte k fanouškům zdravé a ekologické stravy, je pro vás tento produkt jako šitý na míru. BIO mouku Babiččina volba naleznete ve vybraných hypermarketech Albert. A pokud ji neseženete, sáhněte po ověřené klasice – hladké mouce Babiččina volba, která je umleta ze 100% českého obilí.

Ingredience

  • 1 hrnek bio hladké mouky Babiččina volba
  • 200 g bio předvařené červené řepy (asi 2 kousky po oloupání)
  • 2 domácí nebo bio vejce
  • 250 ml bio nebo farmářského mléka

Postup

Pokud máte výkonný mixér, je práce velmi snadná. Předvařenou nebo doma uvařenou a vychladlou řepu pokrájejte na menší kousky a rozmixujte s vejci a částí mléka na hladké pyré.

Pak postupně přidávejte mouku a zbylé mléko a připravte si konzistencí klasické palačinkové, ale krásně růžovočervené těsto. Nebojte se doladit těsto trochou mléka nebo mouky tak, aby bylo ideální. Každá řepa má jiný obsah vody, a tak se výsledek může trochu lišit.

Těsto nechte 10 minut odstát, nebude se pak na pánvi trhat. Zdobte nasladko i naslano, jakkoliv to máte rádi a můžete se inspirovat také sezonním ovocem a zeleninou.

 



[1] Ministerstvo zdravotnictví České republiky. Červená řepa [online]. Praha: Národní zdravotnický informační portál, [cit. 2025-01-06]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1003-cervena-repa.

PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
370 x [22%]
Machač
139 x [8%]
Iveta Řádková
121 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1663

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru