Muzeum historie polských Židů ve Varšavě

První naše kroky ve Varšavě vedly do Muzea historie polských Židů, kde jsme strávily se Zuz 4 hodiny. Některé úseky nám daly trošku více zabrat, zaplavily nás emoce smutku, zmaru a nesmyslnosti ze zrůdností, které byly na židovské komunitě spáchány.

Muzeum historie polských Židů je významnou institucí připomínající příchod Židů do Polska a mapuje tisíc let jejich života na tomto území. Ojedinělá budova se nachází v centru Varšavy  na Muratonowie, přímo v historickém centru židovské čtvrti, které se říkalo Severní.

Muzeum přibližuje historii přibližně od roku 960, kdy na území Polska (tehdy území Litvy, Běloruska, Ukrajiny a západního Ruska) přišli židovští kupci, kteří začali místo osidlovat, až po nejmodernější židovskou historii. Legenda praví, že Židům vyhnaným z Pyrenejského ostrova a německých zemí (1492) se zjevilo na kousku papíru, který spadl z nebe, slovo boží. Mělo na něm být napsáno  „Polin“ (hebr. פה לין), to v překladu znamená „zde se usaď”, a tak se také stalo.

Mezi lety 1784 až 1792 v místě, ve kterém se dnes muzeum nachází, stály kasárna Korunního dělostřelectva (Volyňské kasárna). Nejdříve zde byl Volyňský pluk, později zde bylo zřízeno vojenské vězení. Prosperita početné komunity byla tvrdě zlikvidována. Zkáza započala v listopadu 1940, kdy byla čtvrť nacisty. V srpnu 1942 byla většina Židů vysídlena do koncentračního tábora Treblinka. V roce 1946 zde byl odhalen první Pomník hrdinů ghetta.

Muzeum bylo otevřeno v den 70. výročí vypuknutí povstání ve varšavském židovském ghettu. Stálá expozice „1000 lat historii Żydów polskich” (1000 let dějin polských Židů) byla slavnostně otevřena 28. října 2014. Zabírá osm sálů o celkové ploše více než 4.000 m², mezi vystavenými artefakty jsou rituální předměty, předměty každodenní potřeby z židovských domácností, synagogální textilie, historické dokumenty a státní listiny, upravující právní postavení židovské komunity. Jedním z nejcennějších exponátů je zrekonstruovaná stropní výzdoba zničené dřevěné z haličského města Gwozdiec (Ukrajina), jež připomíná svébytnou kulturu venkovských Židů na východě Polska, jejichž převážná většina byla zavražděna za holocaustu a většina hmotných památek byla zničena za německé a sovětské okupace. Muzeum však má okolo 13.000 m².

Náklady na stavbu muzea činily zhruba 320 miliónů zlotých, vedle polské vlády a varšavské radnice se na jejich uhrazení podílela i Evropská unie, německé dobročinné nadace a zhruba 500 soukromých dárců z celého světa. Významný podíl na vzniku má také Američan Tad Taube, který jako dítě v roce 1939 uprchl s rodiči před nacistickým řáděním.

Více informací o muzeu: jewishmuseum.org.pl

 

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
181 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1853

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru