Citronová bábovka s ruby čokoládou: tradice v růžovém kabátě

Bábovka je klasikou, která provoní domov a přinese do každé kuchyně kousek pohody. Po generace ji pekly naše babičky i maminky, a přestože se její podoba mění, jedno zůstává – je to dezert, který spojuje. Co kdybychom ale této tradiční pochoutce dodali moderní šmrnc? Spojení svěží citronové chuti, křupavých ořechů, ruby čokolády a lahodných lyofilizovaných malin otevírá nové možnosti, jak si tuto nadčasovou dobrotu užít. Upečete si ji s námi i vy?

Bábovka v růžovém kabátě

Vůně, která se line kuchyní, napjaté očekávání, jak se upečená bábovka vyklopí z formy, a první nadýchaný kousek, který potěší chuťové pohárky. Přestože ji známe v mnoha podobách, od klasické až po mramorovou, dnes ji můžeme najít i v dalších moderních variacích – s příchutí zeleného čaje, exotického koření nebo s netradičními druhy čokolády jako je třeba Rubínová čokoláda. Rubínová neboli ruby čokoláda se svou přirozeně růžovou barvou a jemně ovocnými tóny s finišem vanilky dodává této bábovce zcela nový rozměr. Jedná se o poměrně nový druh čokolády, kterého recepturu si střeží společnost Barry Callebaut, která na způsob výroby přišla a v roce 2017 ji představila světu. Nemyslete si ale, že za její specifickou barvou a chutí stojí nějaká syntetická barviva! Odpověď, proč má ruby čokoláda svou ikonickou růžovou barvu, je jednoduchá. Můžou za to kakaové boby. V konkrétních klimatických podmínkách, jako například v některých částech Ekvádoru a Brazílie, se slupka bobů jednoduše zbarví dorůžova. A jak tuto ojedinělou čokoládu v kuchyni využívt? Tento růžový unikát se skvěle hodí třeba k pistáciím, citrusům nebo k lesnímu ovoci a zejména k malinám. Tato citronová ruby bábovka je tedy sázkou na jistotu a věřte, že s ní rozhodně sklidíte úspěch!

Jednička na dortová těsta

Základní trio mouk v kuchyni používá kdekdo, věděli jste ale, že tímto jejich výčet zdaleka nekončí? Portfolio Babiččina volba obsahuje mouky téměř pro každou příležitost, například i jednu speciálně na dortová těsta. Jedná se o extra světlou mouku, která se dobře pojí s ostatními surovinami v hladké těsto. Moučníky z této mouky tak mají lehkou konzistenci a jemně pórovitou strukturu, a jsou tedy přesně takové, jaké je chceme mít! Nemusíte se navíc bát, že byste ji doma nevyužili – hodí se totiž na dortové korpusy, piškotové moučníky a rolády, krémové řezy, bábovku a využijete ji i na palačinky! Je navíc vyrobena ze 100% české pšenice a je držitelkou ocenění Klasa. Seženete ji například v obchodech Tesco a také online na itesco.cz či na Košík.cz. Pokud byste ji v obchodech nesehnali, můžete sáhnout po klasické hladké mouce Babiččina volba.

Ingredience:

  • 250 g hladké dortové mouky Babiččina volba
  • 4 vejce
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 ml zastudena lisovaného oleje
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 90 g mletých ořechů
  • lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžíce rumu

Poleva:

  • Ruby čokoláda
  • Lyofilizované maliny

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C a oddělte žloutky od bílků.

Žloutky smíchejte s polovinou cukru a s vanilkovým cukrem. Vyšlehejte do nadýchané, světlé pěny. Do pěny postupně zašlehejte mléko, rum a olej.

V druhé nádobě smíchejte mouku, ořechy, kypřicí prášek, špetku soli a kůru z citronu a zbytek cukru. Suchou směs vmíchejte do té tekuté. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků pevný sníh a poté ho opatrně vmíchejte do těsta.

Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte do ní těsto, vložte ho do trouby a pečte asi 50 minut (až nebude ulpívat těsto na špejli).

Zchladlou bábovku zdobte čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni a sypte drcenými malinami.

PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
371 x [22%]
Machač
139 x [8%]
Iveta Řádková
121 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1664

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru