SnowFood Mattias 2025: Dva dny plné chutí a příběhů z Livigna

Na konci dubna ožije horské Livigno gastronomickým festivalem SnowFood Mattias, který propojí výjimečnou kuchyni, přírodu a vzpomínku na výraznou osobnost ze světa gastronomie.

Ve dnech 28. a 29. dubna 2025 se v Livignu sejdou šéfkuchaři, místní producenti i lidé, pro které je jídlo víc než jen nutnost – je to způsob, jak poznávat svět a sdílet příběhy.

Festival nese jméno Mattiase Periho, šéfkuchaře, který v roce 2009 přinesl Livignu první michelinskou hvězdu. Jeho restaurace Chalet Mattias tehdy pomohla zařadit toto horské město na mapu italské vysoké gastronomie. I když Peri zemřel předčasně, jeho přístup a filozofie stále ovlivňují nové generace kuchařů, kteří hledají rovnováhu mezi tradicí a novými nápady.

Kulinářská procházka horským údolím

Hlavní část festivalu se odehrává v údolí Val Federia, kam se návštěvníci vydávají po trase vedoucí od chaty k chatě. Pět tradičních horských stavení (baite) se na jeden den promění ve stanoviště, kde kuchaři osobně servírují svá jídla – často inspirovaná regionem, ale podaná současným jazykem.

Mezi zúčastněnými jsou jména jako Alessandro Negrini, Valeria Mosca, Lorenzo Cogo, Alessandro Gilmozzi, Giancarlo Morelli a další výrazné postavy italské gastronomie. Pokrmy doplní vína z údolí Valtellina, jehož terroir se v posledních letech dostává do popředí zájmu someliérů i vinařských kritiků.

Návštěvníci vyrážejí každých 30 minut od sportovního centra Aquagranda, nejprve shuttle busem do Calcheiry, a odtud dál pěšky za doprovodu průvodce. Cesta zpět vede po vyhlídkové stezce, kterou využívají pěší i cyklisté.

Tradice, která má pokračování

Festival vznikl z iniciativy Associazione Mattias, sdružení, které si klade za cíl udržet Periho odkaz živý – nejen vzpomínkou, ale především podporou mladých kuchařů, vzděláváním a pořádáním akcí, kde se kvalitní gastronomie spojuje s respektem k místu a lidem.

Tam, kde končí zima a začíná jaro

Termín konání SnowFood Mattias není náhodný – festival se odehrává na přelomu sezony, kdy se v Livignu ještě dá lyžovat, ale jaro už pomalu mění ráz krajiny. Je to čas, kdy si návštěvníci mohou naposledy užít sníh a zároveň začít objevovat novou sezónu – pěší túry, cyklistiku nebo jen pobyt na slunci s dobrým jídlem.

SnowFood Mattias není přehlídkou luxusu, ale událostí, kde má jídlo smysl. Odráží místo, odkud pochází, a připomíná, že skutečně silné chutě jsou často spojené s příběhem, který stojí za to si vyslechnout – nebo ochutnat.

Termo lahev Fizz&Go COOL

Kozí mejdan

BLOG/ČEK

„Nikdo z nás nikdy nespočítá, nevyčísli, nezjistí, kolik měl v životě štěstí. Mnohé okamžiky ani nepostřehneme, a přitom rozhodly o našem životě…“

Lenka Žáčková

Anketa

Jaký typ gastro podniku vám je nejbližší?

Restaurace
18 x [11%]
Hospoda/hostinec
15 x [9%]
Pivnice
15 x [9%]
Vinárna
17 x [10%]
Kavárna
15 x [9%]
Čajovna
15 x [9%]
Bar
16 x [10%]
Bistro
18 x [11%]
Rychlé občerstvení
20 x [12%]
Cukrárna
15 x [9%]

Celkem hlasovalo : 164

Revalid Skin Care

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru