Geniálně jednoduchý velikonoční dort

Po slavnostním velikonočním obědě se bude hodit na závěr něco dobrého a sladkého. Že jste unavení z úklidu a příprav hostiny? Nevadí, recept na dort, který jsme vám přinesli, je neuvěřitelně jednoduchý. Korpus si navíc můžete upéct den dva předem. Nemusíte si ani dělat hlavu s tím, jak ne-dokonale se vám podaří ho potřít krémem. Trendem posledních let jsou takzvané nahé dorty, u kterých záměrně prosvítá pod tenkou vrstvou krému korpus.

TIP: Pokud vám připadá dort obyčejný, nebojte se do korpusu přidat citronovou nebo pomerančovou kůru, po upečení ho pokapat rumem nebo mandlovým likérem, který můžete přidat i do krému. Tam bude stačit jedna dvě lžíce, aby se krém nesrazil.

Příprava dortu je opravdu snadná, obzvlášť pokud si vezmete na pomoc troubu Sage Smart Oven™ Air Fryer XL. Je všestranná a zastane práci hned několika přístrojů najednou. Kromě toho, že v ní upečete bez potíží korpusy na dort, celé kuře nebo pizzu, můžete ji využít na grilování, horkovzdušné smažení, ohřívání pokrmů nebo pomalé vaření. Díky technologii Element iQ® máte na své straně inteligentní algoritmy, které vytvářejí podmínky pro dokonalé rozložení teploty – už žádné spálené okraje ani nedopečený střed koláče! Trouba s extra velkou kapacitou 28 litrů pojme plech o rozměrech 23x 33 cm, má 14 chytrých funkcí, které si pohodlně zvolíte na dotykovém displeji.

Počet porcí - 8-10, náročnost – středně náročné, doba přípravy – cca 1 hodina

Suroviny:

  • 125 g másla, změklého
  • 160 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 280 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 145 ml mléka

Na krém:

  • 260 g moučkového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy:

  • Formu o průměru 20 cm lehce vytřete máslem, na dno položte kolo z pečicího papíru.
  • Rošt vložte doprostřed trouby. Předehřejte troubu tak, že spustíte program PEČENÍ/180 °C/KONVEKCE/40 MIN.
  • Do velké mísy dejte máslo, cukr a vanilku a při střední rychlosti šlehejte, až bude směs světlá a krémová.
  • Po jednom zašlehávejte vejce, občas setřete směs ze stěn nádoby do směsi.
  • Přepněte mixér na nízké otáčky, přidejte 1/3 mouky a poté ½ mléka. Takto střídavě přidávejte mouku a mléko, až vše zapracujete do těsta.
  • Směs nalijte do připravené dortové formy a rovnoměrně ji rozetřete.
  • Jakmile je trouba předehřátá, vložte korpus do trouby.
  • Až se ozve signál časovače, vyjměte korpus z trouby a doprostřed zapíchněte špejli. Pokud vyjde ven čistá, je korpus hotový. Nechte ho 5 minut ve formě, pak korpus překlopte na mřížku a nechte vychladnout.
  • Do mísy prosejte moučkový cukr, přidejte k němu máslo, vanilku a dvě lžíce horké vody. Šlehejte při střední rychlosti. Jakmile se všechny suroviny dobře spojí, zvyšte rychlost na maximum a šlehejte, dokud nedosáhnete roztíratelné konzistence. Pro naředění můžete přidat ještě trochu citronové šťávy, přidávejte ji ale po kapkách.
  • Vychladlý korpus potřete krémem a ozdobte podle svého.
PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
370 x [22%]
Machač
139 x [8%]
Iveta Řádková
121 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1663

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru