Velikonoční inspirace: recept na skvělý mazanec podle Lubojatzky Couple

S příchodem jara a blížícími se Velikonocemi přichází čas na tradiční pečení, které provoní váš domov a potěší všechny u svátečního stolu. Vyzkoušejte skvělý velikonoční recept od ambasadorů Miele, foodblogerů Pavlíny a Martina Lubojatzkých, známých jako Lubojatzky Couple. Tento nadaný kulinářský pár, proslulý svým vášnivým přístupem ke gastronomii a vytříbeným citem pro detail, vám představuje dokonale vyladěný recept, který si můžete připravit třeba na špičkových přístrojích Miele, s nimiž dosáhnete vždy perfektních výsledků a ušetříte čas na to, co je skutečně důležité – společné chvíle s rodinou a přáteli během svátků. Přesné nastavení teploty, rovnoměrná cirkulace vzduchu a pokročilé pečicí programy zajistí, že vaše velikonoční pečivo bude vždy dokonalé.

Mazanec se sušenými meruňkami v rumu

Nadýchaný, s dokonalou texturou a lahodnou chutí – takový je tento máslový velikonoční mazanec s celozrnnou moukou a sušenými meruňkami namočenými v kvalitním rumu. Vyzkoušejte tradiční pochoutku v moderním pojetí, která na vašem velikonočním stole nemůže chybět.

Doba přípravy: 2 hodiny (včetně kynutí a pečení)

Ingredience:

Na těsto:

55 g másla

10 g čerstvého droždí

95 ml mléka

170 g hladké pšeničné mouky

80 g celozrnné pšeničné hladké mouky

60 g třtinového cukru

2 špetky soli

Zrníčka z 1/4 vanilkového lusku

Kůra z 1/2 malého bio citronu

1 vejce velikosti M

Na meruňky v rumu:

60 g sušených meruněk

2 polévkové lžíce kvalitního rumu

Na dokončení:

1 vejce velikosti M na potření

2 polévkové lžíce mléka

Plátky nebo hranolky mandlí

K servírování:

Máslo

Marmeláda

Ořechové máslo

Postup:

Zvažte všechny suroviny na těsto do mističek. Máslo nakrájejte na kostičky.

Sušené meruňky nakrájejte na drobné kostičky, vložte je do mističky a zalijte rumem. Nechte je nasáknout, zatímco budete připravovat těsto.

Do čistého hrníčku rozdrobte čerstvé droždí a přisypte k němu lžičku třtinového cukru. Vidličkou nebo lžičkou obě suroviny míchejte, dokud nevznikne tekutá kašička.

Mléko ohřejte v hrníčku v mikrovlnce max. na 37 °C. Ohřáté mléko přilijte k tekuté kašičce z droždí a cukru a zamíchejte.

 

Přisypte lžičku hladké mouky a zamíchejte. Celou směs posypte druhou lžičkou hladké mouky, přikryjte čistou utěrkou a nechte vzejít kvásek na teplém místě. Ideálně v troubě, kterou předehřejete max. na 37 °C. Kvásek nechte pracovat zhruba 15 minut.

Mezitím v míse kuchyňského robotu prosejte hladkou mouku a celozrnnou mouku včetně otrub. Prosátím mouku provzdušníte, což přispěje k nadýchanosti výsledného mazance. Přisypte zbylý třtinový cukr, sůl, zrníčka z vanilkového lusku, nastrouhanou citronovou kůru a vše promíchejte.

Vytvořte důlek, do kterého vyklepněte vejce a přilijte vzešlý kvásek. Nástavcem typu hák ručně promíchejte, aby se suroviny trochu spojily, a pak nechte těsto na nízkou rychlost alespoň 10 minut zpracovávat.

Po 10 minutách přidejte do těsta změklé kostky másla po částech, na 3×. Vždy počkejte, až se kousek másla zapracuje, než přidáte další. Těsto nechte dalších 10 minut zpracovávat. Tento krok je klíčový pro provázání vláken lepku a dosažení nadýchaného výsledku.

 

 

Do těsta přidejte nacucané meruňky s rumem. Pokud ještě nějaký rum zbyl, přilijte jej do těsta, a nechte naposledy zapracovat dohladka. Těsto může působit lehce tekutěji, ale to je v pořádku.

Těsto vyklopte na pracovní plochu a párkrát jej rukama prohněťte do podoby bochánku.

Zapracované těsto v podobě bochánku položte do střední mísy vymazané trochou oleje, přikryjte voskovaným ubrouskem (případně potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou) a nechte ve vyhřáté troubě max. na 37 °C vykynout zhruba 30-45 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím připravte plech vystlaný pečicím papírem. Rozťukněte a promíchejte vejce s mlékem, kterým budete následně potírat mazanec.

Vykynuté těsto vyjměte z trouby a udělejte do něj pěstí důlek, aby z něj odešly plyny vzniklé v průběhu kynutí. Z nakynutého těsta vytvořte pravidelný bochánek a položte jej na plech vystlaný pečicím papírem. Zakryjte utěrkou.

Pod utěrkou nechte mazanec v pokojové teplotě vykynout, přibližně 30 minut. Tento proces je důležitý, aby mazanec během pečení nepopraskal. Nepokládejte ho na radiátor ani do trouby, mohl by překynout.

Troubu předehřejte na 160 °C s funkcí horkovzduch.

Nakynutý mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem s mlékem pokojové teploty, posypte plátky nebo hranolky mandlí a pečte na středním roštu 32 minut. V polovině pečení můžete na mazanec položit alobal, pokud povrch už začne být dostatečně zlatavý. Troubu zbytečně neotvírejte.

Po 32 minutách do mazance píchněte špejli a zkontrolujte, zda je dobře propečený. Pokud na špejli neulpí těsto, mazanec je hotový.

Upečený mazanec položte bez pečicího papíru na chladicí mřížku a nechte plně vychladnout. Je důležité nekrájet horký mazanec, aby se těsto nesrazilo.

Tento výtečný mazanec se sušenými meruňkami v rumu vám zpříjemní velikonoční snídani nebo odpolední svačinu. Nejlépe chutná nakrájený na plátky, potřený máslem, marmeládou nebo ořechovým máslem. Přejeme vám dobrou chuť a krásné Velikonoce!

Náš tip: Vyberte si svůj model pečicí, parní nebo kombinované parní trouby Miele a objevte nové možnosti v kuchyni. Ať už připravujete velikonoční pochoutky nebo každodenní pokrmy, spotřebiče Miele vám zajistí profesionální výsledky s minimální námahou. Navštivte Miele Experience Center v Praze nebo v Brně, kde si můžete vyzkoušet spotřebiče Miele pod vedením zkušených kuchařů, zúčastnit se kulinářských kurzů a načerpat inspiraci pro vaše kulinářské zážitky. Přesvědčte se na vlastní oči, jak Miele proměňuje každodenní vaření a pečení v radost. Více informací o produktech a akcích najdete na www.miele.cz.

Za využití receptu a fotografií děkujeme Lubojatzky Couple.

PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
371 x [22%]
Machač
139 x [8%]
Iveta Řádková
121 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1664

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru