Jarní pohoda na zelené vlně: vyzkoušejte originální mechové cupcaky

Konečně přišlo jaro v podobě, kterou si všichni tolik užíváme. Začíná sezóna venkovních aktivit a výlety se stávají oblíbeným nejen víkendovým programem. Pokud přemýšlíte, co sladkého na zub si sebou připravit, můžete sáhnout po tomto tematicky zeleném dezertu! Mechové cupcaky zaujmou nejen vzhledem, ale i svou lahodnou chutí. Navíc se jistě budete divit, jaká potravina jim dává jejich nazelenalý jarní nádech a přispívá k četným zdravotním benefitům. Tak s chutí do jejich přípravy!

V barvách jarního období

Jaká barva se vám vybaví, když se řekne jaro? A proč právě zelená? Zelená barva k tomuto ročnímu období neodmyslitelně patří a možná právě proto nás to také táhne k přípravě jarních, tematicky barevných pokrmů! Typicky zelenou potravinou je špenát, který je navíc bohatý na vitaminy skupiny B, vitamin C a beta-karoten. Z minerálních látek obsahuje zejména draslík, vápník, hořčík a železo. A jak si jej vychutnat tak, aby si zachoval své cenné složky? Při jeho přípravě je důležité dbát na správné zpracování – čerstvé listy je potřeba důkladně omýt a zbavit stonků, čímž se sníží obsah dusičnanů. Po uvaření by pak měl být špenát co nejdříve zkonzumován nebo rychle zchlazen, aby se minimalizovala přeměna dusičnanů na potenciálně škodlivé dusitany.[1],[2] Špenát skvěle chutná jako příloha, doplní každé těstoviny a obohatí i vaše pečení. Například tyto mechové cupcaky pozvedne nejen zelenkavým vzhledem, ale také svými četnými benefity!

Nový název, stejná kvalita

Hladká mouka na Piškotová těsta Babiččina volba (která začíná v obchodech postupně nahrazovat Hladkou mouku Dortovou) je ideální pro všechny, kteří chtějí při pečení dosáhnout skutečně nadýchaného a jemného výsledku. Název je sice nový, kvalitní mouka ale zůstává stejná, speciálně mletá pro nadýchané a vláčné moučníky. Díky své speciální struktuře se perfektně hodí na přípravu šlehaných, třených i litých těst. Ať už se tak pustíte do dortových korpusů, piškotových moučníků, rolád nebo například palačinek, tato mouka zajistí lehkou konzistenci a krásně pórovitou strukturu těsta. Je navíc vyrobena ze 100% české pšenice a je také držitelkou ocenění Klasa. Nové obaly, na které Babiččina volba postupně přechází, jsou z certifikovaného FSC papíru, což znamená, že pochází z odpovědně obhospodařovaných lesů, čímž se podporuje jejich obnova a zachování biologické rozmanitosti. Mouku seženete ve vybraných prodejnách Tesco, Makro a na iTesco.cz a Makro.cz. A pokud byste ji náhodou nesehnali, můžete sáhnout po klasické Hladké mouce Babiččina volba.

Ingredience

  • 300 g Mouky na Piškotové těsto Babiččina volba
  • 125 g čerstvého baby špenátu
  • 3 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 175 ml řepkového oleje vhodného k pečení
  • 1 kypřicí prášek
  • kůra z ½ bio citronu a 1 polévková lžíce citronové šťávy

Na krém

  • 400 g smetany ke šlehání (31%)
  • 500 g mascarpone
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 g mleté vanilky

Postup

Vajíčka vyndejte z lednice alespoň 30 minut před přípravou těsta.

Začněte špenátovým korpusem: nejprve vyšlehejte vejce s cukrem do světlé nadýchané pěny, která je zárukou nadýchaného jemného korpusu. Mezitím v mixéru rozmixujte špenát a olej do hladké pasty. Nalijte špenátovou pastu do těsta a zapracujte. Nakonec zapracujte i mouku a prášek do pečiva.

Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Rozehřejte troubu na 170 °C. Pečte asi 15–20 minut, kontrolujte špejlí a po upečení nechte zcela vychladnout.

Připravte si krém. Vyšlehejte smetanu s cukrem, poté přidejte vanilku a po lžících zapracujte mascarpone. Krém bude hladký a jemný.

Korpusy na cupcaky rozřízněte tak, abyste uřízli kopečky. Můžete trochu těsta i vydlabat a krém pak dát i do středu cupcaku. Zbytky korpusů nadrobte, cupcaky ozdobte krémem – utvořte mechový kopeček – a pokryjte drobenkou z korpusů. Zdobte malinami nebo jiným drobným ovocem.

[1]NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ PORTÁL. Špenát [online]. NZIP.cz, 20. října 2023 [cit. 17. března 2025]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1009-spenat

[2]BEZPEČNOST POTRAVIN. Špenát a výživa [online]. Bezpecnostpotravin.cz, 6. listopadu 2005 [cit. 17. března 2025]. Dostupné z: https://bezpecnostpotravin.cz/spenat-a-vyziva/.

PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
370 x [22%]
Machač
139 x [8%]
Iveta Řádková
121 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1663

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru