Z lyžařského ráje gastronomickým objevem: Livigno slaví úspěch v michelinském průvodci 2025

Ještě před pár desítkami let šlo o odlehlou horskou obec, známou hlavně díky bezcelním nákupům a spolehlivému sněhu. Dnes je Livigno stále populární zimní destinací, ale zároveň se tiše a vytrvale posouvá na mapu evropské gastronomie. Nejnovějším potvrzením je Michelin Guide 2025, v němž se nově objevují dvě místní restaurace – Téa del Kosmo a Stua Noa.

Izolace, která formovala chuť

Livigno, ukryté v italských Alpách ve výšce přes 1 800 metrů, bylo po staletí kvůli drsným zimám a obtížné dostupnosti téměř odříznuté. Až do konce 20. století bylo náročné se sem vůbec dostat – a právě tato izolace se výrazně promítla i do místní kuchyně. Tvrdé zimy a obtížná dostupnost formovaly nejen způsob života, ale i samotnou kuchyni – jednoduchou, výživnou, založenou na lokálních surovinách, jako je pohanka, brambory, sýry, Bresaola z údolí Valtellina nebo legendární sýr Bitto.

Jídla jako pizzoccheri nebo smažené sýrové kuličky sciatt dodnes patří ke kulinářskému základu regionu. Ten neohromí svou složitostí, ale příjemně překvapí poctivostí a sytostí. Livigno se začalo měnit v posledních dvaceti letech – s lepší infrastrukturou, přístupem a silnicemi. A změna je znát i na talíři.

 

Hvězda, která zažehla nový směr

Zásadní moment přišel v roce 2009, kdy šéfkuchař Mattias Peri získal pro svou restauraci Chalet Mattias první michelinskou hvězdu v historii města. Jeho přístup, kombinující respekt k tradici a cit pro moderní gastronomii, ovlivnil celou místní scénu. I po jeho předčasné smrti v roce 2015 jeho jméno žije dál – nejen ve vzpomínkách, ale i v přístupu, který dnes definuje nové generace kuchařů v Livignu.

Dvě restaurace, dvě cesty k výjimečnosti

Nové zápisy v průvodci Michelin ukazují, že Livigno nabízí různorodé gastronomické zážitky – od precizní kuchyně postavené na surovinách z okolní přírody po odvážné kombinace a netradiční postupy.

 

Téa del Kosmo: klid, soukromí a horská elegance

Malá, intimní restaurace Téa del Kosmo - kde Téa ve valtelínském dialektu znamená „horská chata“ -  je ukrytá uvnitř stylového konceptu Kosmo Taste the Mountain, nabízí pouze čtyři stoly a zážitek, který si hosté budou pamatovat celý život.

Šéfkuchař Gabriele Silvestri se hlásí k filozofii „Taste the Mountain“, inspirované tříhvězdičkovým kuchařským mistrem Norbertem Niederkoflerem. Cílem není oslňovat luxusními surovinami z druhého konce světa, ale oslavovat to, co nabízí místní příroda – udržitelně, sezónně a s úctou.

Na talíři se tak objevuje zvěřina z okolních lesů, horské byliny, ručně vyráběné sýry z vysokohorských pastvin nebo pstruh z alpských potoků. Každý chod – ať už jsou to máslové ravioly plněné sýrem, pečená kořenová zelenina nebo omáčky s příměsí horských bylin – působí minimalisticky, ale chuťově doslova exploduje. Každý prvek na talíři má svůj smysl – nic není navíc. Tohle je alpská vysoká gastronomie očištěná od folklóru, a přitom pevně zakořeněná v místě.

Stua Noa: Alpská tradice s rebelským twistem

Pokud Téa del Kosmo hladí duši klidem, střídmostí a precizností, Stua Noa představuje její odvážný protipól – moderní alpskou kuchyni s hravostí, energií a špetkou překvapení. V elegantním interiéru hotelu Concordia, ve dvou moderních dřevěných stube, které propojují alpskou útulnost s moderní rafinovaností, vítá hosty šéfkuchař Andrea Fugnanesi.

Fugnanesi se vydává na odvážnou, až lehce rebelskou cestu reinterpretace kulinářského dědictví Livigna a těží z kontrastů, textur a nečekaných překvapení. Jeho menu je jako horská túra – začíná známou cestou, ale brzy odbočí do netušených směrů. Základní suroviny zůstávají lokální, ale úprava? Tu nikdo předem neuhodne. Pohanka se může objevit ve fermentované podobě, polenta s nádechem miso, jelení maso dostane nečekaného partnera v podobě citrusové omáčky.

Každý chod je zážitkem nejen chuťovým, ale i vizuálním. Servírování připomíná samotnou alpskou krajinu – divokou, ale harmonickou. Fugnanesi dokáže spojit útulnost s odvahou a přesvědčit, že Livigno je dnes právoplatným členem italské kulinářské elity.

Livigno jinak

Zatímco dřív se o Livignu mluvilo hlavně v souvislosti s lyžováním a bezcelní zónou, dnes má město co nabídnout i mimo sjezdovky. Místní kuchaři ukazují, že i vysoko v horách může vznikat kreativní, poctivá a originální gastronomie, která neimituje světové trendy, ale vychází z vlastních kořenů.

Livigno tak vstupuje do nové dekády nejen jako sportovní destinace, ale i jako místo, kde se dá skvěle jíst – bez přehnaných gest, ale s přesvědčením, že dobré jídlo začíná u suroviny a končí u člověka, který mu věnuje pozornost.

PURE fest

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
117 x [11%]
Josefína Bakošová
92 x [9%]
Dominik Navrátil
182 x [17%]
Machač
97 x [9%]
Iveta Řádková
78 x [7%]
Lucie Marim
90 x [9%]
Luděk Šmehlík
96 x [9%]
Klára Nademlýnská
98 x [9%]
Beáta Rajská
101 x [10%]
Miroslav Michael Knot
102 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1053

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“

Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru