Hledáte recept na ikonický New York style cheesecake, který bude dokonale krémový, jemný a s křupavým sušenkovým korpusem? Pak sáhněte po osvědčeném receptu od Lubojatzky Couple, známého kuchařského dua a ambasadorů značky Miele. Vyzkoušeli za vás různé kombinace surovin i technik a přinášejí vám výsledek, který si zamilujete hned při prvním soustu. A vy si díky jejich návodu zvládnete připravit cheesecake jako z nejlepší cukrárny – přímo u vás doma.
Na co si dát pozor? Tipy před začátkem:
Nechte všechny suroviny odležet při pokojové teplotě alespoň 3 hodiny, aby se krém při pečení nesrazil.
Volte kvalitní máslové sušenky – rozdíly mezi značkami jsou značné a ovlivní výslednou chuť i konzistenci korpusu. Troubu nastavte na horní a dolní ohřev, žádný horkovzduch – cheesecake se tak peče šetrněji.
Suroviny:
Korpus:
- 200 g máslových sušenek
- cca 36 g másla (množství upravte dle typu sušenek)
Krém:
- 360 g (3 balení) smetanové lučiny
- 2 vejce (vel. M)
- 45 g zakysané smetany (16 % tuku)
- 30 g smetany ke šlehání (33 % tuku)
- 30 g krystalového cukru
- 25 g pudrového (nebo moučkového) cukru
- 2 g hladké mouky
- špetka soli
- zrníčka z 5 cm vanilkového lusku
Postup:
- Odpočinutí surovin
Nechte všechny chlazené suroviny na krém (Lučinu Smetanovou, vejce, zakysanou smetanu a smetanu ke šlehání) odstát při pokojové teplotě minimálně 3 hodiny. Zajistíte tím hladký, nesražený krém. - Příprava formy
Na dno dortové formy o průměru 19 cm přiskřípněte čtverec pečicího papíru. Z alobalu odstřihněte tři dlouhé obdélníky a zabalte jimi dno a boky formy tak, aby z každé strany přesahovaly alespoň o 8 cm. Alobal pevně přitlačte – slouží jako ochrana při pečení ve vodní lázni. - Příprava korpusu
Rozmixujte sušenky najemno a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Směs vysypte do formy a pomocí malé mističky nebo skleničky rovnoměrně utlačte – nejprve na dno a poté vytvořte boky korpusu do výšky cca 2 cm. Nedělejte boky příliš vysoké, raději více utlačte spodní vrstvu. - Zpevnění korpusu
Vyberte jednu ze dvou možností: Korpus vložte na 30 minut do mrazák, nebo jej předpečte 10 minut při 175 °C (horkovzduch), pak nechte zcela vychladnout.
- Příprava krému
Do mísy robota vložte lučinu a šlehejte 3 minuty na střední rychlost. V polovině setřete stěrkou boky mísy. V jiné misce smíchejte oba cukry, mouku a sůl a směs přidejte ke krému. Znovu šlehejte 2 minuty. Poté postupně přidávejte vejce – vždy po jednom, a vždy po přidání promíchejte. Nakonec přidejte zakysanou smetanu, po minutě šlehání smetanu ke šlehání a nakonec vanilku. Od této fáze šlehejte už jen na nízkou rychlost. - Předehřev trouby
Položte rošt do spodní třetiny trouby. Do trouby vložte hlubokou pánev, do které se vejde dortová forma. Předehřejte troubu na 160 °C (horní + dolní ohřev, bez horkovzduchu). Do menšího hrnce dejte vařit cca 1 l vody. - Plnění formy a vodní lázeň
Krém nalijte do připraveného korpusu. Povrch uhlaďte nožem, případné bublinky propíchněte. Formu vložte doprostřed pánve a do pánve opatrně nalijte vařící vodu do výšky cca 1/3 formy (ne výše než alobal). Okamžitě troubu zavřete. - Pečení
Pečte 25 minut při 160 °C. Poté snižte teplotu na 135 °C a pečte dalších 15 minut. Cheesecake by měl mít ztuhlý povrch, okraje pevné, střed jemně se třesoucí. Po dopečení nechte koláč dalších 15 minut v troubě s otevřenými dvířky. - Chlazení
Cheesecake opatrně vybalte z alobalu a nechte při pokojové teplotě 1,5 hodiny odpočívat ve formě. Poté zakryjte fólií a dejte minimálně na 8 hodin (nejlépe přes noc) do lednice. - Servírování
Po vychlazení objeďte obvod koláče tenkým nožem a odstraňte bok formy. Cheesecake můžete nechat na podložce nebo pomocí plastových karet přesunout na servírovací podnos. Krájejte ostrým nožem – ideálně teplým, který nechá krém jemně „tát" a řezy budou čisté.
Recept a foto se svolením Lubojatzky Couple – www.lubojatzkycouple.cz.