Dezert, který se vám rozplyne na jazyku. Vyzkoušejte smetanový cheesecake od Lubojatzky Couple

Hledáte recept na ikonický New York style cheesecake, který bude dokonale krémový, jemný a s křupavým sušenkovým korpusem? Pak sáhněte po osvědčeném receptu od Lubojatzky Couple, známého kuchařského dua a ambasadorů značky Miele. Vyzkoušeli za vás různé kombinace surovin i technik a přinášejí vám výsledek, který si zamilujete hned při prvním soustu. A vy si díky jejich návodu zvládnete připravit cheesecake jako z nejlepší cukrárny – přímo u vás doma.

Na co si dát pozor? Tipy před začátkem:

Nechte všechny suroviny odležet při pokojové teplotě alespoň 3 hodiny, aby se krém při pečení nesrazil.

Volte kvalitní máslové sušenky – rozdíly mezi značkami jsou značné a ovlivní výslednou chuť i konzistenci korpusu. Troubu nastavte na horní a dolní ohřev, žádný horkovzduch – cheesecake se tak peče šetrněji.

Suroviny:

Korpus:

  • 200 g máslových sušenek
  • cca 36 g másla (množství upravte dle typu sušenek)

Krém:

  • 360 g (3 balení) smetanové lučiny
  • 2 vejce (vel. M)
  • 45 g zakysané smetany (16 % tuku)
  • 30 g smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 30 g krystalového cukru
  • 25 g pudrového (nebo moučkového) cukru
  • 2 g hladké mouky
  • špetka soli
  • zrníčka z 5 cm vanilkového lusku

Postup:

  1. Odpočinutí surovin
    Nechte všechny chlazené suroviny na krém (Lučinu Smetanovou, vejce, zakysanou smetanu a smetanu ke šlehání) odstát při pokojové teplotě minimálně 3 hodiny. Zajistíte tím hladký, nesražený krém.
  2. Příprava formy
    Na dno dortové formy o průměru 19 cm přiskřípněte čtverec pečicího papíru. Z alobalu odstřihněte tři dlouhé obdélníky a zabalte jimi dno a boky formy tak, aby z každé strany přesahovaly alespoň o 8 cm. Alobal pevně přitlačte – slouží jako ochrana při pečení ve vodní lázni.
  3. Příprava korpusu
    Rozmixujte sušenky najemno a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Směs vysypte do formy a pomocí malé mističky nebo skleničky rovnoměrně utlačte – nejprve na dno a poté vytvořte boky korpusu do výšky cca 2 cm. Nedělejte boky příliš vysoké, raději více utlačte spodní vrstvu.
  4. Zpevnění korpusu
    Vyberte jednu ze dvou možností: Korpus vložte na 30 minut do mrazák, nebo jej předpečte 10 minut při 175 °C (horkovzduch), pak nechte zcela vychladnout.
  1. Příprava krému
    Do mísy robota vložte lučinu a šlehejte 3 minuty na střední rychlost. V polovině setřete stěrkou boky mísy. V jiné misce smíchejte oba cukry, mouku a sůl a směs přidejte ke krému. Znovu šlehejte 2 minuty. Poté postupně přidávejte vejce – vždy po jednom, a vždy po přidání promíchejte. Nakonec přidejte zakysanou smetanu, po minutě šlehání smetanu ke šlehání a nakonec vanilku. Od této fáze šlehejte už jen na nízkou rychlost.
  2. Předehřev trouby
    Položte rošt do spodní třetiny trouby. Do trouby vložte hlubokou pánev, do které se vejde dortová forma. Předehřejte troubu na 160 °C (horní + dolní ohřev, bez horkovzduchu). Do menšího hrnce dejte vařit cca 1 l vody.
  3. Plnění formy a vodní lázeň
    Krém nalijte do připraveného korpusu. Povrch uhlaďte nožem, případné bublinky propíchněte. Formu vložte doprostřed pánve a do pánve opatrně nalijte vařící vodu do výšky cca 1/3 formy (ne výše než alobal). Okamžitě troubu zavřete.
  4. Pečení
    Pečte 25 minut při 160 °C. Poté snižte teplotu na 135 °C a pečte dalších 15 minut. Cheesecake by měl mít ztuhlý povrch, okraje pevné, střed jemně se třesoucí. Po dopečení nechte koláč dalších 15 minut v troubě s otevřenými dvířky.
  5. Chlazení
    Cheesecake opatrně vybalte z alobalu a nechte při pokojové teplotě 1,5 hodiny odpočívat ve formě. Poté zakryjte fólií a dejte minimálně na 8 hodin (nejlépe přes noc) do lednice.
  6. Servírování
    Po vychlazení objeďte obvod koláče tenkým nožem a odstraňte bok formy. Cheesecake můžete nechat na podložce nebo pomocí plastových karet přesunout na servírovací podnos. Krájejte ostrým nožem – ideálně teplým, který nechá krém jemně „tát" a řezy budou čisté.

Recept a foto se svolením Lubojatzky Couple – www.lubojatzkycouple.cz.

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
139 x [10%]
Josefína Bakošová
116 x [8%]
Dominik Navrátil
335 x [23%]
Machač
119 x [8%]
Iveta Řádková
103 x [7%]
Lucie Marim
114 x [8%]
Luděk Šmehlík
125 x [9%]
Klára Nademlýnská
124 x [9%]
Beáta Rajská
127 x [9%]
Miroslav Michael Knot
133 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1435

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

POZVÁNKA

Facebook

JDI nahoru