Kousek Itálie na talíři: Citronový koláč s chutí dolce vita

Pečení nikdy nebylo jednodušší! Představujeme vám svěží recept na italský citronový koláč, který voní po citrusových sadech a chutná jako léto. Spojte kvalitní české suroviny s italským šarmem a nechte se unést na vlně sladké harmonie chutí. Kombinace jemného těsta, šťavnatého citronu a sametového skyru z něj dělá ideální dezert pro každou příležitost. Stačí těchto pár základních surovin a během chvilky máte na stole koláč, který potěší chuťové buňky i těch nejnáročnějších gurmánů.

Když život dá citrony…

Citron možná vypadá nenápadně, ale v kuchyni má pozici skutečné superstar. Původně pochází z Asie, ale svou pravou slávu zažil až ve Středomoří, kde se stal symbolem čistoty, zdraví a kulinářské rafinovanosti. Jde o oblíbený druh citrusového ovoce, který se vyznačuje vysokým obsahem vitaminu C a osvěžující kyselou chutí. Při výběru kvalitních citronů je důležité věnovat pozornost jejich vzhledu a konzistenci. Toto exotické ovoce navíc podporuje imunitní systém a působí jako antioxidant.[1] V italské kuchyni je jeho využití skoro uměním – a právě díky němu získává tento koláč svůj pověstný „šmrnc“. Vyzkoušejte si jej společně s námi upéct i vy a přivolejte si tak nadcházející léto s příchutí la dolce vita!

Mouka, která udělá z každého receptu mistrovské dílo

Ať už patříte mezi nadšené kuchaře, kteří si rádi dopřejí tradiční chutě, nebo jste mistři domácího pečení, kteří svou kuchyní těší rodinu i přátele, vždy si jistě přejete, aby se výsledek povedl na jedničku. Klíčem k dokonalým dezertům je nejen osvědčený recept, ale především kvalitní suroviny, na které se můžete spolehnout. To platí i pro italský citronový koláč – svěží a nadýchaný dezert, který si získá každého milovníka jemné chuti citrusů. Aby měl ten správný charakter – vláčné, jemné a zároveň pevné těsto – je důležité sáhnout po kvalitní mouce. Právě Polohrubá mouka Babiččina volba je ideální volbou, jelikož je umleta z pečlivě vybraného obilí 100 % českého původu a nese tak označení kvality Klasa. Díky šetrnému zpracování skvěle zachovává své vlastnosti a hodí se nejen na koláče a jemná těsta, ale i na přípravu těch nejlepších receptů s nádechem Itálie.

Ingredience:

  • 2 hrnky Polohrubé mouky Babiččina volba
  • 2 celá vejce
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • ¾ kelímku bílého skyru
  • nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • ¾ hrnku olivového oleje
  • špetka soli

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vymažte kruhovou formu máslem a vysypte polohrubou moukou.
  2. Smíchejte v misce všechny suché ingredience. V jiné míse rozšlehejte vejce s cukrem. Přidejte zbytek tekutých přísad včetně skyru a dobře promíchejte.
  3. Pak postupně k tekutým ingrediencím přidejte i ty sypké.
  4. Dohladka zpracované těsto nalijte do formy a pečte 30–35 minut.

[1] STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ INSPEKCE. Rady pro konkrétní druhy potravin – ovoce a zelenina: Kvalitní citrus nemá uvolněnou kůru [online]. Praha: SZPI, [cit. 16. 5. 2025]. Dostupné z: https://www.szpi.gov.cz/clanek/rady-pro-konkretni-druhy-potravin-ovoce-a-zelenina-kvalitni-citrus-nema-uvolnenou-kuru.aspx

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
139 x [10%]
Josefína Bakošová
116 x [8%]
Dominik Navrátil
335 x [23%]
Machač
119 x [8%]
Iveta Řádková
103 x [7%]
Lucie Marim
114 x [8%]
Luděk Šmehlík
125 x [9%]
Klára Nademlýnská
124 x [9%]
Beáta Rajská
127 x [9%]
Miroslav Michael Knot
133 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1435

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

POZVÁNKA

Facebook

JDI nahoru