Letní osvěžení podle Ovocňáku: Přírodní sirupy a čaje zatočí s žízní raz dva

Léto už je snad konečně tu a s ním i neodolatelná chuť na nějaký dobrý drink! Ovocňák proto sype z rukávu (tedy z lahví a sáčků) super produkty, které letní dny promění v ovocnou osvěžující párty. Sirupy a čaje z rakytníku a arónie jsou připraveny zatočit s žízní. Všechny jsou 100% přírodní a v sirupech nenajdete ani zrníčko cukru.

Rakytníkový sirup: Vitamínová bomba s chutí sluníčka

Je nabitý vitamínem C víc než kdejaký citrus a jeho chuť nakopne i v úmorných horkých dnech. Přidejte sirup do perlivé vody, přihoďte do džbánu trošku máty a máte super limonádu na zahradní grilovačku. A ostudu neudělá ani v míchaných exotických drincích.

Rakytníkový sirup, 250 ml koupíte na ovocnak.cz za 135 Kč. Složení: 70 % jablečný koncentrát, 30 % rakytníková šťáva.

Aróniový sirup: Přeslazeným drinkům odzvonilo

Arónie vyniká svou lehce natrpklou chutí a obří porcí antioxidantů v každé bobulce. Ať už si ze sirupu uděláte osvěžující limonádu s perlivou vodou nebo ho použijete do alkoholických koktejlů, můžete se těšit na drink, který nebude přeslazený, takže se ho nepřepijete. Bude mít tak zajímavou chuť, že ho budete chtít pít celý den.

Aróniový sirup, 250 ml koupíte na ovocnak.cz za 135 Kč. Složení: 60 % jablečný bio koncentrát, 40 % arónie.

Rakytníkový a Aróniový čaj: Je libo ledový čaj?

Čajová dvojka – Rakytníkové osvěžení a Aróniové pohlazení jsou univerzální parťáci do každého počasí. V horkých letních dnech je stačí nechat vychladit, přidat pár kostek ledu, plátek citronu nebo limetky a rázem máte super osvěžující ledový čaj. A když letní pohodu pokazí deštivý den? S šálkem horkého čaje si ho užijete pěkně na chalupě u krbu, než zase vysvitne sluníčko.

Rakytníkový nebo Aróniový čaj koupíte na ovocnak.cz za 119 Kč. Složení: 50 % rakytník, bezový květ (baza kvet), citrónová tráva nebo 50 % arónie, jablko, malina, šípek.

A pokud zrovna nemáte nápad, jaký letní drink podle Ovocňáku připravit, žádný strach! Mrkněte na recept na fermentovanou limonádu, která si bublinky vyrobí sama a je plná zdravých probiotik. 

 

 

Domácí pomerančovo-rakytníková fermentovaná limonáda

Potřebné ingredience na cca 2,5 litru limonády:

Na zázvorový startér:

  • 100 g třtinového cukru
  • 70 g kořene zázvoru v BIO kvalitě
  • 250 ml neperlivé vody (doporučujeme balenou)

Na domácí limonádu:

  • 5 sáčků Rakytníkového osvěžení
  • 2 pomeranče v BIO kvalitě
  • 2 mandarinky
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 litry neperlivé vody
  • 60 ml zázvorového startéru

Příprava si zázvorového startéru zabere 7 dnů:

  1. Zázvor řádně omyjeme a nakrájíme (nebo nastrouháme) ho i se slupkou na co nejmenší kousky.
  2. Do zavařovací sklenice o velikosti cca 400 ml nalijeme 250 ml vody, ve které necháme rozpustit cca 1 lžíci třtinového cukru. Poté přidáme nakrájený zázvor, vše zamícháme.
  3. Takto vše necháme odpočívat do dalšího dne při pokojové teplotě na místě, kde nesvítí přímé slunce a teplota nepřesahuje 26°C.
  4. Další den do směsi přidáme další lžíci cukru a lžíci zázvoru. Takto proces opakujeme po 7 dnů.

Domácí fermentovaná limonáda:

  1. Sáčky s čajem zalijeme vařící vodou a necháme louhovat 5 minut. Poté sáčky vyndáme, přidáme cukr, řádně zamícháme a počkáme, dokud tekutina kompletně nevychladne.
  2. Mezitím řádně omyjeme pomeranče a vymačkáme z nich společně s mandarinkami šťávu. Poté pomocí škrabky z pomerančů oškrábeme kůru a následně nožem z ní vyřízneme všechnu bílou část (ta by zhořkla).
  3. Připravený a oslazený čajový základ společně s vodou přelijeme do velké 3–4litrové sklenice, přidáme šťávu z citrusů, pomerančovou kůru a následně i zázvorový startér.
  4. Zavřeme víčkem a takto necháme odpočívat do dalšího dne při pokojové teplotě na místě, kde nesvítí přímé slunce a teplota nepřesahuje 26°C.
  5. Další den lehce pootevřeme víčko, znovu uzavřeme a necháme odpočívat.
  6. Takto opakujeme po dobu 3–4 dnů, dokud není limonáda hotová (v tekutině jsou vidět malé bublinky a slyšet šumění, když se sklenice otevře).
  7. Poté je třeba hotovou limonádu přelít do lahví a scedit kůru.
  8. Hotovou limonádu můžete skladovat v lednici až 7 dnů.
Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
151 x [10%]
Josefína Bakošová
128 x [8%]
Dominik Navrátil
352 x [23%]
Machač
132 x [8%]
Iveta Řádková
112 x [7%]
Lucie Marim
127 x [8%]
Luděk Šmehlík
138 x [9%]
Klára Nademlýnská
136 x [9%]
Beáta Rajská
137 x [9%]
Miroslav Michael Knot
147 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1560

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

POZVÁNKA

Facebook

JDI nahoru