Losos s kokosovou rýží

Pacifický divoký losos patří k jedněm z nejoblíbenějších druhů ryb, a to nejen díky své vynikající chuti, ale i hodnotným výživovým vlastnostem. Obsahuje omega 3 a 6 mastných kyselin, bílkoviny, minerály, vitamín B12 a řadu dalších živin. U nás patří mezi nejčastěji dostupné druhy losos gorbuša a keta. Tato ryba se loví u pobřeží Kamčatky a Aljašky, přičemž její maso získává specifickou chuť díky dlouhé migraci a stravě, kterou během cesty konzumuje.

Díky své kvalitě a chuti si divoký losos získal oblibu nejen mezi gurmány, ale i mezi těmi, kdo dbají na zdravou výživu. Má univerzální využití a lze ho připravit na různé způsoby, například v troubě nebo na grilu. Inspirovat se můžete naším receptem – přichystejte si pečeného lososa s kokosovou rýží a s osvěžující mangovo-avokádovou salsou.

Suroviny:

  • 500 g filet divokého lososa Mylord
  • 1,5 hrnku jasmínové rýže
  • 1,5 hrnku vody
  • 1 a ¼ hrnku kokosového mléka
  • ½ lžičky soli
  • šťáva z půlky limetky
  • olivový olej
  • 1-2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Na salsu:

  • 1 mango
  • 1 avokádo
  • 1/2 papriky
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvý koriandr

Příprava:

1. Nejprve si připravte marinádu. Smíchejte olivový olej, česnek, limetkovou šťávu a sůl. Filety z lososa naložte do marinády a půl hodiny marinujte. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů.

2. Zatímco se marinuje losos, uvařte si kokosovou rýži. Rýži pořádně propláchněte, dejte do hrnce a zalijte vodou a kokosovým mlékem. Následně rýži osolte, přiveďte k varu a vařte pod pokličkou zhruba 15 minut. Po čtvrt hodině vypněte sporák a nechte rýži dalších 10 minut odstát.

3. Marinovaného lososa vložte do zapékací mísy a do jeho nejsilnější části zapíchněte teplotní sondu. Pečte filety do té doby, dokud nebude sonda ukazovat 45 stupňů.

4. Na závěr si přichystejte salsu. Na kostičky nakrájejte mango, avokádo a papriku a vše promíchejte. Suroviny dochuťte šťávou z limetky, solí a olivovým olejem. Nakonec přidejte koriandr a máte hotovo.

Dobrou chuť!

Připraveno ve spolupráci s Garden.and.Kitchen

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
154 x [10%]
Josefína Bakošová
131 x [8%]
Dominik Navrátil
358 x [23%]
Machač
134 x [8%]
Iveta Řádková
116 x [7%]
Lucie Marim
128 x [8%]
Luděk Šmehlík
140 x [9%]
Klára Nademlýnská
138 x [9%]
Beáta Rajská
140 x [9%]
Miroslav Michael Knot
150 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1589

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

POZVÁNKA

Facebook

JDI nahoru