Losos s kokosovou rýží

Pacifický divoký losos patří k jedněm z nejoblíbenějších druhů ryb, a to nejen díky své vynikající chuti, ale i hodnotným výživovým vlastnostem. Obsahuje omega 3 a 6 mastných kyselin, bílkoviny, minerály, vitamín B12 a řadu dalších živin. U nás patří mezi nejčastěji dostupné druhy losos gorbuša a keta. Tato ryba se loví u pobřeží Kamčatky a Aljašky, přičemž její maso získává specifickou chuť díky dlouhé migraci a stravě, kterou během cesty konzumuje.

Díky své kvalitě a chuti si divoký losos získal oblibu nejen mezi gurmány, ale i mezi těmi, kdo dbají na zdravou výživu. Má univerzální využití a lze ho připravit na různé způsoby, například v troubě nebo na grilu. Inspirovat se můžete naším receptem – přichystejte si pečeného lososa s kokosovou rýží a s osvěžující mangovo-avokádovou salsou.

Suroviny:

  • 500 g filet divokého lososa Mylord
  • 1,5 hrnku jasmínové rýže
  • 1,5 hrnku vody
  • 1 a ¼ hrnku kokosového mléka
  • ½ lžičky soli
  • šťáva z půlky limetky
  • olivový olej
  • 1-2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Na salsu:

  • 1 mango
  • 1 avokádo
  • 1/2 papriky
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvý koriandr

Příprava:

1. Nejprve si připravte marinádu. Smíchejte olivový olej, česnek, limetkovou šťávu a sůl. Filety z lososa naložte do marinády a půl hodiny marinujte. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů.

2. Zatímco se marinuje losos, uvařte si kokosovou rýži. Rýži pořádně propláchněte, dejte do hrnce a zalijte vodou a kokosovým mlékem. Následně rýži osolte, přiveďte k varu a vařte pod pokličkou zhruba 15 minut. Po čtvrt hodině vypněte sporák a nechte rýži dalších 10 minut odstát.

3. Marinovaného lososa vložte do zapékací mísy a do jeho nejsilnější části zapíchněte teplotní sondu. Pečte filety do té doby, dokud nebude sonda ukazovat 45 stupňů.

4. Na závěr si přichystejte salsu. Na kostičky nakrájejte mango, avokádo a papriku a vše promíchejte. Suroviny dochuťte šťávou z limetky, solí a olivovým olejem. Nakonec přidejte koriandr a máte hotovo.

Dobrou chuť!

Připraveno ve spolupráci s Garden.and.Kitchen

Termo lahev Fizz&Go COOL

Kozí mejdan

Pro chuť i pro zdraví

BLOG/ČEK

„Nikdo z nás nikdy nespočítá, nevyčísli, nezjistí, kolik měl v životě štěstí. Mnohé okamžiky ani nepostřehneme, a přitom rozhodly o našem životě…“

Lenka Žáčková

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
207 x [10%]
Josefína Bakošová
180 x [8%]
Dominik Navrátil
458 x [21%]
Machač
184 x [8%]
Iveta Řádková
177 x [8%]
Lucie Marim
175 x [8%]
Luděk Šmehlík
196 x [9%]
Klára Nademlýnská
197 x [9%]
Beáta Rajská
188 x [9%]
Miroslav Michael Knot
203 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2165

Revalid Skin Care

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru