Losos s kokosovou rýží

Pacifický divoký losos patří k jedněm z nejoblíbenějších druhů ryb, a to nejen díky své vynikající chuti, ale i hodnotným výživovým vlastnostem. Obsahuje omega 3 a 6 mastných kyselin, bílkoviny, minerály, vitamín B12 a řadu dalších živin. U nás patří mezi nejčastěji dostupné druhy losos gorbuša a keta. Tato ryba se loví u pobřeží Kamčatky a Aljašky, přičemž její maso získává specifickou chuť díky dlouhé migraci a stravě, kterou během cesty konzumuje.

Díky své kvalitě a chuti si divoký losos získal oblibu nejen mezi gurmány, ale i mezi těmi, kdo dbají na zdravou výživu. Má univerzální využití a lze ho připravit na různé způsoby, například v troubě nebo na grilu. Inspirovat se můžete naším receptem – přichystejte si pečeného lososa s kokosovou rýží a s osvěžující mangovo-avokádovou salsou.

Suroviny:

  • 500 g filet divokého lososa Mylord
  • 1,5 hrnku jasmínové rýže
  • 1,5 hrnku vody
  • 1 a ¼ hrnku kokosového mléka
  • ½ lžičky soli
  • šťáva z půlky limetky
  • olivový olej
  • 1-2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Na salsu:

  • 1 mango
  • 1 avokádo
  • 1/2 papriky
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvý koriandr

Příprava:

1. Nejprve si připravte marinádu. Smíchejte olivový olej, česnek, limetkovou šťávu a sůl. Filety z lososa naložte do marinády a půl hodiny marinujte. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů.

2. Zatímco se marinuje losos, uvařte si kokosovou rýži. Rýži pořádně propláchněte, dejte do hrnce a zalijte vodou a kokosovým mlékem. Následně rýži osolte, přiveďte k varu a vařte pod pokličkou zhruba 15 minut. Po čtvrt hodině vypněte sporák a nechte rýži dalších 10 minut odstát.

3. Marinovaného lososa vložte do zapékací mísy a do jeho nejsilnější části zapíchněte teplotní sondu. Pečte filety do té doby, dokud nebude sonda ukazovat 45 stupňů.

4. Na závěr si přichystejte salsu. Na kostičky nakrájejte mango, avokádo a papriku a vše promíchejte. Suroviny dochuťte šťávou z limetky, solí a olivovým olejem. Nakonec přidejte koriandr a máte hotovo.

Dobrou chuť!

Připraveno ve spolupráci s Garden.and.Kitchen

Podzim s F&F

Celebration BOX

BLOG/ČEK

„Nikdy svůj život nezměníte, když se necítíte dobře, tedy myšleno k lepšímu. A tak se ho snažte trvale zlepšovat, abyste ho mohli změnit.“

Lenka Žáčková

Anketa

Jaký typ gastro podniku vám je nejbližší?

Restaurace
143 x [10%]
Hospoda/hostinec
132 x [9%]
Pivnice
148 x [11%]
Vinárna
129 x [9%]
Kavárna
150 x [11%]
Čajovna
132 x [9%]
Bar
146 x [10%]
Bistro
141 x [10%]
Rychlé občerstvení
147 x [11%]
Cukrárna
132 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1400

Biorythme

PETER BENCE

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru