Stripsy z aljašské tresky s batátovými hranolky a dipem

Hledáte zdravý, nenáročný a chutný recept, který si zamilují vaše děti? Vyzkoušejte křupavé stripsy z aljašské tresky – lehký a výživný pokrm, který potěší malé i velké strávníky. 

Treska je lehce stravitelná ryba s jemnou chutí a nízkým obsahem tuku. Je bohatá na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, které posilují imunitu a podporují zdravý vývoj mozku a zraku. V kombinaci s batátovými hranolky tvoří vyvážený a lahodný pokrm, který zasytí a zároveň nezatíží dětské bříško. Příprava je navíc jednoduchá, takže je ideální volbou pro rychlý oběd nebo večeři. 

3 porce

Příprava: 45 minut

Ingredience na stripsy:

Ingredience na hranolky:

  • 2 střední batáty
  • 1 lžíce olivového oleje 
  • Špetka soli 
  • Špetka sušeného tymiánu nebo rozmarýnu 

Ingredience na dip:

  • Bílý jogurt
  • Citronová šťáva
  • Pažitka

Postup: 

  1. Nejprve si připravte suroviny. Rozmrazené filé osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na užší plátky (stripsy). Batáty oloupejte a nakrájejte na hranolky. 
  2. Předehřejte si horkovzdušnou troubu na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Hranolky promíchejte s olivovým olejem, solí a bylinkami. Poté je rozprostřete na plech tak, aby se nepřekrývaly. Pečte zhruba 25-30 minut.
  3. Mezitím si připravte tři misky – do první dejte mouku a špetku soli, do druhé přidejte rozšlehané vejce a do třetí nasypte strouhanku smíchanou se sladkou paprikou. 
  4. Stripsy obalte v mouce, poté ve vejci, a nakonec ve strouhance. Obalené je položte na plech vyložený pečicím papírem a lehce je potřete olivovým olejem. 
  5. Vložte do trouby a pečte cca 15 minut. V polovině pečení můžete stripsy otočit. 
  6. Na závěr si připravte dip. Smíchejte bílý jogurt, citronovou šťávu a nasekanou pažitku. 

Tipy:

  • Pro extra křupavé stripsy můžete použít kukuřičné lupínky. Stačí je rozdrtit v sáčku nebo mixéru a smíchat s trochou bylinek. 
  • Pokrm můžete servírovat i s čerstvou zeleninou nebo s kečupem, který lze použít místo jogurtového dipu. 

Další možnosti:

  • Pokud máte rádi klasičtější verzi, stripsy lze osmažit na pánvi na středně rozpáleném oleji (stačí zhruba 3 minutky z každé strany) a podávat s bramborovými hranolky.
  • Chcete-li zdravější variantu, stripsy můžete připravit v horkovzdušné fritéze. Během smažení lze využít až o 90 % méně tuku a tím snížit kalorickou hodnotu jídla až o polovinu.

Dobrou chuť vám přeje www.mylord-premium.cz

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
154 x [10%]
Josefína Bakošová
131 x [8%]
Dominik Navrátil
358 x [23%]
Machač
134 x [8%]
Iveta Řádková
116 x [7%]
Lucie Marim
128 x [8%]
Luděk Šmehlík
140 x [9%]
Klára Nademlýnská
138 x [9%]
Beáta Rajská
140 x [9%]
Miroslav Michael Knot
150 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1589

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

POZVÁNKA

Facebook

JDI nahoru