Snadné domácí chlebové placky, které si zamilujete

Zapomeňte na složité pečení, s tímto receptem zvládnete připravit chutné jídlo na mnoho způsobů levou zadní! Tyto chlebové placky jsou dokonalou volbou pro každého, kdo chce vykouzlit něco chutného a domácího rychle a snadno. Jemné těsto, pár běžných surovin, a dokonce bez kynutí. Za pár minut máte na stole placky, které skvěle doplní saláty, grilované maso i vydatnou pomazánku. Ideální řešení pro víkendový brunch, letní piknik nebo večerní chuť na „něco slaného“. S tímto receptem si navíc snadno poradí úplní nováčci.

Chléb pradávných civilizací

Chlebové placky představují jednu z nejstarších forem pečiva, jejichž historie sahá až do období před 14 000 lety. Archeologické nálezy z oblasti dnešního Jordánska dokládají, že již tehdejší lovci a sběrači připravovali jednoduché ploché placky z divokých obilovin, a to ještě před rozvojem zemědělství. Tyto nekvašené placky se pekly na rozpálených kamenech nebo přímo na ohni, což umožňovalo rychlou a snadnou přípravu. S rozvojem civilizací se staly základem stravy v mnoha kulturách. Dnes však nacházejí široké uplatnění v moderní kuchyni. Díky své jednoduché přípravě a možnosti různorodého dochucení slouží jako příloha k hlavním jídlům, základ sendvičů nebo jako samostatný pokrm.

Základ domácích placek? Kvalitní mouka.

Každý, kdo se pouští do domácího pečení, ví, že základem úspěchu je správná mouka. Pro měkké a voňavé chlebové placky doporučujeme hladkou mouku Babiččina volba, ideálně doplněnou o chlebovou mouku této značky. Ačkoliv se může zdát, že mouka je vždy stejná, opak je pravdou. Její kvalita závisí na mnoha faktorech, například na tom, kolik slunce a vláhy obilí při růstu dostalo. Někdy prší, jindy je sucho, a tak i mouka může být pokaždé trochu jiná. V Babiččině volbě si s tím ale umí poradit díky přísným interním standardům a pečlivému výběru obilí od českých zemědělců z úrodných oblastí. Díky tomu se můžete spolehnout, že i vaše placky budou vždy nadýchané, vláčné a chutné.

Ingredience

  • 200 g hladké mouky Babiččina volba
  • 100 g hladké mouky chlebové Babiččina volba
  • 190 g kefírového mléka
  • 50 g másla
  • 4 lžíce oleje
  • 1,5 lžičky soli
  • máslo na potření
  • + ještě trochu mléka a mouky navíc pro doladění + podsypání

Postup

Do mísy od robotu vsypte všechny suché suroviny, nastavte hnětací hák a poté přidejte kefír, měkké máslo a olej. Nechte zpracovat hladké těsto. Pokud bochánek příliš lepí nebo se naopak trhá, dolaďte moukou nebo mlékem. Nechte 10 minut odstát.

Pak si těsto zvažte a odvažte 5–6 stejných bochánků. Rozválejte každý na placku a opékejte na másle dozlatova. Každou placku poté pomažte máslem a nechte odstát na sobě. Krásně změknou. Podávejte například k masu, s dipem nebo pomazánkou.

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
159 x [10%]
Josefína Bakošová
136 x [8%]
Dominik Navrátil
365 x [22%]
Machač
136 x [8%]
Iveta Řádková
120 x [7%]
Lucie Marim
132 x [8%]
Luděk Šmehlík
143 x [9%]
Klára Nademlýnská
142 x [9%]
Beáta Rajská
144 x [9%]
Miroslav Michael Knot
154 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1631

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru