Dezert, který voní létem: rybízový koláč s tvarohem a drobenkou

Teplá sluneční rána, kokrhání kohouta od sousedů a líbezná vůně čerstvě upečeného koláče, která se line z kuchyně. Tak vypadají ty nejmilejší letní dny strávené na chalupě u babičky! S příchodem léta začíná také sezóna nejrůznějšího sezónního ovoce a byl by hřích ho v kuchyni nevyužít. Rybíz je doslova vitaminovou bombou, která vás v kombinaci s tvarohem, křehkým těstem a drobenkou vrátí myšlenkami zpět do dětství a zaručeně zpříjemní každé víkendové ráno.

Český šperk tradičního pečiva: rybízový koláč

Věděli jste, že historie koláčů sahá až do dávných dob starověkého Egypta? Odtud se koláče rozšířily do starověkého Řecka a Říma, kde se s nimi postupně začalo experimentovat a vznikaly jak sladké, tak slané varianty. Teprve v průběhu středověku se koláče dostaly do Evropy v podobě, v jaké je známe. Společně s novými ingrediencemi a kulinářskými technikami se postupem času staly šperkem tradičního pečiva v Čechách a na Moravě. Jaké je máte nejraději: povidlové, tvarohové, makové anebo s rybízem? S nadcházející sezónou rybízu se přímo vybízí využít právě nakyslý rybíz, který je bohatý na vápník, draslík, železo, a především na vitamin C – toho obsahuje až čtyřikrát více než citrusové plody. Toto nízkokalorické ovoce může navíc díky obsaženým antioxidantům pozitivně ovlivňovat náš imunitní systém a napomáhat našemu trávení[1]. Ať už tedy něco slavíte, nebo si jen chcete zpříjemnit nadcházející slunečné dny, připravte si společně s námi tento rybízový koláč. Jeho chuť v sobě nese vzpomínky na prázdniny u babičky a jistě si jej zamilujete!

Perfektní balanc křehkosti a nadýchanosti

Pokud se už dlouho snažíte přijít na to, jak dovést přípravu křehkého pečiva k dokonalosti tak, aby vám při pečení nepopraskalo, ale zároveň si zachovalo své vlastnosti, dávejte nyní dobrý pozor. Babiččina volba má totiž ve svém moučném portfoliu pomocníka, který z vás udělá profesionály na tuto disciplínu! Hladká mouka na křehké pečivo Babiččina volba je totiž vyvinuta přesně na míru těstům, která mají při vyvalování držet tvar. Těsto z této mouky má jemnou strukturu, nelepí se a netrhá a skvěle kombinuje křehkost a vláčnost. Z těchto důvodů je skvělým pomocníkem při přípravě křehkých koláčů, quichů, sušenek, cukroví anebo například tohoto letního koláče. Při nákupu této mouky si navíc můžete být jistí, že platíte za kvalitu – hladká mouka na křehké pečivo je totiž držitelkou značky Klasa, která pomáhá s výběrem potravin s tím nejlepším složením. Mouku seženete na itesco.cz, kosik.cz a v kamenných obchodech Tesco. V případě, že byste mouku na křehká těsta nesehnali, můžete použít hladkou mouku této značky.

Ingredience:

Na formu:

  • 150 g másla
  • 100 g hladké mouky na křehké pečivo nebo hladké mouky značky Babiččina volba
  • 2 vejce
  • 100 g cukru

Na náplň:

  • 1 vanička tvarohu
  • 1 vejce
  • 30 g vanilkového cukru
  • 250 g červeného rybízu

Na drobenku:

  • 100 g cukru
  • 100 g měkkého másla
  • 75 g hrubé nebo polohrubé mouky Babiččina volba

Postup

Předehřejte troubu na 180°C. Vyšlehejte máslo, cukr a vejce, přidejte mouku a vypracujte hladké těsto. Pokud je třeba, přidejte trochu mléka. Formu vymažte máslem a dejte do trouby.

Mezitím si také připravte drobenku a dejte ji stranou. Stačí vidličkou rozmačkat máslo a promíchat s cukrem a moukou.

Těsto vlijte do formy. Tvaroh smíchejte s vajíčkem a vanilkovým cukrem a rozetřete na těsto. Obraný rybíz nasypejte na tvarohovou směs, a nakonec posypte drobenkou.

[1] Národní zdravotnický informační portál [online]. Rybíz. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2025 [cit. 10. 6. 2025]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1038-rybiz. ISSN 2695-0340.

PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
165 x [10%]
Josefína Bakošová
142 x [8%]
Dominik Navrátil
379 x [22%]
Machač
144 x [8%]
Iveta Řádková
126 x [7%]
Lucie Marim
138 x [8%]
Luděk Šmehlík
154 x [9%]
Klára Nademlýnská
153 x [9%]
Beáta Rajská
150 x [9%]
Miroslav Michael Knot
161 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1712

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

Vysoké Tatry
JDI nahoru