Letní recept: jahodové bábovičky s čokoládovou polevou

K létu neodmyslitelně patří vůně čerstvých jahod, slunce na talíři a radost z pečení, které pohladí po duši. Pečení v tomto období si žádá jednoduché recepty, ideálně doplněné sezónním letním ovocem! Věděli jste, že když se spojí chuť čerstvých jahod, voňavé vanilky a poctivé mouky, vznikne dezert, který přímo ztělesňuje rodinné léto? Jahodové bábovičky jsou malým kulinářským potěšením, které nevyžaduje hodiny příprav, ale láká malé i velké mlsouny. Stačí pár surovin, forma na bábovičky a chuť zpomalit a užít si chvíli pro sebe – ideálně s jahodovou bábovičkou v jedné ruce a šálkem kávy ve druhé. Tak s chutí do toho!

Sezónní ovoce s chutí léta

Jahody jsou malý zázrak léta – nejen že nádherně voní a chutnají, ale zároveň prospívají i našemu zdraví. Obsahují překvapivě vysoké množství vitamínu C, dokonce více než například mnohé citrusy, a kromě toho jsou plné antioxidantů, které podporují imunitu a chrání naše cévy. Zároveň jsou bohaté na kyselinu listovou a minerály draslíku, železa, hořčíku a vápníku. Díky svému vysokému obsahu vody a nízké kalorické hodnotě se hodí i jako lehká letní svačinka – zasytí, osvěží a dodají energii bez výčitek[1]. A pokud toto sladké letní ovoce milujete stejně jako my, dopřejte si jej společně s těmito lahodnými bábovičkami, které jistě zpříjemní každý letní den!

Pečení s lehkostí? Jen s tou správnou moukou

Když má být těsto jemné jako obláček a bábovičky nadýchané, lehké a vláčné, záleží na výběru správné mouky. Hladká mouka Na piškotová těsta Babiččina volba (dříve mouka Dortová) je stále tou stejnou osvědčenou volbou pro všechny druhy třených, litých i šlehaných těst. Pomůže vám vykouzlit dortové korpusy, které se nerozpadnou, drží tvar a zároveň zůstávají příjemně jemné a lehké. Změna názvu je součástí úsilí o větší přehlednost a srozumitelnost na obalech – aby každý hned věděl, po které mouce sáhnout. Ať už pečete jednou za čas, nebo každý víkend, s moukou Na piškotové těsto máte vždy jistotu skvělého výsledku. Tato mouka je navíc také vítězným produktem letošního ročníku Volba spotřebitelů a držitelkou značky Klasa.

Ingredience

Na těsto:

  • 150 g hladké mouky Na piškotové těsto (dříve mouka Dortová) Babiččina volba
  • 100 g polohrubé mouky Babiččina volba
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • ½ balení kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 90 g rozpuštěného másla
  • Hrst nasekaných mandlí
  • 10 jahod

Na zdobení:

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 110 g kvalitní hořké čokolády
  • Plátky mandlí

Postup

V jedné nádobě promíchejte suché ingredience (kromě jahod) a ve druhé vyšlehejte tekuté. Obě části promíchejte spolu s jahodami nakrájenými nadrobno. Těstem naplňte formičky na malé bábovičky (nebo formu na muffiny vyloženou košíčky) a poté je pečte na 180 °C asi 20 minut.

Hotové bábovičky nechte vychladnout a poté je vyklopte z formy. Rozehřejte smetanu téměř k bodu varu a poté ji odstavte. Za stálého míchání v ní rozpusťte rozlámanou čokoládu. Vzniklou polevou ozdobte bábovičky a navrch přidejte plátky mandlí.

[1] NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ PORTÁL. Jahody [online]. Praha: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 2025-06-13]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1013-jahody

Termo lahev Fizz&Go COOL

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
173 x [10%]
Josefína Bakošová
148 x [8%]
Dominik Navrátil
391 x [22%]
Machač
151 x [8%]
Iveta Řádková
140 x [8%]
Lucie Marim
144 x [8%]
Luděk Šmehlík
160 x [9%]
Klára Nademlýnská
159 x [9%]
Beáta Rajská
156 x [9%]
Miroslav Michael Knot
168 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1790

POČASÍ
Vysoké Tatry
Facebook

JDI nahoru