Letní recept: jahodové bábovičky s čokoládovou polevou

K létu neodmyslitelně patří vůně čerstvých jahod, slunce na talíři a radost z pečení, které pohladí po duši. Pečení v tomto období si žádá jednoduché recepty, ideálně doplněné sezónním letním ovocem! Věděli jste, že když se spojí chuť čerstvých jahod, voňavé vanilky a poctivé mouky, vznikne dezert, který přímo ztělesňuje rodinné léto? Jahodové bábovičky jsou malým kulinářským potěšením, které nevyžaduje hodiny příprav, ale láká malé i velké mlsouny. Stačí pár surovin, forma na bábovičky a chuť zpomalit a užít si chvíli pro sebe – ideálně s jahodovou bábovičkou v jedné ruce a šálkem kávy ve druhé. Tak s chutí do toho!

Sezónní ovoce s chutí léta

Jahody jsou malý zázrak léta – nejen že nádherně voní a chutnají, ale zároveň prospívají i našemu zdraví. Obsahují překvapivě vysoké množství vitamínu C, dokonce více než například mnohé citrusy, a kromě toho jsou plné antioxidantů, které podporují imunitu a chrání naše cévy. Zároveň jsou bohaté na kyselinu listovou a minerály draslíku, železa, hořčíku a vápníku. Díky svému vysokému obsahu vody a nízké kalorické hodnotě se hodí i jako lehká letní svačinka – zasytí, osvěží a dodají energii bez výčitek[1]. A pokud toto sladké letní ovoce milujete stejně jako my, dopřejte si jej společně s těmito lahodnými bábovičkami, které jistě zpříjemní každý letní den!

Pečení s lehkostí? Jen s tou správnou moukou

Když má být těsto jemné jako obláček a bábovičky nadýchané, lehké a vláčné, záleží na výběru správné mouky. Hladká mouka Na piškotová těsta Babiččina volba (dříve mouka Dortová) je stále tou stejnou osvědčenou volbou pro všechny druhy třených, litých i šlehaných těst. Pomůže vám vykouzlit dortové korpusy, které se nerozpadnou, drží tvar a zároveň zůstávají příjemně jemné a lehké. Změna názvu je součástí úsilí o větší přehlednost a srozumitelnost na obalech – aby každý hned věděl, po které mouce sáhnout. Ať už pečete jednou za čas, nebo každý víkend, s moukou Na piškotové těsto máte vždy jistotu skvělého výsledku. Tato mouka je navíc také vítězným produktem letošního ročníku Volba spotřebitelů a držitelkou značky Klasa.

Ingredience

Na těsto:

  • 150 g hladké mouky Na piškotové těsto (dříve mouka Dortová) Babiččina volba
  • 100 g polohrubé mouky Babiččina volba
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • ½ balení kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 90 g rozpuštěného másla
  • Hrst nasekaných mandlí
  • 10 jahod

Na zdobení:

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 110 g kvalitní hořké čokolády
  • Plátky mandlí

Postup

V jedné nádobě promíchejte suché ingredience (kromě jahod) a ve druhé vyšlehejte tekuté. Obě části promíchejte spolu s jahodami nakrájenými nadrobno. Těstem naplňte formičky na malé bábovičky (nebo formu na muffiny vyloženou košíčky) a poté je pečte na 180 °C asi 20 minut.

Hotové bábovičky nechte vychladnout a poté je vyklopte z formy. Rozehřejte smetanu téměř k bodu varu a poté ji odstavte. Za stálého míchání v ní rozpusťte rozlámanou čokoládu. Vzniklou polevou ozdobte bábovičky a navrch přidejte plátky mandlí.

[1] NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ PORTÁL. Jahody [online]. Praha: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 2025-06-13]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1013-jahody

Svůdná Lisca

Equal Pay Day

Když se zhasne

Leatherman

BLOG/ČEK

„Chcete žít kvalitněji? Někdy stačí jen zpomalit, vnímat rytmus přírody, dovolit si být citliví a myslet na to, že citlivost není slabost!“


Lenka Žáčková

Blendea

Anketa

Který z tradičních vánočních koktejlů, dělá podle vás svátky ještě slavnostnější?

Vánoční punč
14 x [12%]
Eggnog - vaječný koňakový koktejl
14 x [12%]
Svařené víno
11 x [9%]
Horká čokoláda s rumem i bez
12 x [10%]
Cranberry Gin Fizz
14 x [12%]
Skořicové Prosecco
12 x [10%]
Irish Coffe
11 x [9%]
Jablečný cider s kořením
11 x [9%]
Čokoládový Martini
10 x [8%]
Rozmarýnový Gin Tonic
11 x [9%]

Celkem hlasovalo : 120

POČASÍ

Počasí Praha - Slunečno.czPočasí Brno - Slunečno.cz
Počasí Plzeň - Slunečno.cz

Facebook

JDI nahoru