Voňavé léto na plechu: nadýchaný koláč ze sezónního ovoce

Slunce svítí, zahrady voní a sezónní ovoce dozrává přímo pod rukama. Léto je proto ideálním obdobím pro pečení z čerstvého ovoce. Náš nadýchaný letní koláč je toho důkazem. Voňavé těsto z jogurtu, vajec a speciální mouky na piškotová těsta doplní šťavnatý rybíz, maliny či jahody, které dodají moučníku svěží kyselkavou chuť. Koláč je nenáročný na přípravu, a přitom vypadá i chutná jako z cukrárny. Využijte naplno letní pohodu a dopřejte si sladkou chvíli klidu, ideálně s kouskem tohoto koláče na talíři!

Svěží chuť, zdravé tělo

Když se spojí chuť čerstvého ovoce s benefity přírody, vzniká dezert, který potěší nejen smysly, ale i tělo. Maliny, přezdívané „královny bobulí“, v sobě ukrývají vlákninu pro zdravé trávení, vitaminy skupiny B, vitamin C a minerály jako draslík či hořčík[1]. Jahody, neodolatelné svou vůní, zase překvapí vysokým obsahem kyseliny listové a vitaminu C, kterého mají dokonce více než některé citrusy. V neposlední řadě jsou bohaté také na antioxidanty v podobě polyfenolů[2]. A rybíz, nejšťavnatější z trojice, přináší nejen osvěžující kyselkavou chuť, ale i porci vitaminu C, která v případě černého rybízu čtyřnásobně převyšuje citrusy. K tomu přidejme pektin, vlákninu a flavonoidy[3], a máme ingredience, které dělají z koláče víc než jen sladké pokušení – stává se z něj malý sezónní zázrak na talíři.

Pečení s lehkostí? Jen s tou správnou moukou

Aby byl letní koláč opravdu nadýchaný, jemný jako obláček a krásně vláčný, záleží na výběru správné mouky. Hladká mouka Na piškotová těsta Babiččina volba je namletá tak, aby perfektně sedla právě k piškotovým moučníkům, jako v případě tohoto ovocného letního koláče. Díky tomu těsto krásně vyběhne, drží tvar a moučníky z této mouky mají lehkou konzistenci a jemně pórovitou strukturu. Ačkoliv se může zdát, že mouka je vždy stejná, její kvalita se liší podle počasí, podmínek růstu obilí i způsobu jeho zpracování. Babiččina volba si s tím ale umí poradit. Pečlivě vybírají obilí od českých zemědělců z úrodných oblastí a díky přísným standardům se můžete spolehnout, že i váš koláč bude vždy jemný, nadýchaný a s chutí, která připomíná letní prázdniny. Nejen proto je tato mouka držitelkou značky Klasa a vítězným produktem letošního ročníku Volba spotřebitelů. Pokud byste ji v obchodě nesehnali, můžete také sáhnout po hladké mouce této značky.

Ingredience

  • 2 vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g bílého jogurtu
  • 2 hrnky mouky Na piškotová těsta Babiččina volba
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce oleje (slunečnicový, řepkový) + na vymazání formy
  • rybíz, maliny, jahody
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

  1. V míse utřete vejce s cukry, přidejte jogurt, mouku, a nakonec zlehka vmíchejte prášek do pečiva a olej.
  2. Formu na pečení vymažte olejem a vysypte moukou.
  3. Nalijte do ní těsto a navrch rozložte a pak zlehka prsty zatlačte vybrané sezónní ovoce.
  4. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova (asi 45 minut).

[1] NZIP – Národní zdravotnický informační portál. Maliny [online]. [cit. 2025‑06‑24]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1023-maliny

[2] NZIP – Národní zdravotnický informační portál. Jahody [online]. [cit. 2025‑06‑24]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1013-jahody

[3] NZIP – Národní zdravotnický informační portál. Rybíz [online]. [cit. 2025‑06‑24]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1038-rybiz

Termo lahev Fizz&Go COOL

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
188 x [10%]
Josefína Bakošová
164 x [8%]
Dominik Navrátil
417 x [21%]
Machač
164 x [8%]
Iveta Řádková
154 x [8%]
Lucie Marim
158 x [8%]
Luděk Šmehlík
176 x [9%]
Klára Nademlýnská
177 x [9%]
Beáta Rajská
171 x [9%]
Miroslav Michael Knot
185 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1954

POČASÍ
Vysoké Tatry
Facebook

JDI nahoru