Sladká letní rychlovka se skyrem – borůvkový koláč plný antioxidantů

Pomalu ale jistě začíná sezóna borůvek, což si žádá recept, který tyto sladké plody oslaví v celé jejich kráse. A díky našemu borůvkovému rychlokoláči ze skyru jich využijete opravdu naplno. Spojení šťavnatých borůvek, jemného skyru a nadýchaného těsta vytváří lehký a svěží dezert. Navíc ho máte hotový za pár minut. Pusťte se proto do pečení i vy a užijte si společně s námi pohodové léto, kdy vaším jediným problémem bude modrá pusa od borůvek.

Přírodní antioxidant na talíři

Borůvky – malé modré poklady lesa i zahrady. Skrývají v sobě překvapivě bohatou dávku prospěšných látek. Obsahují cenné flavonoidy, fenolové kyseliny i vlákninu, podporují trávení i imunitu a působí jako silné antioxidanty. Jsou plné vitaminu C, železa i draslíku, přitom mají minimum kalorií[1]. A co stojí za jejich výraznou barvou? Typickou tmavomodrou až černomodrou barvu jim dodávají antokyany – přírodní barviva, která zároveň chrání buňky před oxidačním stresem. V kuchyni borůvky září napříč generacemi, ať už čerstvé v jogurtu, jako součást koláčů nebo voňavého džemu. Aroma lesních borůvek je výrazné a nezaměnitelné, zahradní druhy zase bodují velikostí a výdrží. Ať už si je přinesete z lesa nebo ze zahrady, borůvky vždy znamenají jediné – úsměv na tváři a modrou pusu!

Mouka, která zvládne vše

Aby byl borůvkový rychlokoláč opravdu vláčný, jemný, a přitom krásně držel tvar, je důležité sáhnout po mouce, která zvládne vše, přesně jako Univerzální pšeničná mouka Babiččina volba. Díky své univerzálnosti spojuje to nejlepší z hladké i polohrubé mouky a perfektně sedí k jednoduchým litým i třeným těstům. Těsto s ní zůstává nadýchané, pružné a chuťově vyvážené. Mouka je navíc vyrobena z pečlivě vybraného obilí od českých zemědělců a semleta v tuzemských mlýnech pod přísným dohledem. Právě díky tomu se na ni můžete spolehnout pokaždé, když se pustíte do pečení. S touto moukou je koláč jako léto samo. Je svěží, voňavý a vždy s poctivým základem. Pokud Univerzální mouku v obchodech neseženete, s klidem v duši můžete sáhnout po hladké mouce této značky.

Ingredience

  • 50 g Univerzální mouky Babiččina volba
  • 30 g měkkého másla
  • 1 kelímek skyru
  • 2 vejce
  • 40 g třtinového cukru
  • 200 g lesních nebo kanadských borůvek

Postup

Těsto zpracujte ze všech surovin snadno v míse stěrkou. Vymažte máslem koláčovou formu nebo ji vyložte pečicím papírem a pak stěrkou stáhněte těsto a rozetřete ho po celé ploše koláčové formy.

Posypte borůvkami a jemně je vtiskněte do těsta. Pečte 35 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Před podáváním nechte vychladnout.

[1] NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ PORTÁL. Borůvky [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR, 2022 [cit. 2025-06-26]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1035-boruvky

Termo lahev Fizz&Go COOL

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
196 x [10%]
Josefína Bakošová
172 x [8%]
Dominik Navrátil
437 x [21%]
Machač
174 x [8%]
Iveta Řádková
167 x [8%]
Lucie Marim
166 x [8%]
Luděk Šmehlík
185 x [9%]
Klára Nademlýnská
185 x [9%]
Beáta Rajská
180 x [9%]
Miroslav Michael Knot
193 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2055

POČASÍ
Vysoké Tatry
Facebook

JDI nahoru