Zrádné ingredience: Jak ultrazpracované potraviny ovlivňují naše zdraví

Možná už jste narazili na pojem „ultra processed foods“, tedy vysoce průmyslově zpracované potraviny. Možná ještě ne. Jedno je ale téměř jisté: většina z nás je konzumuje denně — často nevědomky. A právě v tom tkví problém. Tyto moderní výtvory sice lákají vzhledem i chutí, ale našemu tělu spíše škodí, než prospívají. Co chutná „tak nějak dobře“, nemusí být vůbec dobré pro naše zdraví.

„Představte si jednoduchou rovnici: čím více kroků a chemických procesů potravina prošla od své původní podoby k tomu, co máte na talíři, tím více je „zpracovaná“. Vysoce zpracované potraviny jsou ty, které prošly tolika úpravami, že už se od svých původních surovin vzdálily opravdu daleko,“ říká Rudolf Pohl, výživový poradce, zakladatel projektu JakJíst.cz a autor online kurzů.

„Nejde přitom jen o zjevné „nezdravé“ věci jako chipsy nebo limonády. Ultra nebo vysoce zpracované potraviny najdeme i v potravinách, které se tváří zdravě, v bio křupkách, proteinových tyčinkách s nálepkou „fitness“, nebo dokonce v některých druzích „celozrnného“ chleba z obchodu,“ doplňuje Rudolf Pohl.

Proč jsou vysoce průmyslově zpracované potraviny problematické?

Hlavní problém je v tom, že při intenzivním zpracování se potraviny zbavují většiny původních živin a nahrazují se chemickými přísadami. Vzniká tak produkt, který naše tělo často nepoznává jako „přirozené jídlo“. Výsledek? Chronický zánět, problémy s trávením, zvýšené riziko diabetu, srdečních onemocnění nebo obezity.

Termo lahev Fizz&Go COOL

Kozí mejdan

BLOG/ČEK

„Nikdo z nás nikdy nespočítá, nevyčísli, nezjistí, kolik měl v životě štěstí. Mnohé okamžiky ani nepostřehneme, a přitom rozhodly o našem životě…“

Lenka Žáčková

Anketa

Jaký typ gastro podniku vám je nejbližší?

Restaurace
38 x [11%]
Hospoda/hostinec
32 x [9%]
Pivnice
37 x [10%]
Vinárna
36 x [10%]
Kavárna
38 x [11%]
Čajovna
32 x [9%]
Bar
40 x [11%]
Bistro
35 x [10%]
Rychlé občerstvení
39 x [11%]
Cukrárna
34 x [9%]

Celkem hlasovalo : 361

Revalid Skin Care

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru