Reason by Jan Horák: Místo, kde každý detail má smysl

Přední český šéfkuchař Jan Horák otevírá vlastní restauraci Reason – v Masaryčce, architektonické dominantě centra Prahy z dílny Zahy Hadid Architects.

Mistr kulinářského řemesla působil v michelinských restauracích v Evropě, vařil v luxusních hotelích ve Švýcarsku a Abú Dhabí a naposledy vedl pražskou restauraci Augustine. Reason není jen o jídle. Je to místo, kde má každý detail smysl – od ručně kovaných steakových nožů až po vlastní fermentace, které proměňují obyčejné suroviny v nečekané delikatesy.

„V Reasonu nehledáme pozlátko. Hledáme důvod – proč děláme věci tak, jak je děláme, do hloubky, bez omezení a s týmem, který má obrovský potenciál. Luxus pro nás znamená poctivost, smysl a emoce,“ vysvětluje Jan Horák.

Zážitek, který má hloubku

V Reasonu nečekejte okázalost, ale radost z detailu a překvapení. Degustační menu provází hosty cestou od severu Evropy až po Jadran – s lehkostí, ale i s odvahou.

Jedním z chodů je například pasta z čerstvě namletého starého chleba, doplněná výjimečným švýcarským sýrem Pecorino Pepato. Pokrm, který by jiní vnímali jako využití odpadu, se tu mění v luxusní zážitek – a dokonale ilustruje filozofii Reason: pokora a nápad místo laciného pozlátka.

K tomu patří unikátní párování nápojů – nejen vína, ale i šampaňské, koktejly nebo pivo. Degustace tak začíná sklenkou šampaňského Frerejean Frères a končí jejich koňakem. Reason je dokonce ambasadorem této značky pro Českou republiku.

Design, který inspiruje

Reason se nachází jedenáct pater nad zemí, přímo na střeše Masaryčky. Restaurace má kapacitu 40 míst, další 60 hostů pojme rooftop lounge bar s dechberoucím výhledem na téměř celou Prahu. Interiér navrhl architekt Zisis Papamichos, kterého v ČR zastupuje Vasilis Apostolu a jeho Kallon Studio.. Všechno, od židlí až po porcelán, je vytvořeno na míru. Každý detail podtrhuje filozofii, že „všechno má svůj důvod“.

Síla týmu a osobního příběhu

Jan Horák vařil ve špičkových hotelech po Evropě i na Blízkém východě, vedl juniorský národní tým kuchařů a dovedl ho k historicky nejlepším výsledkům na kuchařské olympiádě. „Tým je pro mě všechno. Každý úspěch je výsledkem práce všech, ne jednoho jména,“ zdůrazňuje chef Jan Horák. I díky podpoře a investorovi Remedis Group mohl vzniknout Reason postavený na důvěře, rodinných vazbách a přátelství. Součástí Reason experience je proto i servis přímo od kuchařů – jídlo hostům představují ti, kteří ho připravili. Víno doporučuje sommelier, koktejly představí barmani. Vše dohromady vytváří autentický a osobní zážitek.

Highlighty Reasonu

  • Otevření pro veřejnost: září 2025
  • Místo: rooftop Masaryčky, architektura Zahy Hadid, výhled na celou Prahu
  • Kapacita: 40 míst v restauraci, 60 v lounge baru
  • Menu: á la carte i degustační menu s důrazem na udržitelnost a kreativní práci se surovinami. Skladba menu: business lunch, večeře, cocktail lounge
  • Nápoje: archivní a sběratelská vína, ambasadorství Frerejean Frères
  • Design: Zisis Papamichos + Kallon Studios, vlastní keramika, Pigmentarium vůně
  • Investor/partner: Remedis Group
Termo lahev Fizz&Go COOL

World Burger Tour 2025

BLOG/ČEK

„Nikdo z nás nikdy nespočítá, nevyčísli, nezjistí, kolik měl v životě štěstí. Mnohé okamžiky ani nepostřehneme, a přitom rozhodly o našem životě…“

Lenka Žáčková

Anketa

Jaký typ gastro podniku vám je nejbližší?

Restaurace
90 x [10%]
Hospoda/hostinec
80 x [9%]
Pivnice
96 x [11%]
Vinárna
77 x [9%]
Kavárna
95 x [11%]
Čajovna
81 x [9%]
Bar
95 x [11%]
Bistro
83 x [10%]
Rychlé občerstvení
92 x [11%]
Cukrárna
79 x [9%]

Celkem hlasovalo : 868

Revalid Skin Care

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru