větový den kávy: čísla, trendy a chuť, která spojuje kontinenty

Oslavili jste mezinárodní den kávou? Ne? Nevadí, kávu můžeme přeci pít po celý rok. Rostoucí obliba kávy se odráží i v číslech. Předpokládaná světová spotřeba v letošní sezóně 2025/206 by měla dosáhnout rekordních 169,4 milionu šedesátikilových pytlů kávy, přičemž největší nárůst už nyní hlásí tradiční lídři: Brazílie, Vietnam a Indonésie[1]. Ani v Česku káva neztrácí na významu: každý Čech ročně vypije zhruba 2,5 kilogramu, což dohromady znamená domácí spotřebu kolem 24 tisíc tun. Není pochyb o tom, že káva je pro mnohé z nás nepostradatelným zdrojem energie a chvílí klidu během rušného dne.[2] Na Světový den kávy, který připadá na 1. 10., oslavujeme nejen její nezaměnitelnou chuť a vůni, ale i fascinující cestu, kterou urazila. Od horských oblastí Etiopie přes první kavárny, až po současnost, kdy kávu nacházíme i v podobě ready-to-drink ledových nápojů, které se staly přirozenou součástí rychlého životního stylu.

Od pastevců koz do evropské kavárny

Kořeny kávy sahají do 9. století, kdy byla objevena v Etiopii. Podle starých příběhů si pastevci všimli, že jejich kozy jsou po pojídání kávových třešní nezvykle čilé. Tento objev se rychle rozšířil a brzy se z plodů kávovníku začal připravovat nápoj, který dobýval nejprve arabský svět a následně i Evropu.

První kavárny vznikly v 16. století v Istanbulu, později v Benátkách a Londýně. Nebyla to jen místa, kde se podávala káva, ale také živá centra diskusí, umění a obchodu. Říkalo se jim „penny universities“, protože za cenu jednoho šálku jste měli přístup k debatám a nápadům, které často formovaly tehdejší společnost.[3]

Věděli jste, že…

Káva byla v 16. století považována za nebezpečnou a byla dokonce zakázaná. V roce 1511 guvernér Mekky, Khair Beg, zakázal kávu, protože ji považoval za nelegální nápoj, který podporuje radikální myšlení. Věřil, že káva je nebezpečná a opojná jako víno. Nařídil zabavení kávy a spálil její zásoby na ulicích. Naštěstí po veřejném odporu a zásahu sultána Egypta byl tento zákaz zrušen a káva se opět mohla volně pít.[4]

Za vznik osvěžující „iced coffee“ vděčíme Francouzům. V 19. století, během vojenské mise v Alžíru, hledali vojáci způsob, jak si dopřát oblíbenou kávu i v parném vedru severní Afriky. Tak vznikl mazagran – jednoduchý studený nápoj připravený z kávy, vody a cukru, servírovaný často s ledem. Tento recept se postupně šířil a proměňoval, až se vyvinul do dnešní podoby ledové kávy, kterou si můžeme vychutnat po celém světě. Mazagran je tak nejen prvním „cold brew“ nápojem v historii, ale také dokladem toho, že inovace a přizpůsobení kávových rituálů místnímu klimatu mají dlouhou tradici.[5]

Nedostatek kávy jako důvod k rozvodu

Káva byla vždy víc než jen nápoj. Dokládá to i kuriózní turecký zákon ze 16. století. Ten ženě umožňoval rozvést se s manželem, pokud jí nedopřával dostatek kávy. Tehdy se totiž věřilo, že pravidelný šálek je natolik zásadní, že jeho absence může být důvodem k ukončení manželství.

Zajímavostí je také první „instantní“ káva, kterou svět spatřil už v roce 1901. Více než půl století před tím, než se skutečně stala běžnou součástí domácností po celém světě. I dnes tak připomíná, jak inovace a láska k tomuto nápoji provázejí lidi po staletí.

Káva dnes: pestrost chutí a nové trendy

Současná kávová scéna je pestrá a rozmanitá jako nikdy předtím. Klasické espresso si stále drží své pevné místo, ale moderní trendy posouvají hranice chutí i způsobů konzumace. Objevují se osvěžující kombinace, jako je espresso tonic, které spojuje energii kávy s lehkostí toniku. Alternativní mléka – sójové, ovesné nebo mandlové – přináší nový rozměr a umožňují objevovat jemnější chuťové nuance. Ochucené speciality, například s karamelem, kokosem, pistáciemi nebo sezónními příchutěmi, ukazují, že káva nemusí chutnat jen „kávově“ a otevírají prostor pro kreativitu baristů i domácích nadšenců. Rychlý životní styl zároveň přivedl na scénu ledové a ready-to-drink varianty, díky nimž si můžeme svou oblíbenou kávu vychutnat kdykoli a kdekoliv, aniž bychom se museli vzdát kvality či chuti.

Produktový tip

Dobrým příkladem slouží produkty HELL ICE COFFEE předního evropského výrobce HELL ENERGY, do jehož sortimentu patří jak klasické kávové nápoje, jako Cappuccino, Espresso či Latte, tak i unikátní příchutě, například Salted Caramel nebo Coconut, který nápoji dodává nádech exotiky. Ledové kávy HELL ICE COFFEE obsahují výtažky kávy arabica a robusta a jsou vyrobené bez konzervantů a umělých barviv.

[1] https://www.ecofinagency.com/news/0307-47542-coffee-global-consumption-expected-to-reach-record-level-in-2025/2026

[2] https://new.helgilibrary.com/indicators/coffee-consumption-total/czech-republic/

[3] https://bigthink.com/the-past/penny-universities-coffeehouse/

[4] https://coffee-mill.com/historic-attempts-ban-coffee/

[5] https://perfectdailygrind.com/2023/02/what-is-mazagran-coffee/

Termo lahev Fizz&Go COOL

World Burger Tour 2025

BLOG/ČEK

„Nikdo z nás nikdy nespočítá, nevyčísli, nezjistí, kolik měl v životě štěstí. Mnohé okamžiky ani nepostřehneme, a přitom rozhodly o našem životě…“

Lenka Žáčková

Anketa

Jaký typ gastro podniku vám je nejbližší?

Restaurace
120 x [10%]
Hospoda/hostinec
108 x [9%]
Pivnice
125 x [11%]
Vinárna
106 x [9%]
Kavárna
127 x [11%]
Čajovna
110 x [9%]
Bar
121 x [10%]
Bistro
116 x [10%]
Rychlé občerstvení
123 x [11%]
Cukrárna
108 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1164

Revalid Skin Care

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru