Mezinárodní den těstovin připadá každoročně na 25. října a slaví se už od roku 1998. Jeho cílem je připomenout jedno z nejoblíbenějších jídel světa, podpořit jeho dobrou pověst a zvýšit povědomí o jeho nutričních hodnotách. Na světě existuje přibližně 600 druhů těstovin, které nesou více než 1300 různých názvů.
Těstoviny se dále rozlišují podle typu těsta, z něhož jsou vyrobeny. Setkáme se tak s variantami vaječnými, bezvaječnými, bezlepkovými nebo obohacenými o speciální přísady, které ovlivňují nejen chuť, ale i barvu výsledného pokrmu.
U vaječných i bezvaječných těstovin je pak důležité, jaká je použitá mouka. Pokud spotřebitel preferuje kvalitu a záleží mu na nutričním přínosu konzumovaných potravin, pak jsou pro něj vhodné semolinové těstoviny. Vyrábějí se z tvrdozrnné pšenice durum a oproti běžným těstovinám mají pevnější strukturu, nižší glykemický index a vyšší obsah bílkovin a vlákniny. Díky tomu přispívají k delšímu pocitu sytosti a pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což ocení nejen diabetici, ale i ti, kteří dbají na zdravý životní styl.
„Jíst kvalitně a nepřibírat na váze je možné i konzumací těstovin, ale semolinových. Ty jsou totiž nízkokalorické, pokud se uvaří správně dle doporučené doby vaření. Samozřejmě je nutné je konzumovat v přiměřeném množství, podle individuálních nutričních a energetických potřeb,“ vysvětluje Ivana Zajícová, marketingová manažerka Panzani a dodává „Všechny těstoviny Panzani jsou semolinové, což kromě skvělé chuti znamená, že si udrží ideální strukturu, nerozváří se a dokonale ladí s omáčkami. Díky vyššímu obsahu bílkovin přispívají k regeneraci svalů a vitaminy skupiny B, železo a zinek podporují imunitní systém i energii.“
Panzani kromě těstovin nabízí i širokou škálu omáček – rajčatových, masových i sýrových. Úspěch rajčatových omáček Panzani spočívá v používání rajčat z italských polí, která dozrávají přímo na slunci a díky tomu získávají svou typickou chuť a aroma. Do 48 hodin od sklizně jsou rychle zpracována, aby si uchovala svou čerstvost a kvalitu. Zelenina používaná v omáčkách se navíc zpracovává metodou mražení, nikoliv sušení, což zachovává její křehkost, barvu i chuťovou svěžest.
I dlouholetá zkušenost je zárukou kvality. „Jsme rádi, že už 75 let přinášíme do kuchyní po celém světě chuť pravé Itálie. Naše těstoviny i omáčky vyrábíme s respektem k tradicím, důrazem na kvalitu a zodpovědností k našim zákazníkům. Od svých začátků stavíme na jednoduchém principu – dělat těstoviny i omáčky s láskou a zodpovědností,“ dodává Ivana Zajícová. „Při příležitosti našeho letošního výročí jsme se rozhodli nadělit si dárek v podobě nového moderního loga,“ doplňuje.
Semolinové těstoviny a omáčky Panzani jsou ideálním tipem, jak rychle připravit chutné a nutričně vyvážené jídlo s dotekem italského slunce a pohody – ať už jde o lehký oběd, večeři nebo rodinné vaření o víkendu.
Více na www.panzani.cz