Burger bez výčitek: zdravá alternativa plná chuti a energie

Kdo říká, že zdravé jídlo musí být nudné, ještě neochutnal low carb hamburger podle zásad projektu JakJíst.cz. Tento recept dokazuje, že i při oslavách nebo posezení s přáteli si můžete dopřát poctivé, chutné a syté jídlo bez zbytečných sacharidů. „Základní myšlenkou projektu je, že při zlepšování zdraví nebo hubnutí nemusíte hladovět. Stačí dodržovat jednoduché principy, co a jak jíst,“ říká zakladatel a výživový poradce Rudolf Pohl.

Recept na low carb burger

Houska (2 ks):

  • 220 g vařené nebo konzervované cizrny
  • 2 vejce
  • 20 g lněných semínek
  • prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje nebo sádla

Náplň:

  • mleté hovězí maso (sůl, pepř) nebo plátek sýru halloumi
  • zelenina: okurka, salát, červená cibule, paprika, nakládaná okurka
  • kvalitní hořčice, kečup nebo dip z tučného jogurtu s česnekem

Postup:

  1. Lněná semínka umeleme (např. v mlýnku na kávu).
  2. Všechny ingredience na housku rozmixujeme tyčovým mixérem.
  3. Těsto nalijeme do dvou vymazaných zapékacích misek (cca 10 cm průměr).
  4. Posypeme sezamovými semínky a pečeme 20–30 minut při 180 °C.
  5. Po vychladnutí housky vyklopíme.
  6. Připravíme zeleninu a dipy, maso nebo sýr opečeme.
  7. Housky rozřízneme, krátce opečeme na pánvi a naplníme.
  8. Na závěr burger zpevníme bambusovým napichovátkem.

Poznámka:

Rudolf Pohl doporučuje maso z krav, které se pásly na louce – má podle něj výrazně lepší kvalitu než maso ze zvířat krmených zrninami. Sýr halloumi pochází z farmy, kde se dojí mléko s kaseinem A2, který je pro člověka lépe stravitelný. V zahraničí je A2 mléko běžně dostupné, u nás zatím ne.

Dobrou chuť přeje Rudolf Pohl.

Podzim s F&F

Celebration BOX

BLOG/ČEK

„Nikdy svůj život nezměníte, když se necítíte dobře, tedy myšleno k lepšímu. A tak se ho snažte trvale zlepšovat, abyste ho mohli změnit.“

Lenka Žáčková

Anketa

Jaký typ gastro podniku vám je nejbližší?

Restaurace
169 x [10%]
Hospoda/hostinec
156 x [10%]
Pivnice
171 x [10%]
Vinárna
152 x [9%]
Kavárna
172 x [11%]
Čajovna
155 x [9%]
Bar
168 x [10%]
Bistro
165 x [10%]
Rychlé občerstvení
171 x [10%]
Cukrárna
155 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1634

Biorythme

PETER BENCE

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru