Burger bez výčitek: zdravá alternativa plná chuti a energie

Kdo říká, že zdravé jídlo musí být nudné, ještě neochutnal low carb hamburger podle zásad projektu JakJíst.cz. Tento recept dokazuje, že i při oslavách nebo posezení s přáteli si můžete dopřát poctivé, chutné a syté jídlo bez zbytečných sacharidů. „Základní myšlenkou projektu je, že při zlepšování zdraví nebo hubnutí nemusíte hladovět. Stačí dodržovat jednoduché principy, co a jak jíst,“ říká zakladatel a výživový poradce Rudolf Pohl.

Recept na low carb burger

Houska (2 ks):

  • 220 g vařené nebo konzervované cizrny
  • 2 vejce
  • 20 g lněných semínek
  • prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje nebo sádla

Náplň:

  • mleté hovězí maso (sůl, pepř) nebo plátek sýru halloumi
  • zelenina: okurka, salát, červená cibule, paprika, nakládaná okurka
  • kvalitní hořčice, kečup nebo dip z tučného jogurtu s česnekem

Postup:

  1. Lněná semínka umeleme (např. v mlýnku na kávu).
  2. Všechny ingredience na housku rozmixujeme tyčovým mixérem.
  3. Těsto nalijeme do dvou vymazaných zapékacích misek (cca 10 cm průměr).
  4. Posypeme sezamovými semínky a pečeme 20–30 minut při 180 °C.
  5. Po vychladnutí housky vyklopíme.
  6. Připravíme zeleninu a dipy, maso nebo sýr opečeme.
  7. Housky rozřízneme, krátce opečeme na pánvi a naplníme.
  8. Na závěr burger zpevníme bambusovým napichovátkem.

Poznámka:

Rudolf Pohl doporučuje maso z krav, které se pásly na louce – má podle něj výrazně lepší kvalitu než maso ze zvířat krmených zrninami. Sýr halloumi pochází z farmy, kde se dojí mléko s kaseinem A2, který je pro člověka lépe stravitelný. V zahraničí je A2 mléko běžně dostupné, u nás zatím ne.

Dobrou chuť přeje Rudolf Pohl.

Svůdná Lisca

Equal Pay Day

Když se zhasne

Leatherman

BLOG/ČEK

„Chcete žít kvalitněji? Někdy stačí jen zpomalit, vnímat rytmus přírody, dovolit si být citliví a myslet na to, že citlivost není slabost!“


Lenka Žáčková

Blendea

Anketa

Který z tradičních vánočních koktejlů, dělá podle vás svátky ještě slavnostnější?

Vánoční punč
16 x [12%]
Eggnog - vaječný koňakový koktejl
15 x [11%]
Svařené víno
13 x [9%]
Horká čokoláda s rumem i bez
14 x [10%]
Cranberry Gin Fizz
16 x [12%]
Skořicové Prosecco
13 x [9%]
Irish Coffe
13 x [9%]
Jablečný cider s kořením
14 x [10%]
Čokoládový Martini
11 x [8%]
Rozmarýnový Gin Tonic
14 x [10%]

Celkem hlasovalo : 139

POČASÍ

Počasí Praha - Slunečno.czPočasí Brno - Slunečno.cz
Počasí Plzeň - Slunečno.cz

Facebook

JDI nahoru